Ekoloji Birliği: Deniz manzaralı yangınlara tanık oluyoruz

Ekoloji Birliği: Deniz manzaralı yangınlara tanık oluyoruz

Ekoloji Birliği'nden, son zamanlarda artış gösteren orman yangınlarına ilişkin yapılan açıklamada, "Çıkan-çıkarılan yangınların deniz manzaralı olması tesadüf mü?" diye soruldu.

Ekoloji Birliği, düzenlediği basın açıklaması ile yaz aylarındaki orman yangınlarının artmasına ve son 1 ayda yaşanan 107 orman yangınına dikkat çekti. Açıklamada, Yaz aylarının başında orman yangınlarıyla ilgili gerekli uyarıları yaptıklarını belirtilirken, “Yine turizm bölgelerinde, deniz manzaralı yangınların başladığını-başlatıldığına tanık oluyoruz” denildi.

Rant için sömürülmek istenen yerlerde faili meçhul orman yangınlarının çıkarıldığı vurgulanan açıklamada, “Yakılan, yanan ormanlarımızın yerlerinde bir zaman sonra otellerin yükselmesi tesadüf mü? Çıkan-çıkarılan yangınların deniz manzaralı olması tesadüf mü? Rant düzeninde, ülkenin sömürüsü uğruna, endüstriyel tarım, turizm, maden ve inşaat nereyi işaret ederse ertesi gün o ormanlar bir yangına kurban verilmekte, yaşam ve doğa yok edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

‘DENİZ MANZARALI YANGINLARA TANIK OLUYORUZ’

Haziran ayı başında Ekoloji Birliği’nin yaptığı uyarı da hatırlatılırken, konuyla ilgili şöyle denildi:

“Olası yangınların hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için karayolları bölge bakım merkezlerine benzer, orman yangınlarına bölgesel müdahale birimleri oluşturulmalı ve buralarda en az bir yangın helikopteri veya uçağının bulundurulması sağlanmalıdır. Yaptığımız bu açıklamalara rağmen yine turizm bölgelerinde, deniz manzaralı yangınların başladığını-başlatıldığına tanık oluyoruz”

‘İMARA İZİN VERİLMEMELİ’

Yanan ormanların soğutma işleminden sonra yeniden orman vasfının geri kazandırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Orman Bakanlığı 'bir ayda 107 yangın oldu' diyor ama bir tane sorumlu bulunmuyor. Gereğini yapmayan yetkiler yargılanmalı, istifa etmeliler. Ekoloji Birliği olarak yanan-yakılan ormanların yapılaşmaya açılmaması için takipçi olacağız” denildi. (BirGün)

DAHA FAZLA