Ekim ayında hak ihlalleri: 21 kadın katledildi!

Ekim ayında hak ihlalleri: 21 kadın katledildi!

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, ekim ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

İleri Haber

CHP'li Tanrıkulu, geçtiğimiz ay biri çocuk 42 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğini, 339 kişinin ise işkence gördüğünü açıkladı. Raporda 21 kadının katledildiği de belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, ekim ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, eylül ayında 42 yaşam hakkı ihlali yaşandığı belirtildi. Bunlardan 12’sini silahlı çatışmalar, 21’ini kadın cinayetleri, 2’sini (biri çocuk) sivil çatışmalar/nefret suçları, 4’ünü cezaevinde ölümler, 1’ini kara mayınları sahipsiz bomba ve patlayıcılar ve 2’sini ise yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları oluşturdu.

İŞKENCE OLAYLARI

Raporun “işkence olayları” bölümünde, eylül ayında toplam 339 işkence olayının yaşandığı; “cezaevinde işkence ve kötü muamele” bölümünde 200 ihlalin yaşandığı; “işkence” bölümünde ise 139 ihlalin yaşandığı kaydedildi. Raporda, “işkence olayları” bölümü için “Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır.” notu düşüldü.

8 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Raporun “ifade özgürlüğü” bölümünde 538 ihlalin yaşandığı ve bir ayda 8 gazetecinin gözaltına alındığı bilgisine yer verildi. Tutuklanan gazeteci sayısının 4 olduğu belirtilen raporda, “hapis/para cezasına” mahkum edilen gazeteci sayısının ise 15 olduğu kaydedildi. Hakkında dava ve soruşturma açılan gazetecisi sayısı 5 ve saldırıya uğrayan gazeteci sayısı da 1 olarak rapora yansıdı.

Raporda, “toplatma, erişim engelleme, ilan kesme kararları” bölümünde 421 ihlal yaşandığı ifade edildi. Raporda, düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklananların sayısı 51, 3 kişinin de düşüncesini ifade ettiği nedeniyle hapis cezası aldığı bilgisi yer aldı. “Düşünceyi ifade özgürlüğü” bölümüne de “Ancak toplantı ve gösteriler sırasında kısa süreyle gözaltına alınan gazeteciler olduğu unutulmamalıdır.” şeklinde not düşüldü.

ÖRGÜTLÜNME ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporda, bir ertelenen grev olduğu,  “gözaltına alınan/tutuklanan belediye/parti/örgüt yöneticisi” bölümünde de 50 hak ihlali yaşandığı ve bu kapsamda bir kişinin yargılandığına dikkat çekildi. Kayyum atanan belediye, muhtarlık sayısı 8 olurken,   “basılan örgüt/sendika/dernek” sayısı 1, “basılan parti/örgüt binası” 2 olarak raporda yer aldı.  

Yine, müdahale edilen basın açıklaması ve etkinliklerin sayısının 33, yasaklanan etkinlik sayısının 14, basın açıklaması ve eylemlerde gözaltına alınan ya da tutuklananların sayısının 111 olduğu kaydedildi.

TOPLANTI GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporun “toplantı-gösteri özgürlüğü” kısmında ise müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması 58, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro sayısı 8, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller 8, basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananlar 154, toplantı ve gösteriler nedeniyle mahkum olanların sayısı ise 18 olarak kaydedildi.