Eğitim-Sen’li öğretmene yönelik saldırıya tepki: Okullarda çetelere geçit vermeyeceğiz

Eğitim-Sen’li öğretmene yönelik saldırıya tepki: Okullarda çetelere geçit vermeyeceğiz

Mardin'de Eğitim Bir Sen'li okul yönetiminin, Eğitim-Sen'li hocaya dönük saldırıları azmettirmesine karşı eğitimciler eylem yaptı.

Mardin Artuklu'da bir ortaokulda Eğitim Bir Sen'li idareciler, Eğitim Sen'li öğretmenlere mobbing ve baskı uyguluyarak sendikadan ayırmaya zorluyor. Son olarak Eğitim-Sen'li öğretmenlere yönelik okul çıkışında gerçekleşen saldırının da Eğitim Bir Sen'li idareciler tarafından azmettirilmesi kentte tepkilere neden oldu. Eğitim-Sen, düzenlediği eylemle saldırıyı ve sendikalarına dönük baskıları kınadı. 

Eğitim-Sen Mardin Şubesi Hukuk Sekreteri İbrahim Yiğit’e yönelik okul çıkışında bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda sendikanın Eğitim Sekreteri Duygu Özbay da saldırganlar tarafından darp edildi. Yiğit, saldırının ardından Evrensel’e konuştuğunda sendikalı oldukları için sürekli baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını ifade etmişti.

İki hafta önce okul müdür yardımcısının zorla dayattığı bir durumu kabul etmemesinin ardından müdür yardımcısı “Seni bu mahallede barındırmayacağım, mahalleliyi toplayıp senin kafanı ezeceğim” gibi ifadelerle Yiğit’i tehdit etti. Bu konuşmanın hemen sonrasında da Yiğit, okul çıkışında bu saldırıya maruz kaldı. Saldırı sırasında diğer öğretmenler içeride kilitliyken aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkan Yardımcısı olan müdür, saldırganlara iki kez kapıyı açıp onları içeri almaya çalıştı. Ancak kapıda duran öğretmenler saldırının boyutunun büyümesini engelledi.

'OKULLARDA ÇETELEŞMEYİ KABUL ETMİYORUZ'

Eğitim-Sen Mardin Şubesi, duruma ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul’un da katıldığı basın açıklamasına KESK Mardin Şubeler Platformu, Mardin Tabip Odası, Mardin İHD, Mardin Barosu, Mardin Diş Hekimleri Odası, TMMOB Mardin ile HDP, TİP, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi il örgütleri destek verdi.

Açıklamada Eğitim-Bir-Sen’li yöneticilerin bulunduğu okullarda psikolojik ve fiziksel şiddetin yaygınlaştığı ifade edilirken şiddetin kurumsallaşmasının eğitimin sürekliliği açısından bir tehdit olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Psikolojik terör uygulayan, mahalle kültürü ekseninde çeteleşen ve bu çeteleri öğretmenlere karşı şiddet aracı olarak kullanan idareciler olmak üzere hepsinin görevden uzaklaştırılması ve hak ettikleri cezayı almaları için mücadele edeceğiz. Okullardaki çeteleşmeyi, şiddeti ve şiddete göz yumanları asla kabul etmiyoruz. Okulların çete, patron-işçi zihniyetiyle yönetilmesinin bedelini kimi zaman öğretmenler canlarıyla ödemiştir. Her fırsatta eğitim ve bilim emekçilerinin hedef gösterilmesi, bu durumun artık okul idarecileri tarafından kolaylıkla gerçekleştirilmesine neden olmuştur. Okullardaki şiddet pratikleri günü birlik önlemlerle değil, eğitimde etkin politikaların uygulanması ile çözülebilir.

Eğitim Sen olarak okullarda uygulanan psiko terör ve fiziksel şiddetin karşısındayız ve yetkilileri önlem almaya çağırıyoruz. Bakanlık, yerel yönetimler, milli eğitim müdürlükleri, sendikalar, öğrenciler ve velilerin dahil olduğu çok merkezli şiddet önleme ağının kurulmasını talep ediyoruz.

Eğitim emekçileri yoğun baskılarla, tehditlerle ve hakaretlerle sindirilemez, güvenceli iş yaşamına zara verilemez. İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlerinden okullarda her türlü şiddet uygulayan eğitim bir sen yöneticileriyle ilgili gerekli önlemleri almalarını talep ediyoruz. Olay sonrasında il ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinin saldırıya uğrayan öğretmenlerle ilgili destekleyici bir açıklama yapmamasını kınıyoruz.

Öğretmenlerimize ve yöneticilerimize yönelik organize edilmiş linç girişimini bir kez daha kınıyoruz, faillerin gerekli cezaları alması için hukuksal bütün yolları denemekten vazgeçmeyeceğiz.