Elektrik şirketlerinin 'kayıp-kaçak' fırsatçılığı Meclis gündeminde: 'Neden göz yumuluyor?'

Elektrik şirketlerinin 'kayıp-kaçak' fırsatçılığı Meclis gündeminde: 'Neden göz yumuluyor?'

Kenanoğlu, 2013 yılından bu yana elektrik dağıtım şirketlerinin, kayıp kaçak oranlarını kabul edilebilir seviyelere düşüremediğini ifade ederken, “Kendi beceriksizliğini örtmenin ötesinde kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek hem vatandaştan kayıp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksız yere kayıp-kaçak bedeli almanın zeminini oluşturmaya çalışmaktadır” dedi.

İleri Haber

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2013 yılından itibaren elektrik dağıtımının özelleştirilmesi sonrasında kayıp-kaçağın önlenmesine yönelik yatırımlarda kullanılacağı gerekçesiyle EPDK tarafından faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedellerini Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, önergesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e 10 soru yöneltti.

Özelleştirme sonrasında kayıp-kaçağın önlenmesine yönelik yatırımlarda kullanılacağı gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedelleri kamuoyunda tartışmalara neden oluyor.  AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu’nun açıklamasına göre; elektrikte teknik ve teknik olmayan kayıp oranlarının özellikle dağıtım özelleştirmelerinin tamamlandığı 2013 yılından bugüne kadar ciddi oranda azaldığı belirtildi.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2013 yılından bu yana elektrik dağıtım şirketlerinin, kayıp kaçak oranlarını kabul edilebilir seviyelere düşüremediğini ifade ederken, “Kendi beceriksizliğini örtmenin ötesinde kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek hem vatandaştan kayıp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksız yere kayıp-kaçak bedeli almanın zeminini oluşturmaya çalışmaktadır” dedi.

Doğu ve güneydoğu illerinde yaşayan vatandaşların, elektrik dağıtım şirketlerinin gerekli yatırımları ve alt yapı çalışmalarını yapmaması, enerji nakil hatlarının yetersizliği, eski ve küçük çaplı trafolar ile hizmet vermeye çalışılmasının doğal sonucu olarak sürekli enerji kesintileri ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Kenanoğlu, bu sorunlara rağmen kamuoyunda çıkan haberlerin çoğu zaman manipülatif bir şeklide bölgeler arasında elektrik kullanımı ile ilgili haksız ithamlara ve rencide edici suçlamalara dönüştüğünü söyledi.

BAKAN DÖNMEZ’E 10 SORU

Kenanoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1 - Elektrikte kayıp ne demektir? Türkiye’deki oranı nedir? Dağıtım şirketlerine göre dağılımı nasıldır?

2 - Elektrikte kaçak ne demektir? Türkiye’deki oranı nedir? Dağıtım şirketlerine göre dağılımı nasıldır?

3 - Elektrik faturalarına yansıyan kayıp-kaçak oranı nedir? Bir haneye düşen miktar Krş/TL cinsinden ne kadardır?

4 - Özelleştirme sonrası Türkiye’de faaliyet gösteren dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak oranlarını düşürme miktarları ne kadardır?

5 - Uygulamanın başladığı günden bu güne kadar toplamda ne kadar kayıp-kaçak bedeli elde edilmiştir? Toplanan bu bedelin ne kadarlık kısmı kayıp kaçağın önlenmesine dönük yatırımlarda kullanılmıştır?

6 - Dağıtım şirketlerinin kayıp önleme yatırımlarını yeterince ve zamanında yapmayarak elektrikte kaybı önleyememesinin bedelini neden vatandaşların faturalarına yansıtmaktadır?

7 - Kayıp kaçak bedeline göz yumarak, vatandaşın ödeme güçlüğünü değil de elektrik şirketlerinin kar marjlarının korunduğu yönündeki iddialar doğru mudur?

8 - Kayıp kaçak oranının yüksek tutulmasının nedeni nedir?

9 - Özelleştirme sonrası kayıp oranlarında ciddi oranda azalma olduğu iddiası doğru ise bu durum faturalara neden indirim olarak yansımamaktadır?

10 - EPDK, dağıtım şirketlerini ne sıklıkla denetlemektedir? Denetleme sonucu gerekli yatırımları yapmayarak enerji kaybına neden olan şirketler hakkında hangi yaptırımları uygulamaktadır?