Eğitimde Covid-19 bilançosu ağırlaşıyor: Son bir haftada en az 1776 vaka, 6 can kaybı...

Eğitimde Covid-19 bilançosu ağırlaşıyor: Son bir haftada en az 1776 vaka, 6 can kaybı...

Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, “Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte..." ifadeleri kullanıldı.

İleri Haber

Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun beşincisini yayımladı. 29 Mart - 5 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 1178 öğretmen, 1455 öğrenci ve 136 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 6 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serildi.

TABLO AĞIRLAŞIYOR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun beşincisi yayımlandı. 29 Mart - 5 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:

49 il, 202 ilçe ve 14 köyde;

1178 öğretmen - 960 pozitif, 218 temaslı

1455 öğrenci - 698 pozitif, 757 temaslı

136 personel – 118 pozitif, 18 temaslı

Toplam 6 can kaybı

Eğitime ara verilen okul: 66

Eğitime ara verilen sınıf: 100

15 ŞUBAT - 4 NİSAN

Pozitif ve temaslı öğretmen sayısı: 2 bin 558

Pozitif ve temaslı öğrenci sayısı: 3 bin 379

Pozitif ve temaslı personel sayısı: 246

Toplam can kaybı: 16

‘GELİR GÜVENCELİ 28 GÜNLÜK TAM KAPANMA UYGULANSIN, AŞI YAYGINLAŞSIN’

Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, “Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır” denilirken şu ifadeler kullanıldı:

Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük tam kapanmayı önermektedirler. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak bir gücünün ve iradesinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır.  “Önlemler alınarak eğitim yüz yüze yapılmalıdır” diyen bir sendika olarak, yüz yüze eğitimin erteleneceği, aşılamaların hızlanacağı ve tüm tedbirlerin alınacağı gelir güvenceli dört haftalık bir kapanma sürecini desteklediğimizi belirtiyoruz.

DAHA FAZLA