Ekrem İmamoğlu resmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Ekrem İmamoğlu resmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

İstanbul'da AKP'nin itirazları, YSK'nın hukuksuz kararlarıyla hala resmi olarak sonuçlanmayan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde sona gelindi. Yeniden seçimin ardından sandıktan yine Ekrem İmamoğlu çıktı. İmamoğlu, devir-teslim töreninin ardından Saraçhane'de kendisini karşılayan halka hitap etti.

İleri Haber

AKP’nin itirazıyla İstanbul’un Maltepe ilçesindeki yeniden sayım da dün gece sona erdi. Böylelikle İstanbul’daki tüm sayımlar da sonlanmış oldu.

Yeniden sayımın ardından oluşan son tabloya göre ise Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 860 oy alırken, Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 59 oy aldı.

Güncelleme 18.50

Görevi devralan Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'de toplanan halka seslendi.

Konuşmasında, 17 gündür süren sayım süreçlerindeki partililere, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na ve diğer CHP üyelerine teşekkür eden İmamoğlu, "Ben sizin yol arkadaşınız olmaya geldim" dedi.

İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Barıştan vazgeçmedik. Demokrasiden vazgeçmedik. Evrensele giden yoldan vazgeçmedik. Bu şehrin ve bu ülkenin değerlerinden vazgeçmedik. Bu güzel şehrin ve ülkenin kurucu değerlerinden vazgeçmedik. Cumhuriyetten vazgeçmedik. Bu millete olan inancımızdan vazgeçmedik. Mustafa Kemal Atatürk'ten vazgeçmedik. Bu şehre, bu güzel insanlara barış getiriyoruz. Bu güzel insanlara sevgiyi, saygıyı getiriyoruz."

"İyi ki varsınız. Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, insanlarımızı herkesi selamlıyorum. Bu şehrin inançlarını selamlıyorum, Müslümanlarını, Sünnilerini, Alevilerini selamlıyorum, Hristiyanlarını, Ermenilerini, Rumlarını selamlıyorum. Hoş geldin İstanbul! Asla vazgeçmedik. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Barıştan, demokrasiden vazgeçmedik, bu dünyada evrensele giden değerlerden vazgeçmedik."

"Artık kıyıda köşede kalan yok, artık kaymak tabakası, varoşu yok. Bu şehrin nimetlerini ganimet yapmak yok. Nimetlerini paylaşmak var, bu şehrin güzelliklerini paylaşmak var. Bu şehrin mazlumu olmayacak, ezilmişi olmayacak."

"Bu şehir için herkes teminat olacak. Ben hiçbir insanımı, hemşehrimi ayırt etmeyeceğim. Çocuklarımın huzurunda söz veriyorum, bu şehrin çocukları benim çocuklarım. Bu şehir kadın dostu bir şehir olacak."

"Benim elim sizin elinizde olacak her zaman. Değerli hemşehrilerim ben de sizden bir söz istiyorum. Ben bir gün hata yapabilirim. Tabiri caizse ayağım tözkezleyip yere dülşebilirim. Benim elimden tutup 16 mlyon insan olarak ayağa kaldırmaya var mısınız? Ben sizin yol arkadaşınız olmaya geldim."

"Bu şehri sanatla üretimle, bilimle buluşturacağız sizleri boş işlerle meşgul etmeyeceğiz. Çok çalışmamız lazım. Her birinizin emeğine, tecrübesine mutlak ihtiyacımız var. Size en demokrat belediye başkanlığını vaat ediyorum."

Güncelleme 18.10

Mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye binası önüne geldi. Devir-teslim töreni öncesi halka seslenen İmamoğlu şunları kaydetti:

"Bugün mazbatamızı İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan teslim aldık. Çok onur duyuyorum, mutluyum, guruluyum. Öncelikle şunu ifade edeyim, ben bu mazbatayı 16 milyon insanımız adına devraldım. Hiç kimsenin birbirinden farkı olmaksızın hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü olmaksızın tüm hemşehrilerim adına devralmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Asla vagzeçmediğimiz değerlerimiz var. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Toplumun demokrasiye olan inancından ve buna dönük mücadelesinden asla vazgeçmedik. Çok net ifade ediyorum bu şehirde yaşayan insanların sevgisiyle oluşturduğu saygısıyla oluşturduğu o birlik ve beraberlik duygusundan asla vazgeçmedik. Kimsenin hakkını yemedik ve asla bu şehirde yaşayan 16 milyon insanın da hakkını yedirtmeyiz dedik."

