Elbistan'da yapılmak istenen termik santralin ÇED raporu 2. kez durduruldu

Elbistan'da yapılmak istenen termik santralin ÇED raporu 2. kez durduruldu

Elbistan'da yapılmak istenen termik santral projesinin ÇED raporu ikinci kez durduruldu. Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, ÇED sürecinin bölge gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek, "Yeniden durdurma ve uzatmalar hiç bir şey değiştirmemektedir. Bu ÇED raporu iptal edilerek bölgede geliştirilecek sulama sistemiyle daha güçlü bir tarım üretimi gerçekleştirilmelidir" dedi.

İleri Haber

Anadolu A.Ş. tarafından Elbistan'ın Küçük Yapalak Köyü'nde yapılmak istenen Elbistan Termik Santrali Entegre Tesisleri'nin ÇED raporu ikinci kez durduruldu. Çevre köyleri, doğal yapıyı ve tarım alanlarını tehdit eden termik santral için, şehir merkezine de yakın olması sebebiyle kent hayatını da olumsuz yönde etkileyeceği aktarıldı.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, ÇED sürecinin bölge gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek basın açıklamasında bulundu.

Yeniden durdurma ve uzatmaların hiç bir şey değiştirmediğni ve ÇED raporunun iptal edilerek bölgede geliştirilecek sulama sistemiyle daha güçlü bir tarım üretimi gerçekleştirilmesi gerektiği söylenen açıklamada ÇED raporunun iptal edilmesi istenildi.

Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu'nun konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

KENT YAŞAMINI OLMSUZ ETKİLEYECEK

19 KASIM 2015 tarihinde başlayarak bu güne gelen ÇED süreci tamamlanamayan eksikliklerle devam ediyor. Küçük Yapalak, Büyük Yapalak, Çatova, Akören, Eldelek, Alembey köylerini içine alan bu termik santrali 55 bin dönüm tarım alanı üzerine kurulurken 300 bin dönüm de tarım  alanını doğrudan etkilemektedir. Kuş uçuşu Elbistan'a 10 km'den az olan santral mesafesi kömür alanı olan Akören ve Çatova'dan Elbistan'a kuş uçuşu 3 km dir. 143 bin nufuslu Elbistan İlçesinin merkezine bu kadar yakın mesafede bir santralin kurulması şehirde yaşamın yok edilmesi anlamına gelmektedir. 500 MW güçteki termik santralin de yılda 7 milyon ton kömür yakılarak kül, curuf ve kimyasal atıkları doğaya salınmak istenmektedir. Afşin-Elbistan A ve B termik santrallerinin çalışmasıyla zaten yaşanmaz hale gelen bölge bu yeni santralle daha sıkıntılı hale gelecektir.

ÇEVREYE VE İNSANA DAİR BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURACAK

Konuyla alakalı olarak 22.07.2019 tarihinde Platformumuz Çevre şehircilik bakanlığı ÇED İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı'na katılmıştır. Platform üyelerimiz İDK toplantısına katılan heyete bölge halkının duyalılıklarını ve taleplerini iletmiştir. Afşin-elbistan Bölgesinin her hangi başka bir santrali daha kaldıramayacağını dile getirmiştir. Santral etki alanında bulunan 107 tarım sulama kuyusunun etkilenerek bölge tarımına zarar verileceği, DSİ tarafından yıllardır faaliyetleri sürdürülen Adatepe barajı sulama projesinin sekteye uğrayacağı, karayollarının yapımını planladığı Elbistan-Gürün ve Darende yol çalışmalarını engelleyeceği, kanser hastalığı başta olmak üzere hastalıkları artırarak halkın sağlığını bozacağı, hava kalitesini aşırı derecede olumsuz etkileyeceği, İklim değişikliklerine yol açarak ısı havzası oluşturacağı ve tüm bunların hayatı ve doğayı olumsuz etkileyeceği dile getirilmiştir. Ayrıca tribün soğutma ve kömür susuzlaştırmak için çekilen milyonlarca ton yeraltı sularının Ceyhan havzasını olumsuz etkileyeceği vurgulanmıştır.

Bir yıl uzatmanın ardından aldığı 6 aylık ek süreye rağmen Anadolu A.Ş. nin 18 ay önce sunduğu ÇED raporunun aynısını tekrar sunduğu görülmüştür. DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ÇED raporuna itirazlarını sürdürerek yinelemeleriyle ÇED süreci yeniden bir yıl daha durdurulmuştur.

'BÖLGE HALKI SANTRAL İSTEMİYOR!'

Bu ÇED sürecinin bölge gerçekleriyle uyuşmadığı, bu termik santral yapımında herhangi bir kamu yararı bulunmadığı ortadadır. Bölge halkı bu termik santralin yapımını istememektedir. Yeniden durdurma ve uzatmalar hiç bir şey değiştirmemektedir. Bu ÇED raporu iptal edilerek bölgede geliştirilecek sulama sistemiyle daha güçlü bir tarım üretimi gerçekleştirilmelidir.

'ÇED RAPORU İPTAL EDİLMELİ'

2 kere durdurulan ve bir kere ek süre alınan bu ÇED raporunun sıkıntılı olduğu herkesim tarafından bilinmektedir. Bu nedenle bu ÇED raporu normal bir şekilde iptal edilmelidir. Aksi halde platform olarak her türlü hukuksal yola başvurarak haklarımızı savunacağımızın bilinmesini istiyoruz.

ÇEVRE HAKKI İNSAN HAKKIDIR, ERTELENEMEZ

HAYATI VE DOĞAYI KORUMA PLATFORMU

DAHA FAZLA