Eğitim Sen’de gergin kongre

Eğitim Sen’de gergin kongre

Eğitim Sen 11. Olağan Kongresi’nde gergin anlar yaşanırken Devrimci Sendikal Dayanışma grubu, kongreden çekildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 11. Olağan Kongresi Ankara’da toplandı. KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen’in yanı sıra KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de katıldığı genel kurulda, divan başkanlığına Ali Ersönmez seçildi. Gergin anların yaşandığı kongrede ittifak halinde olan Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD) ve Demokratik Emek Platformu arasında yaşanan anlaşmazlık, DSD’nin kongreden çekilmesiyle sonuçlandı.

DSD adına kürsüye çıkan bir delege, pandemi nedeniyle genel kurulun ertelenmesini talep ettiklerini ama dar grupçu bir anlayışla genel kurulun örgütlendiğini savundu.

Aralarında KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın da bulunduğu DSD grubu,  “Hakim sendikal anlayışın yönetimi istediği gibi dizayn ettiğini” öne sürerek genel kurulu terk ederken, protestoya kürsüden tepkiler geldi.

 

‘LAİKLİK, SINIF SİYASETİ VE KAMUSALLIK ANLAYIŞINI SAVUNMAKLA ELEŞTİRİLDİK’

DSD grubu tarafından genel kurul delegelerine dağıtılan bildiride, KESK’te hakim olan anlayışın genel kurulda eğitim emekçilerinin sorunlarını tartışmayı değil, sendika yönetimini kendi istediği biçimde dizayn etmeyi amaçladığı öne sürülürken, “Pandeminin eğitimdeki eşitsizliği derinleştirdiği, tarikat-cemaat karanlığının çocuklarımızı kuşattığı bir ortamda “demokratik bir ülke, laik ve kamusal eğitim” için canla başla mücadele edilmesinden rahatsız olunmasının anlaşılır bir yanı olamaz. Adı “eğitim ve bilimle” özdeşleşmiş bir sendikada, Merkez Yürütme Kurulu’nun 3 yıllık çalışma dönemini, “sınıf siyasetini”, “kamusallık anlayışını”, “laiklik mücadelesini” ve “aydınlanma değerlerini” savunmakla eleştirmenin akla ve izana sığar hiçbir yanı bulunmamaktadır.” denildi.

 

BOZGEYİK’TEN ELEŞTİRİ

Kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Arkadaşlarımızın bu tutumunun doğru olmadığını ifade etmek istiyoruz. Birçok kararda sorumluluğu olan, imza atanların buradan çıkıp gitmesi doğru değil” dedi.

Kongrede “Yüksel Direnişçileri” olarak bilinen  Nuriye Gülmen, Acun Karadağ, Mehmet Dersulu oy çokluğuyla ihraç edildi.