Eğitim Sen, 'Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nu yayınladı
Eğitim Sen tarafından tablonun paylaşıldığı açıklamada, "Covid-19 salgınının okullardaki yansımalarını ortaya koyan sahadan topladığımız verileri kamuoyu ile paylaşacağız. Öncelikle aşı olmak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması, sağlıklı ve güvenli eğitim için mücadelemiz artarak sürecektir" denildi.
08-03-2021 14:56

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun ilkini yayınladı. 15 Şubat - 5 Mart tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tablo, bundan sonra da haftalık olarak yayınlanacak.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim ilk olarak 15 Şubat’ta köy okullarında yeniden başlamıştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 1 Mart’ta okul öncesinde, ilkokullarda, 8. sınıf ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlanacağını açıklamasından bir müddet sonra okulların açılışı kabine toplantısı sonrasına bırakıldı ve 2 Mart’ta yüz yüze eğitime geçildi. 5., 6., 7. sınıflar ile 9., 10. ve 11. sınıflar da bu kapsama alındı.
‘YOKSUL EMEKÇİ ÇOCUKLARI SÜRECİN DIŞINDA KALDI’
Konuyla ilgili Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından bir açıklama yapıldı. “Tam da bu günlerde kamuoyu önüne çıkarak aşı yaptıran Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşılanmasına başlandığını duyurmasına rağmen köy okullarındaki öğretmenlerimizin dahi aşılanması bitmeden 2 Mart’ta tüm kademelerde yüz yüze eğitime geçilmiştir” denilen açıklamada, henüz il ve ilçe merkezlerinde, köy okullarında görev yapan eğitim emekçilerinin aşılanmasının tamamlanmadığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir yıldır devam eden salgın sürecini doğru yönetemediği vurgulanan açıklamada, “Yap- boz müdahalelerle eğitimde gelinen sonuç; yoksul emekçi çocuklarının, eğitim sürecinin dışında kaldığıdır” ifadeleri kullanıldı.
‘MEB KAMUSAL SORUMLUĞUNU YERİNE GETİREMEDİ’
Her gün onlarca insanın Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybettiği bu dönemde, 38 günlük bir planlamayla eğitim emekçilerinin iki doz aşısı tamamlanabilecekken bu yapılmadan okulların açılmış olması “MEB’in kamusal sorumluluğu yerine getiremediğinin bir göstergesi” olarak değerlendirilen açıklamada, MEB’in önemli bir kamusal sorumluluk altında olduğunun altı çizilerek şu ifadeler kullanıldı:
‘OKULLARDAKİ YANSIMALARI KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ’
“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak MEB’in eğitim kamuoyuna sorumluluğunun bir gereği olarak her hafta yapacağı açıklamalarla il ve ilçe düzeyinde eğitim emekçilerine yapılan aşı sayısı, okullara aktarılan maske ve hijyen malzemeleri sayısı, okullarda vaka sayısı, karantinaya alınan okul sayısı verilerini paylaşmasını talep ediyoruz. Sendika olarak yüz yüze eğitimin sürdüğü okullarda önlemlerin alınmasını ve tam zamanlı yüz yüze eğitime sağlıklı ve güvenli bir geçişin olmasını sağlamak için Covid-19 salgınının okullardaki yansımalarını ortaya koyan sahadan topladığımız verileri kamuoyu ile paylaşacağız. Öncelikle aşı olmak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması, sağlıklı ve güvenli eğitim için mücadelemiz artarak sürecektir.”
İLGİLİ HABERLER
Eğitimde bir haftalık Covid-19 bilançosu: En az 7 ölüm, 2 bin 281 vaka...
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, "MEB’in sürece bakış açısını değiştirmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Sağlık alanı gibi eğitim alanı da hükümetin ekonomi önceliğine kurban edilemeyecek bir alandır. Yeterli kadro istihdamı ve fiziki iyileştirmeler mevcut bütçe ile hayata geçirilemez" ifadeleri kullanıldı.
19-04-2021 15:22

