Ekrem İmamoğlu'ndan Haydarpaşa Garı açıklaması: 'Bu yanlıştan dönün'

Ekrem İmamoğlu'ndan Haydarpaşa Garı açıklaması: 'Bu yanlıştan dönün'

Ulaştırma Bakanlığı'nın Haydarpaşa Garı ihalesine İBB'yi sokmaması üzerine katıldığı televizyon programında konuşan Ekrem İmamoğlu, "Yol yakınken İBB İstanbul halkı adına hukukun çerçevesinde bir kamu kurumu İstanbul halkına emanet edip bu işin sıhhatli bir şekilde yürümesine vesile olabilir. Çağrı yapıyorum doğrusu budur yanlıştan dönün" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox Tv'de yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlıyor.

İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Haydarpaşa Garı ihalesine ilişkin konuşan İmamoğlu, "Ulaştırma Bakanlığı burayı direkt İBB'ye verebilir, ki en doğru kurum burası. Nasıl ormanları İBB'ye daha önce tahsis etmiş, İBB de geçmişten bu güne bu tür yerleri layıkıyla kullanmış; bu da verilebilirdi. Ama ihale kararı verildi. Çünkü İstanbul adına çok konuşulan yerlerden bahsediyoruz: Haydarpaşa Garı ve Sirkeci. Ulaştırma Bakanlığı Basın müşaviri 'Haksızlığa neden olursunuz' minvalinde bir açıklama yaptı. Dedim ki Allah aşkına size hangi motivasyon bu açıklamayı yaptırdı? Burası 16 milyon adı altına alınıyor. Bunun içinde siz de varsınız, ben de. Biz burada kültürel açıdan verimli işler yapmak için alacağız. Şartnamede 20 milyon liralık dijital ekipman şartı aranıyor. İhaleye zor girilsin de ne için, neye göre tanımlanmış, hangi adres. Bakın bu basit bir şey değil. İhale konusunda kararlıyız, sonrasında hukuki mücadele konusunda kararlıyız. Yol yakınken İBB İstanbul halkı adına hukukun çerçevesinde bir kamu kurumu İstanbul halkına emanet edip bu işin sıhhatli bir şekilde yürümesine vesile olabilir. Olur bir hata yapmışlardır. Çağrı yapıyorum doğrusu budur yanlıştan dönün" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının bazı bölümlerini kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere çıkacağı ihaleye katılacaklarını açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Ulaştırma Bakanlığı’ndan itiraz geldi. İBB'nin ihaleye girmesinin 'haksızlık' olacağını öne süren bakanlık, şartnamede '20 milyon liralık dijital ekipmana sahip olmak' gibi maddelere yer vererek ihaleye girilmesini zorlaştırıyor.

BELEDİYE ÇALIŞMALARI

"Olağanüstü hızlı gidiyoruz. Üst yönetimi yüzde 90 tamamlamış durumdayız. Onların süreci yakalaması, beraber yol haritasını dizaynımız, aslında biz 31 Aralık 2019'u milat olarak koyduk. Yeni projelerin hazırlıkları kurumun hafızasıyla eşleşmiş bir şekilde imalata başlayacak. Bu 31 Mart olsaydı tarih eylüldü ama haziran olduğu için yıl sonuna kaydı bu tarih."

İSTANBUL DEPREMİ

"Depremle yüzleşmek zorundayız. İstanbul'un gündeminde olan depremin güncel envanterini çıkarıp 'Bu durumdayız, kendimizi aldatmayalım' demeliyiz. Risk taşıyoruz ama bunu hızlıca nasıl tolere ederiz ona bakacağız. Geçen 20 yılda çok zaman kaybetmişiz. Keşke böyle olmasaydık. Başaramadık. Ben diyorum ki çıkıp sokağa insanlara soralım, 'Deprem konusunda kendini teminat altında hissediyor musun?' Ben buna %90'ın hayır diyeceğini düşünüyorum. Bunun için 'başaramadık' deyip neler yapabiliriz ona bakmalıyız."

MÜLTECİ KONUSU

"Mülteci konusuyla da yüzleşmemiz lazım. 7-8 yılın eseri bu. Bir de içine her şeyi koyabiliriz, İstanbul'un şehircilik sorunu ve vizyonu. Bu kavramı da dördüncü ana başlık olarak koyabiliriz."

HAMİDİYE SU

"Hamidiye Su'yu almaktan vazgeçenler var ne yazık ki. Ben gördükçe gülüyorum. Bana mesaj geliyor, sayın başkanım şu kurum da sözleşmeyi iptal etti. Ben THY'ye binmekten gurur duyuyorum. Bu suyu oradan kaldırmanın ne anlamı var. Suya da rozet takacağız neredeyse.

Eskiden Hamidiye Su'yu alan kurumlar vazgeçtiler. Devlete ait bir bankanın, şubesine 'Artık bunu almıyorsunuz' talimatı vermesi şaşılacak şey. Ama halkın umurunda değil, satışlar patladı."

'PSİKOLOJİK BİR RAHATLAMA VAR'

İmamoğlu'na İBB Başkanı olduğu günden bugüne nelerin değiştiği sorulduğunda ise "İnsanlar mutlu. Şunu yapma beklet diyenler, zorla imzala diyen yok. Vatandaşın işini yapmayan benden değildir, hesabını verir. Psikolojik bir rahatlama var" yanıtını verdi. "Bazı konular var ki paylaştıkça, hata yapmanızın riski azalır" diyen İmamoğlu, "Taksim Meydanı'nı hazırlıyoruz, davet usulü bir şekilde halkın önüne çıkacağız. Bunu da halka soracağız. Ben Üsküdar'dan Harem'e geleceğim, dünyanın en güzel manzarasını dünyanın en güzel dizaynıyla buluşturacağız. Ben orayı aynı zamanda Haydarpaşa ile buluşturacağım. Oraya gidememek beni üzüyor. Neden x şirketi yönetecekmiş kardeşim, İBB yönetecek. Devletin malı, geleceğe bırakacağız biz orayı" ifadelerini kullandı.