Ekim’de en az 182 işçi hayatını kaybetti

Ekim’de en az 182 işçi hayatını kaybetti

Ekim ayında 182, yılın on ayında ise en az 1683 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında yüzde 10’luk artış yaşanan iş cinayetlerinde, Ekim ayında en az 182 emekçi hayatını kaybetti. Yılın ilk on ayında ise en az 1683 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.

Ekim ayında hayatını yitiren, 182 emekçinin 151’i işçi memur statüsünde çalışanlardan olurken, 21’i toprak emekçilerinden, 10’u esnaf, 31’i de kendi işinde çalışanlardan oluştu.

EN FAZLA ÖLÜM YİNE İNŞAAT İŞ KOLUNDA

Ekim ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı bakıldığında, ağır çalışma koşulları, alınmayan iş güvenliği önlemleri ve güvencesizliğin en yaygın olduğu inşaat ve yol sektörleri, en fazla iş cinayetinin yaşandığı alan oldu.

İnşaat ve yol iş kolunu, 37 iş ölümle tarım ve orman alanı takip etti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, taşımacılık işkolunda 16 işçi, madencilik işkolunda 12, belediye, genel işler işkolunda 1, ticaret, büro işkolunda 10, metal işkolunda 10, petro-kimya, lastik işkolunda 8, gıda, şeker işkolunda 4, çimento, toprak, cam işkolunda 4, enerji işkolunda 4, tekstil, deri işkolunda 3, savunma, güvenlik işkolunda 3, banka, finans, sigorta işkolunda 2, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2, konaklama, eğlence işkolunda 2, ağaç, kâğıt işkolunda 1, iletişim işkolunda 1, basın gazetecilik işkolunda 1, gemi, tersane işkolunda 1 ve çalıştığı işkolunu belirlenemeyen 4 işçi geçtiğimiz ay içerisinde yaşamını yitirdi.

2 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Ekim ayında işçiler en çok alınmayan iş güvenliği önlemleri yüzünden, ezilme, göçük, yüksekten düşme, elektrik çarpması, patlama, yanma ve servis kazaları sonucu hayatını kaybederken, bu ay içerisinde 4 işçi de intihar ederek yaşamına son verdi.

Ekim ayında 52 kentte yaşanan iş cinayetlerinde, yaşları 15 ile 17 olan iki de çocuk bulunuyor. En fazla iş cinayeti de, İzmir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adana ve Antalya gibi büyük şehirlerde yaşandı.

MADEN, TÜPRAŞ, YAPI KREDİ, BMC: AKP TÜRKİYE’SİNDE HER YER İŞÇİYE MEZAR

Ekim ayına, Şırnak maden ocağındaki göçük, TÜPRAŞ Aliağa rafinerinde ihmaller sonucu göz göre göre gelen patlama, Yapı Kredi’de uğradığı mobbing sonrası beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden banka emekçisi, yurt genelinde sağlıkçıların ağır çalışma koşulları nedeniyle gelen intihar haberleri, AKP MKYK üyesi Ethem Sancak’ın şirketi BMC’de yaşanan iş cinayeti sonrası ‘önlem’ adı altında kurban kestirmesi ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ‘işçiler iş beğenmiyor’ sözleri damga vurdu.