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun yedincisini yayımladı. 12-18 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 783 öğretmen, 1367 öğrenci ve 131 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 7 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 13 Nisan’da kabine toplantısı sonrasında açıklanan iki haftalık kısmi kapanma kararına bağlı olarak, 15 Nisan’dan itibaren “okul öncesi eğitim kurumları ile 8. sınıf ve 12. sınıflar dışında” yüz yüze eğitime ara verme kararı aldı.
TABLO AĞIRLAŞIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun yedincisi yayımlandı. 12-18 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:
38 il, 146 ilçe ve 10 köyde;
783 öğretmen - 672 pozitif, 111 temaslı
1367 öğrenci - 689 pozitif, 678 temaslı
131 personel - 111 pozitif, 20 temaslı
Toplam 7 can kaybı – Balıkesir, Bursa, Erzincan, İstanbul, Kastamonu, Kahramanmaraş, Kocaeli
Eğitime ara verilen okul: 95
Eğitime ara verilen sınıf: 53
5 MART-18 NİSAN
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 4 bin 612
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğrenci sayısı 6 bin 628
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı personel sayısı 523
‘TEDBİRLER AKSATILMAMALI, YENİ HATALAR YAPILMAMALIDIR’
Eğitim Sen’den tabloya ilişkin yapılan değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:
Pandemi devam ederken yüz yüze eğitime geçebilmek önemli bir hazırlığı gerektirmektedir. Ancak bu hazırlıklar yeterince yapılmadan, 2 Mart’tan itibaren her yerde başlatılan yüz yüze eğitim süreci her hafta vakaların patladığı ve vefatların yaşandığı bir sürece dönüşmüştür. En öncelikli tedbirleri hayata geçirmeden, artık normalleşmişiz gibi yüz yüze eğitim kararı alıp öğrenci ve öğretmenleri okula çağırmanın sonuçları ağır olmuştur. Salgının yayılım hızı dikkate alındığında, bir yıla yakın süren uzaktan eğitim sürecinde ekonomik, sosyal, psikolojik ve fiziki hazırlıklar tamamlanabilecekken, tüm uyarı ve önerilerimize rağmen bu tedbirler alınmamıştır. Yüz yüze eğitime geçmeden önce eğitim alanı aşı takviminde öncelikli sırada planlanmış olsaydı ne vakalar ve vefatlar bu düzeyde olurdu ne de yüz yüze eğitime ara verilmek zorunda kalınırdı. Şimdi dönüp dolaşıp yine başa gelinmiştir. Çok daha ağır bir salgın süreciyle karşı karşıya olmamız, mutasyonlu virüsün çocuk ve gençlerde de ağır etkide bulunması, bir hatayı daha kaldıramayacaktır.
‘MEB BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİDİR’
MEB’in sürece bakış açısını değiştirmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Sağlık alanı gibi eğitim alanı da hükümetin ekonomi önceliğine kurban edilemeyecek bir alandır. Yeterli kadro istihdamı ve fiziki iyileştirmeler mevcut bütçe ile hayata geçirilemez. Öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetli personel istihdamı, maske ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyreltilmiş sınıflar, yeni öğretmen odaları, yeni öğretmen ve öğrenci tuvaletleri ve diğer fiziki düzenlemeler için acilen eğitime ek bütçe oluşturulması gerekmektedir. Ek bütçe yüz yüze eğitim için mutlak bir gerekliliktir.
Eğitimde salgının etkilerini takip edebilmek, çok boyutlu değerlendirmeler ve çözüm yolları üretebilmek için bakanlık yetkililerinden, bilim insanlarından, sendika temsilcilerinden, veli dernekleri temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulmalı ve bu kurul düzenli bir şekilde toplanarak kararlar alabilmelidir.
Ülkemizde sınav süreçleri dershaneler, etüt merkezleri ve özel okullarla ayrı bir ekonomik sektöre dönüşmüş durumdadır. Eğitimin ticari bir alana dönüştürülmüş olması MEB’in de kendisini buna göre ayarlamasını beraberinde getirmektedir. Sınav odaklı bu bakış açısından çıkılmadan nitelikli, kamusal, sağlıklı ve güven içinde bir eğitime kavuşmamız mümkün olmayacaktır. Önceliğimizin öğrencinin üstün yararı olduğu unutulmamalıdır. Salgın bulaş riski yüksek yaş grubunda olan 8. ve 12. sınıfların bu koşullarda bile sınava hazırlık yaklaşımıyla yüz yüze eğitime devam ediyor olması öğrencilerin sosyal, psikolojik ve akademik yararına değildir. Bu sınıfların olduğu okullarda hizmet üreten eğitim emekçilerinin halen aşılanmasına başlanmadığı düşünüldüğünde, güven duygusu içinde bir eğitim ortamının olmadığı açıktır. Öğrencilerimizin üstün yararı için yapılması gereken, aşı tedbirinin iki hafta içinde büyük oranda tamamlanması, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS sınavlarının uygun bir tarihe ertelenmesidir.
Eğitim Sen, üyesi olsun olmasın tüm eğitim emekçilerinin taleplerinin savunucusudur. Salgın döneminde sağlıklı ve güvenli bir eğitim için tüm eğitim emekçilerinin “hemen şimdi aşı” talebinin mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu çabamız aynı zamanda öğrencilerimizin bir an önce yüz yüze eğitime geçmesi ve eğitimde yaşanan kaybı en aza indirmeye dönük bir çaba olarak görülmelidir.
Eğitimde Covid-19 bilançosu ağırlaşıyor: Son bir haftada en az 3 bin 501 vaka, 8 can kaybı...
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, "Futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alındığına dair haberler ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koymaktadır" ifadeleri kullanıldı.
12-04-2021 15:11

