Ekvador’da IMF ve hükümet karşıtı protestolarda 350 kişi gözaltına alındı

Ekvador’da IMF ve hükümet karşıtı protestolarda 350 kişi gözaltına alındı

Ekvador'da IMF ile yapılan anlaşma çerçevesinde akaryakıta sağlanan hükümet desteğinin kesilmesi üzerine başlayan protestolar nedeniyle 350 kişi gözaltına alındı.

Ekvador'da hükümetin ulaştırmada sağladığı akaryakıt desteğini kaldırması üzerine başlayan protestolar nedeniyle 350 kişi gözaltına alındı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşma çerçevesinde akaryakıta sağlanan hükümet desteğinin kesilmesine tepki olarak ülke çapında düzenlenen protestolar hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilanına rağmen sürüyor.

OHAL ilanının ardından sokağa çıkan asker, bazı meydan ve yollarda ‘güvenlik noktaları’ kurdu.

GREVİ BAŞLATANLAR GÖZALTINDA

Başkent Quito'da önceki gün şiddetli protestolara sahne olan Carondelet Sarayında, Savunma Bakanı Oswaldo Jarrin’in de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Maria Pula Romo değerlendirmelerde bulundu.

Romo, OHAL çerçevesinde askerin sokağa inmesiyle ülke genelinde 350 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Romo, Ekvador Ulusal Taksiciler Federasyonu Başkanı Jorge Calderon ile diğer ulaştırma sendikalarından iki kişinin de gözaltına alınanlar listesinde olduğunu açıkladı.

20'DEN FAZLA GAZETECİ DE POLİSLERİN HEDEFİ OLDU

Öte yandan eylemleri takip eden gazeteciler de polis şiddetinin hedefi oldu. Bölge basınındaki haberlerde protestoları takip eden 20'den fazla gazetecinin saldırıya uğradığı kaydedildi. Ekvador polisinin halka uyguladığı orantısız şiddet de tepki gördü.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ve STK’lerin yanı sıra Ekvador’un resmi kamu denetçiliği kurumu Defensoria del Pueblo da aşırı şiddetten ötürü güvenlik güçlerini kınadı. Ekvador polisinin yerdeki bir eylemcinin üzerinden motorla geçmesi, başka bir polis ekibinin ise bir eylemciyi sürüklemesi, ülke gündeminde yoğun tartışmalara neden olmuştu.

MORENO, IMF BAĞLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Bu arada çatışmaların yoğun görüldüğü Guayaquil'de bulunan Devlet Başkanı Moreno kentte düzenin büyük oranda sağlandığını ileri sürdü, alınan önlemlerin uygulamasını incelemek için tekrar şehri ziyaret edeceğini kaydetti.

Akaryakıt desteğinin kesilmesine ilişkin de konuşan Moreno, “Herkes iyi duysun, başıboşluk bitti” diyerek protestocuların taleplerini yok saydı.

Ekvador'da önceki gün genel ulaştırma grevine gidilmiş, grev daha sonra ülke çapında hükümet karşıtı protestoya dönüşmüştü. Grevin etkili olması üzerine hükümet OHAL ilan etmişti. (AA)