Ekim ayında patronlara 43,6 milyar TL'lik teşvik

Ekim ayında patronlara 43,6 milyar TL'lik teşvik

Teşvik belgesi listesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ekim ayında bin 201 şirkete toplam 43 milyar 608 milyon 933 bin 894 TL'lik yatırımları için teşvik belgesi düzenlendi.

Emeğiyle yaşayan yurttaşlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele ederken, AKP'nin sermaya yanlısı politikalarının göstergelerinden olan teşvik belgelerine ilişkin ekim ayı listesi yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan listeye göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekim ayında bin 201 şirkete yatırım teşviği verdi.

VERGİ İSTİSNALARI

Şirketlere verilen tutar 43 milyar 608 milyon 933 bin 894 TL olurken, teşviklerin büyük bölümünü vergi alınmaması anlamına gelen "KDV istisnası" oluşturdu. Ayrıca patronlara "gümrük vergisi istisnası" da tanındı. 

Evrensel'in aktardığına göre patronlara sigorta primi konusunda da destek verildi ve çok sayıda şirkete "sigorta primi işveren hissesi" muafiyeti tanındı. Ek vergi indirimleri, yatırım yeri tahsisi gibi teşviklerin yanı sıra "faiz desteği" de listedeki yerini aldı.

DETAYLAR YER ALMADI

Resmi Gazete'de 52 sayfa boyunca listelenen şirketlerin 43 milyar 608 milyon 933 bin 894 TL'lik toplam yatırımının hangi oranlarda devlet kasasından karşılanacağının detayları ise açıklanmadı.

EYLÜLDE 45,1 MİLYAR TL

Eylül ayında patronlara yönelik yatırım teşviğinde rakam 45,1 milyar TL olmuştu.