"Günün sonunda il seçim kurulunun birleştirme tutanağıyla beraber mazbatamızı aldık, sorumluluğumuzn bilincindeyiz, bu kentin ihityaçlarını bilyioruz. Bu şehirde yaşayan herkesin taleplerini biliyoruz ve hizmet etmeye hemen, hızlıca başlayacağız. İstanbul büyükşehir belediyesinin tüm alanları şeffaf bir biçimde halkına, insanına bugün itibariyle açılmıştır, açılacaktır. Bu şehrin yönetimini yürüten bu güzel kentin belediyesinin koridorları, makamları ve bu belediyede çalışan herkes bir kişiye, bir gruba ya da bir partiye hizmete değil 16 milyon insanına hizmet etmeye bugün itibariyle başlamıştır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

"Şunu ifade edeyim bu an itibariyle devam eden süreçlerin bunun farkındayız. Elbette ki şehrimizi yaşayanların huzuru ve mutluluğu için bir an önce bu süreçlerle ilgili net ifadelerini ilgili kurullardan elbette ki bekliyoruz bizim zihnimiz vicdanımız çok net. 16 milyon hemşehrimizin de aynı şekilde çok net. Dolayısıyla bu sürecin de netleşmesiyle 17 gündür devam eden ve bugün sona eren belirsizliğin daha sonraki günlerde tartışma noktalarının da bertaraf edilmesi adına elbette ki ilgili kurulları en hassas ve en hızlı şekilde süreci tamamlamalarını bekliyorum.

"Sıra bizde. Aynı titizlikle bu şehrin binlerce yıllık tarihine, maneviyatına, doğasına, insanına saygıyı, bu kente özeni ana prensip edinerek yol haritamızı oluşturduk. Tüm evrensel doğrularla, tüm insanların maneviyatını, yaşam biçimini koruyarak yol yürüyeceğimizi hem bildiriyor hem hepinizin huzurunda söz veriyorum."

İmamoğlu, bu konuşmasının ardından görevi devralmak üzere belediye binasına giriş yaptı. İmamoğlu, devir işleminin ardından tekrar halka sesleneceğini söyledi.

Güncelleme 17.50

İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan halk, devir-teslim töreni için Ekrem İmamoğlu'nu bekliyor.

GÜNCELLEME 17.12

İmamoğlu mazbatasını aldı. Devir-teslim töreni için Saraçhane'deki İBB binasına geçiliyor. CHP'nin burada bir kutlama yapması bekleniyor.

GÜNCELLEME 16.55

İmamoğlu ilk açıklamasında "Mazbatamızı alıyoruz, teşekkürler İstanbul" dedi.

Gazeteci Barış Yarkadaş, İmamoğlu'nun mazbatayı alma anının fotoğrafını paylaştı.

GÜNCELLEME 16.38

İmamoğlu mazbatasını almak için Çağlayan Adliyesi'ne geldi. İmamoğlu'nu coşkulu bir kalabalık karşıladı.

GÜNCELLEME 16.05

AKP’nin Maltepe’de birleştirme tutanaklarına yaptığı itiraz reddedildi.

GÜNCELLEME 15.51

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İyi Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu ile birlikte mazbatayı almak üzere yolda olduklarını belirtti.

GÜNCELLEME 15.40

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alacağını duyurdu.

TUTANAKLAR BİRLEŞTİRİLİYOR

Dün akşam oy sayımının bitmesiyle bu sabah birleştirme tutanakları hazırlanmaya başlandı. Tutanaklar, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde bulunan İl Seçim Kuruluna gönderilecek.

İMAMOĞLU: TUTANAKLAR TUTULDUĞU AN GÖREVE BAŞLARIZ

Resmi olmayan sonuçlara göre İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu bugün yaptığı açıklamada, “Birleştirme tutanağı tutulduğu an da göreve başlarız” dedi.

YARKADAŞ TUTUNAKLARI PAYLAŞTI

Eski CHP milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş da Maltepe'deki yeniden sayımda sonuç tutanaklarını paylaştı. Yarkadaş, "Maltepe İlçe Seçim Kurulu, az önce bu tutanakları hazırladı ve İstanbul İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Şimdi telefonun başındayız ve İl Seçim Kurulu'ndan 'Mazbatanızı almanız için sizi davet ediyoruz' diye aramalarını bekliyoruz" dedi.