Ekim Devrimi Paneli İzmir'de gerçekleştirildi

Ekim Devrimi Paneli İzmir'de gerçekleştirildi

SYKP tarafından düzenlenen “Ekim Devrimi 100. Yılında - Dersler ve Yeniden Kuruluş” paneli HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen “Ekim Devrimi 100. Yılında - Dersler ve Yeniden Kuruluş” paneli HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Panel, SYKP İzmir Eş Başkanı Aslıhan Oğurluoğlu'nun moderatör olarak yaptığı konuşma ve saygı duruşu ile TÜMTİS İzmir Şube'de saat 14:00’te başladı. Oğurluoğlu konuşmasında, Ekim Devrimi'nin yol gösterici olduğunu ve tartışılması gerektiğini vurguladı.

Oğurluoğlu'nun ardından söz alan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, "100. yıl vesilesiyle memleketin her köşesinde devrim tartışması yapma şansımız oldu. 
Sol olarak en büyük eksiğimiz devrim tartışmasıydı. Bu vesileyle bu tartışmaları yapmak son derece verimli" diye konuştu. "Bugünün ihtiyaçları açısından Ekim Devrimi'ne yaklaşmak önemli" diyen Erkan Baş, "Sosyalizmden arta kalan bir dünyada, bize göre geçici olan bir yenilgi döneminde yaşıyoruz. Kapitalizmin 70-80 yıldır yapamadığı şeyleri yapmaya çalıştığı, yeniden yapılandırılmasının yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. İşçi sınıfının bütün haklarını gasp ettikleri olağanüstü bir dönemdeyiz" ifadelerine yer verdi.

'SOSYALİST HAREKET DAHA CESUR OLMAK ZORUNDADIR'

Erkan Baş konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütün eleştirilerimizle beraber reel sosyalizmin insanlığa çok şey kattığını kabul etmeliyiz. Daha kuvvetli olanını kurmak için çalışmaya, eleştirmeye devam ederken, sosyalizmin hakkını da teslim etmemiz gerekiyor. Sosyalist hareketin, kapitalizmin bu saldırgan döneminde savunmada kaldığını kabul etmek zorundayız. Marksizmin, devrimciliğin temel çizgilerini savunmak zorunda kaldık. Bu hakkı teslim ettikten sonra yeni bir döneme ihtiyacımız olduğunu belirtmek zorundayız. Bu hakkı vermeleriyle yetinemeyiz.

Ekim Devrimi'ni değerlendirirken önemli olan onu soyutlayabilmektir. Türkiye'deki sosyalist hareketin yeniden kuruluşu için Ekim Devrimi'ni tekrar tartışmak durumundayız.

Geçtiğimiz dönemlerde savunma hattında başarılı olan sosyalist hareket, günümüzde daha cesur olmak zorundadır. Savunma döneminde sosyalizmin sorgulandığı bir dönem varken, günümüzde kapitalizm sorgulanmaktadır. 21. yüzyılda sosyalizmin devrimci programını üretmek zorunluluğuyla karşı karşıyayız.

Bir zamanlar devrimci bir kavga olan 'yasal' olma durumu şimdi önümüzü kapayan bir hal almıştır.

'Sosyalistlerin sınıfsal aidiyeti olmaz' cümlesi bilimsel olarak doğrudur fakat işçi sınıfını örgütleyememenin bahanesi haline gelmiştir."

'EKİM DEVRİMİ'NDE DÜNYAYI ALT ÜST EDEN BİR DEVRİMLER SİLSİLESİ GÖRMEKTEYİZ'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de konuşmasına, düzenlenen etkinlikten dolayı teşekkür ederek başladı. 

"Ekim Devrimi bir partinin veya bir ülkenin sahiplenemeyecegi kadar büyük bir mirastır" diyen Kürkçü şöyle konuştu:

"Ekim Devrimi kapitalizme karşı kazanılan ilk ciddi meydan okumadır. 100. yılın coşkusuna rağmen unutmamamız gereken bir şey var. Sovyetler Birliği sadece iç dinamikler değil, dış dünyada gerçekleşen gelişmelerle çözülmüştür. Sovyetler Birliği ile beraber dünyadaki diğer gelişmeler de gerilemiştir.

10 yıllık bir gerileme döneminin ardından 'yenisini daha iyi nasıl yaparız' tartışması başladı fakat hala kaybettiklerimizi geri kazanabilmiş durumda değiliz. 

Bunlarla beraber Ekim Devrimi'ne bakıldığında sadece bir ülkede yapılan devrimi değil, dünyayı alt üst eden bir devrimler silsilesini görmekteyiz. 

Marksizm, komünizm fikriyle reel sosyalizmin arasında önemli bir açı olduğunu düşünüyorum. Sovyetler Birliği'nin çözülmesinde temel neden dünya devriminden vazgeçmek, kendi içinde bir sosyalizm kurmaya çalışmaktır.

'Proletarya diktatörlüğü' demokrasi kavramıyla beraber çoğulculuk bağlamında yeniden üretilmelidir. Ekim Devrimi'nin temelindeki Sovyetler'e baktığınızda bunu görürsünüz."