Eğitim Sen'in tiyatro oyunu için salon verilmedi

Eğitim Sen'in tiyatro oyunu için salon verilmedi

Sakarya'da, Eğitim Sen'in tiyatro topluluğu tarafından sahnelenmek istenen oyun için yapılan başvurulara hiçbir kurum tarafından onay verilmedi.

İleri Haber

Sakarya'da Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi öğretmenlerden oluşan tiyatro topluğu tarafından sahnelenmek istenen oyuna, yapılan birçok başvuruya rağmen hiçbir kurum tarafından olumlu dönüş yapılmadı.

Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar tarafından konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında; tiyatro oyununun seyirciyle buluşması adına Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi'ne başvuru yapıldığı ancak "sudan sebepler" ile salon verilmediği kaydedildi.

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de eş zamanlı olarak başvuru yapıldığını ancak İl Milli Eğitim Müdürü tarafından olumlu dönüş yapılmasına rağmen herhangi bir yanıt gelmediği belirtilen açıklamada, "Şehirdeki bir kuruma, üyelerinin tamamı kamu emekçisi olan bir sendikaya, bir tiyatro gösterisi için sırf iktidara yakınlığı yok diye salon verilmemiş olması, her şeyden önce Sakarya’da yaşayan insanlara yapılmış bir hakarettir" denildi.

"Biz bu dönemin, tekçi, baskıcı, otoriter bir dönem olduğunu biliyoruz. Biz bu dönemin çok yakında sona ereceğini de biliyoruz" ifadelerine de yer verilen açıklamada, "Biz bu döneme ilişkin pek çok şeyi unutsak bile, bu ayrımcılığı, bu ötekileştirmeyi, bu yok saymayı asla unutmayacağız!" sözleriyle yaşananlara tepki gösterildi.

'BU AYRIMCILIĞI ASLA UNUTMAYACAĞIZ!'

Eğitim Sen Sakarya Şubesi adına Başkan Yüce Kaçar tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bu ayrımcılığı, bu ötekileştirmeyi, bu yok saymayı asla unutmayacağız!

Sendikamızın Eğitim Sekreterliği bünyesinde kurulan, tamamı öğretmenlerden oluşan 'Tiyatro Topluluğu' ocak ayından bu yana Ali Mustafa Kemal Tut'un 'Cehenneme Git' adlı oyunu çalışmaktaydı. Oyun tamamlanınca, arkadaşlarımız, bu oyunu üyelerimize ve dostlarımıza yılsonu etkinliği olarak sergilemek istediklerini bildirdiler. Biz de sendika yönetimi olarak, bir organizasyonla tiyatro topluluğumuzu seyircisiyle buluşturmaya karar verdik. Bunun için de salon aramaya başladık. AKM salonu için Büyükşehir Belediyesi'ne, Orhangazi Salonu içi Adapazarı Belediyesi'ne, Kongre Merkezi için Sakarya Üniversitesi'ne başvurduk ancak hepsi de sudan sebeplerle bize salonu vermediler.

Bunların yanı sıra eş zamanlı olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de başvuru yaparak; tamamı öğretmenlerden oluşan tiyatro topluluğumuzun oyununu, mümkünse İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uzun süredir devam eden 'Sanat Sakarya' projesi kapsamında oynamak istediğimizi, bu uygun olmaz ise uygun olan bir okulun salonunda oynamak istediğimizi bildirdik.

Ancak aradan 15 günden fazla bir süre geçmiş olmasına ve gösteri için talep ettiğimiz tarih geçmiş olmasına rağmen olumlu ya da olumsuz hiçbir yanıt verilmemiştir.

Sonuç olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere Adapazarı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, SAÜ Rektörlüğü dahil şehirdeki hiçbir kurum bize salon vermemiştir. İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ebubekir Sıddık Savaşçı’nın olumlu yönde görüş bildirmiş olmasına rağmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden herhangi bir yanıt gelmemesini ayrıca kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Şehirdeki bir kuruma, üyelerinin tamamı kamu emekçisi olan bir sendikaya, bir tiyatro gösterisi için sırf iktidara yakınlığı yok diye salon verilmemiş olması, her şeyden önce Sakarya’da yaşayan insanlara yapılmış bir hakarettir.

Biz bu dönemin, tekçi, baskıcı, otoriter bir dönem olduğunu biliyoruz. Biz bu dönemin çok yakında sona ereceğini de biliyoruz. Biz bu döneme ilişkin pek çok şeyi unutsak bile, bu ayrımcılığı, bu ötekileştirmeyi, bu yok saymayı asla unutmayacağız!"