Elazığ depreminde ölü sayısı 22’ye yükseldi

Elazığ depreminde ölü sayısı 22’ye yükseldi

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde ölenlerin sayısı 22’ye, yaralı sayısı ise 1031’e yükseldi

İleri Haber

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesindeki birçok ilde hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Twitter hesabından yapılan açıklamada, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Yine AFAD'ın aktardığına göre, deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

KANDİLLİ RASATHANESİ: DEPREMİN ŞİDDETİ 6,5

Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünün Elazığ'ın Sivrice ilçesi olduğunu ve 10 kilometre derinlikte gerçekleştiğini bildirdi. Depremin büyüklüğünü 6,8 olarak duyuran Kandilli Rasathanesi, daha sonra 6,5 olarak revize etti.

ARTÇILAR SÜRDÜ

AFAD, Sivrice ilçesindeki 6,8'lik depremin ardından 5,4'lük bir #deprem daha meydana geldiğini duyurdu. Yine AFAD'ın duyurusuna göre, Elazığ'ın Baskil ilçesinde saat 21.17'de yerin 10.62 kilometre derinliğinde 5.1 büyüklüğünde deprem daha oldu.

BİRÇOK ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem Türkiye'de birçok kentin yanı sıra Suriye, İran, Ermenistan, Lübnan ve İsrail'de de hissedildi.

DEPREMİN ARDINDAN NELER YAŞANDI?

SOYLU: BİZE ULAŞAN BİR CAN KAYBI BİLGİSİ YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin hemen ardından yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan can kaybı bilgisinin olmadığını söyledi.

Soylu, "Sivrice, Pötürge, Elazığ merkezde ölüm bilgisi bize ulaşmadı. Sivrice merkezde ciddi bir sarsıntı olduğunu biliyoruz. Tüm ekiplerimizi oralara yönlendirdik. Ancak şu ana kadar verebileceğimiz bilgi budur. 6,8'den sonra artçı sarsıntılar geldi. Çevre ilçelerde de 5'in üzerinde artçılar oldu. Şu ana kadar herhangi bir ölüm ihbarı yok, yaralanmalar var. Bu çerçevede tedbirler alınıyor" dedi.

HULUSİ AKAR: TAŞRADA KAYIPLAR OLABİLİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askeri birliklerde büyük bir hasar görünmediğini belirterek, Sivrice merkez dışında taşrada bazı kayıplar olabileceğinin değerlendirildiğini aktardı.

Akar, "Askeri birliklerimiz hem kara hem hava birliklerimize gerekirse teyakkuz talimalatını verdik. Herhangi bir ihtiyaç halinde halkımıza yardım etmek üzere arkadaşlarımız hazırlıklarına devam ediyor. Sivrice merkezde can kaybı yok, şimdiye kadar gelen haberler rahatlatıcı" dedi.

SİVRİCE BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK

Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, TRT Haber canlı yayınında, gelen ilk bilgilere göre can kaybı olmadığını belirtti.

AFAD BAŞKANI: ÇALIŞMALAR BAŞLADI

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, saha çalışmalarının başlandığını ifade etti.

Güllüoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz saha çalışmalarına başladı, Gelişmeler takip ediliyor" dedi.

ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI: KORKULACAK BİR DURUM YOK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, "Şu ana kadar korkulacak bir durum yok" açıklamasında bulundu.

DEPREM ADANA, HATAY VE OSMANİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem birçok çevre ilde de hissedildi.

Adana, Hatay ve Osmaniye valileri, şu açıklamaları yaptı:

Adana Valisi Mahmut Demirtaş: Allah'a şükür, Adana'da bir olumsuzluk yok. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

Hatay Valisi Rahmi Doğan: Ciddi bir sıkıntı yok. Kaymakamlardan ve yetkililerden de bilgi aldım. İlk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmüyor. Araştırmalarımız sürüyor.

Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun: Depremi ilimizde hissettik. İlk incelemelerimizde, ilimiz genelinde herhangi bir sorun gözükmüyor. Ekiplerimiz özellikle kırsal kesimde incelemelerini sürdürüyor. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

SOYLU: 4 ÖLÜ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra yaptığı açıklamada da "Can kaybının fazla olmamasını diliyoruz. Şu ana kadar toplam sayının Elazığ'da 2, Malatya'da 2 olduğunu ifade ediyorum." dedi.

TJK: HİPODROMUMUZ, TÜM MİSAFİRLERİMİZE AÇIK

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) de depremin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hipodromumuz; misafirlerimizin konaklama ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tüm imkanlarıyla açık olacaktır" denildi.

'KIRSALA ULAŞIM SAĞLANAMIYOR'

İleri Haber'in bölgeden ulaştığı kaynaklar özellikle merkezde çok sayıda binanın yıkıldığını, kırsala ise henüz ulaşımın sağlanamadığını aktardı. Sürekli artçı depremlerin yaşandığını bildiren kaynaklar, bazı kırsal bölgelerin karlı olduğunu ve havanın soğuk olduğunu iletti.

