Ekonomik krizin kıskacındaki Lübnan’da intihar vakaları artıyor

Ekonomik krizin kıskacındaki Lübnan’da intihar vakaları artıyor

Ekonomik ve siyasal krizlerin yoğunlaştığı Lübnan’da 7 psikiyatristin yaptığı araştırma ile her 2 buçuk günde 1 kişinin hayatına son verdiği bilgisine ulaşıldı.

Asian Journal of Psychiatry adlı dergide yayımlanan, 7 psikiyatristin yaptığı araştırma iç güvenlik güçlerinin Ocak 2008- Aralık 2018 arası dönemdeki intiharlara ilişkin verilerine dayanıyor.  

Bu süreç boyunca toplam 1366 vakanın kaydedildiği ve ortalama 2 buçuk günde 1 kişinin intihar ettiği ifade edildi.  

Vaka oranlarının yüzde 66’sını erkeklerin, yüzde 34’ünü ise kadınların oluşturduğu kaydedildi.  Araştırmada intihar eden kişilerin yüzde 70,4'ünün Lübnanlı, yüzde 13,2'sinin Etiyopyalı, yüzde 10,9'unun Suriyeli ve yüzde 2'sinin Filistinli olduğu tespit edildi. 

Siyasi bölünmeler açısından kırılmaların hassas olduğu yapısıyla bilinen Lübnan ekonomisi 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. 

Dolarla işlem gören yakıt maddesi teminindeki sıkıntılar nedeniyle uzun süreli elektrik kesintileri yaşandığı bilinen Lübnan’da, yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada değer kaybıyla farklı fiyatlardan işlem görüyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi kur 1500, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar 10 bin liranın üzerine çıktı.