Ekoloji Birliği: Arkeolog Bülent Türkmen’e sahip çıkıyoruz, görevine iade edilsin!

Ekoloji Birliği: Arkeolog Bülent Türkmen’e sahip çıkıyoruz, görevine iade edilsin!

AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi biriminde görev yapan uzman arkeolog Bülent Türkmen’i yol yapımı işine sürdü. Konu ile ilgili Bergama Belediye Başkanı Koştu’yu kınayan bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, “Bülent Türkmen’e sahip çıkıyoruz” diyerek UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevine iade edilmesi çağrısında bulundu.

Sürgün, mobbing, işten çıkartmalarla gündeme gelen  Bergama Belediyesi’nde, bu kez de Arkeolog Bülent Türkmen UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevinden alınarak Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi ‘yol bakım işlerine’ sürgün edildi. AKP’li  belediye başkanı Hakan Koştu tarafından yapılan sürgün, geniş kesimlerde büyük tepki uyandırdı.  Konu ile ilgili AKP’li Koştu’yu kınayan bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, açıklamasında “Bülent Türkmen’e sahip çıkıyoruz” diyerek UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevine iade edilmesi çağrısında bulundu. Ekoloji Birliği tarafından bugün basın ve kamuoyuna yapılan açıklama şöyle:

'BÜLENT TÜRKMEN‘E SAHİP ÇIKIYORUZ'

‘’Bileşenimiz Bergama Çevre Platformu’nda yer alan uzman Arkeolog Bülent Türkmen’in sürgün edilmesi kabul edilemez.
Bergama Belediyesi’nde arkeolog olarak görev yapan Bülent Türkmen’in, Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi’ne görevlendirilmesi iradesi dışı yapılmıştır. Bergama Belediyesi’nde UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nde alanıyla ilgili çalışırken alanı dışında bir yerde görevlendirmesinin adı sürgündür. Tarihi miras alanında zengin bir bölgede, alanında uzman bir arkeoloğun yol yapımı işine sürgün edilmesi en başta Dünya Kültür Mirası Bergama’ya ve Bergamalıya hakarettir. Bu sürgün asla kabul edilemez!
Kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinde de en ön safta yer alan, Tüm Bel-Sen İzmir Şube yönetiminde emek veren Bülent Türkmen, ayrıca yaşam alanlarımızı koruma mücadelesinde de büyük emek sahibidir. Ekoloji Birliği‘nin ilk adımlarının atıldığı Bergama Buluşması‘nın örgütleyicileri arasında da yer alan Türkmen, kurucu bileşenimiz Bergama Çevre Platformu‘nda da aktif çaba gösteren bir yaşam savunucusudur.

BÜLENT TÜRKMEN GÖREVİNE İADE EDİLMELİDİR

Bergama Belediyesi’nde uzman arkeolog olarak görev yapan Bülent Türkmen, arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş’ın ekibiyle Allianoi antik kent kazılarında çalışmış ve Bergama’nın arkeolojik değerlerinin korunmasına dönük önemli çalışmalara imza atmıştır. Bülent Türkmen arkadaşımız sürgünle cezalandıracak değil, çabaları nedeniyle ödüllendirilecek bir kişidir.

Arkadaşımız Arkeolog Bülent Türkmen’in sürgününü siyasi buluyoruz. Bu siyasi sürgünün, Bergama’nın adım adım UNESCO kültür mirasından çıkarılmasına da hizmet edeceği kaygısını taşıyoruz.

Ekoloji Birliği olarak; Bergama Belediyesini bu sürgün kararı nedeniyle kınıyoruz. Bülent Türkmen’in sürgün kararı derhal geri çekilmeli, UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevine geri dönmelidir.’'

DAHA FAZLA