AFAD: 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD, "Elazığ'daki depremde ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetmiştir" açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

- Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 6 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 30’dur. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetmiştir.

- Elazığ İl AFAD ekipleri şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale etmektedir. Maden ve Sivrice’de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır. Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır.

- Tüm çevre iller bölgeye karayoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.

- AFAD’ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri; Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 418 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir.

- AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1.689 çadır, 1.656 yatak ve 9.200 battaniye sevk edilmiştir. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

ELAZIĞ VALİSİ: 2'Sİ AĞIR 225 YARALI

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım da kendilerine ulaşan bilgileri güncelledi. Vali Kaldırım, Elazığ’da 2'si ağır 225 kişinin yaralandığını açıkladı.

MALATYA VALİSİ BARUŞ: 5 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Malatya Valisi Aydın Baruş, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğünde deprem sonrası açıklama yaptı. Malatya Valisi Aydın Baruş, açıklamasında "Malatya'daki depremde şu ana kadar toplam 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerimizde toplam 45 kişi yaralandı" dedi.

BİRÇOK İLDEN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Depremin ardından Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Van, Adana, Kars gibi çevre illerden çok sayıda yardım ekibi bölgeye yardım için yola çıktı. AFAD başta olmak üzere çeşitli kurumların organizasyonu ile bölgeye yardım için ekipler gönderilmeye başlanırken İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yardım için ekip gönderileceğini duyurdu. İBB’den ilk etapta 10 itfaiye arama kurtarma aracı, 1 su tankı, 1 soğuk gıda kamyonu, 2 açık kasa kamyonu, 66 itfaiye personeli, 8 ahçı, 8 şoför ve iki yardımcı personeli yola çıktı.

Öte yandan Dersim'den de 112 Acil Sağlık Ekipleri'nin Elazığ'a gönderildiği öğrenildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, sosyal medya hesabından, “3 karavan, 1 çok maksatlı kurtarma aracı, 1 kurtarma aracı, 1 komuta otobüsü, 2 adet hizmet aracı, 3 K9 köpeği ve 1 K9 aracı olmak üzere 9 aracımız ve 40 personelimiz ihtiyaç halinde Elazığ’a hareket etmek üzere hazır beklemektedir” mesajını paylaştı. Büyükşehir kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ankara ve Elazığ Valilikleriyle yapılan görüşmelerin ardından ekipler yola çıkıyor. 

AFAD: ÖLÜ SAYISI 14'E YÜKSELDİ

AFAD'dan yapılan son açıklamada, Elazığ’da 8 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin yaralandığı, Malatya’da ise 6 kişinin hayatını kaybettiği, 45 kişinin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 8 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 60’tır. İlk belirlemelere göre, Elazığ’da 8 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştır; Malatya’da ise 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi yaralanmıştır."

SOYLU: TÜRKİYE'NİN DEPREM KONUSUNDAKİ YETERLİLİĞİNİ TARIŞMAYA AÇMAK İNSAFSIZLIKTIR

Deprem sonrası bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Malatya Doğanyol'da 5 vatandaşımız, Elazığ merkezde 7, Elazığ Sivrice'de 2, Gezin'de ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Malatya'da göçük altında kimse yok. Elazığ'da 30 vatandaşımızı arama çalışmaları sürüyor. 405 vatandaşımız da yaralandı" dedi.

Soylu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Belki sitem edeceğimiz bir konu var, bu konunun siyasetle ilgili değerlendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu dile getirmek istiyorum. Zor günümüzde birlik olmak durumundayız. Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak, bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir davranıştır. Başka deprem fotoğraflarını gösterip sosyal medyada paylaşıp panik havası oluşturanlar hakkında tahkikat başlatacağız.

Tüm insani yardımların koordinasyonu AFAD'ın koordinasyonu altında gerçekleşecektir. İhtiyacımız olduğunda oraya müracaat edenleri ihtiyacımız nezdinde buraya sevk edeceğiz."

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 20'YE YÜKSELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıkladığı son bilgilere göre Elazığ depreminde yaşamını yitirenlerin sayısı 20’ye yükseldi. Yaralı sayısı ise bin 15.

Dün akşam saat 20.55'te Elazığ’da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitiren ve yaralanan yurttaşlara dair AFAD’dan açıklama yapıldı. Son bilgilere göre depremde ölü sayısı 20’ye, yaralı sayısı ise bin 15’e yükseldi.

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 22'YE YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6,8 büyüklüğünde deprem meydana gelen Elazığ'da arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Mustafa Paşa Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Bakanlar incelemelerin ardından kameralar karşısına geçti. Süleyman Soylu, depremde Malatya'da 4, Elazığ'da 18 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada yaralı sayısının 1031 olduğunu duyurdu. "Artçı sarsıntılar devam ediyor ve edecek" diyen Murat Kurum, "Hafif veya ağır hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor" dedi.

DAHA FAZLA