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun altıncısı yayımladı. 5-11 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 1366 öğretmen, 1979 öğrenci ve 156 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 8 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serildi.
TABLO AĞIRLAŞIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun altıncısı yayımlandı. 5-11 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:
51 il, 210 ilçe ve 28 köyde;
1366 öğretmen - 1158 pozitif, 208 temaslı
1979 öğrenci - 989 pozitif, 990 temaslı
156 personel – 141 pozitif, 15 temaslı
Toplam 6 can kaybı
Eğitime ara verilen okul: 95
Eğitime ara verilen sınıf: 53
5 MART-11 NİSAN
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 3 bin 829
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğrenci sayısı 5 bin 261
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı personel sayısı 392
'EKONOMİYE ENDEKSLİ BAKIŞ AÇISI'
Tabloya ilişkin Eğitim Sen tarafından yapılan değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:
Futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alındığına dair haberler ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koymaktadır. Bu bakış açısı toplumsal sağlık tedbirlerini riske atmaktadır. Eğitim alanının aşı planlamasında çok gerilerde tutulması bizler tarafından kabul edilmeyecektir.
Tüm eğitim emekçilerinin sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının yaratılması için, öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli eğitim hakkını savunmak için, toplumsal sağlığın korunması için, mücadelemize devam edeceğiz.
Eğitimde Covid-19 bilançosu ağırlaşıyor: Son bir haftada en az 1776 vaka, 6 can kaybı...
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, “Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte..." ifadeleri kullanıldı.
05-04-2021 16:02

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun beşincisini yayımladı. 29 Mart - 5 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 1178 öğretmen, 1455 öğrenci ve 136 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 6 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serildi.
TABLO AĞIRLAŞIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun beşincisi yayımlandı. 29 Mart - 5 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:
49 il, 202 ilçe ve 14 köyde;
1178 öğretmen - 960 pozitif, 218 temaslı
1455 öğrenci - 698 pozitif, 757 temaslı
136 personel – 118 pozitif, 18 temaslı
Toplam 6 can kaybı
Eğitime ara verilen okul: 66
Eğitime ara verilen sınıf: 100
15 ŞUBAT - 4 NİSAN
Pozitif ve temaslı öğretmen sayısı: 2 bin 558
Pozitif ve temaslı öğrenci sayısı: 3 bin 379
Pozitif ve temaslı personel sayısı: 246
Toplam can kaybı: 16
‘GELİR GÜVENCELİ 28 GÜNLÜK TAM KAPANMA UYGULANSIN, AŞI YAYGINLAŞSIN’
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, “Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır” denilirken şu ifadeler kullanıldı:
Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük tam kapanmayı önermektedirler. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak bir gücünün ve iradesinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. “Önlemler alınarak eğitim yüz yüze yapılmalıdır” diyen bir sendika olarak, yüz yüze eğitimin erteleneceği, aşılamaların hızlanacağı ve tüm tedbirlerin alınacağı gelir güvenceli dört haftalık bir kapanma sürecini desteklediğimizi belirtiyoruz.
Eğitim Sen'den MEB'e uyarı: 'Okulları gerekli önlemleri alarak açın!'
Açıklamada, MEB’in aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığı gibi salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekildi.
16-02-2021 14:32

İleri Haber
Eğitim Sen, güvenli biçimde yüz yüze eğitime geçilmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınması gerektiğini açıkladı. Bu kapsamda MEB tarafından önlemlerin bir an önce alınması talep edildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim, köy okulları ve anaokullarında yeniden başladı. Yüz yüze eğitime ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından da “Uyarıyoruz: Okulları gerekli önlemleri alarak açın!” başlığıyla bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, güvenli biçimde yüz yüze eğitime geçilmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınması gerektiği belirtildi. Bu önlemler şöyle sıralandı:
1- “Toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanması”
2- “Okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılması”
3- “Eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması”
‘İŞÇİ ÇOCUKLARI UZAKTAN EĞİTİMİ ÇOK UZAKTAN İZLEDİ’
Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın açık ve şeffaf veriler ile somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediği ifade edilen açıklamada, “Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi” denildi.
‘KÖY OKULLARI İÇİN HERHANGİ BİR EK ÖNLEM ALINMADI’
Köy okullarının açılmasıyla ilgili de “En iyi okul eve en yakın olanıdır” anlayışından uzaklaşılarak binlerce köy okulunun kapatıldığı vurgulanan açıklamada, “Var olan köy okulları, taşımalı sistemden dolayı merkezileşmiş her biri ayrı taşıma merkezli okuldur. Bu okullar öğrenci mevcudu bakımdan 100 ve 700 arasında değişen öğrenci sayısına sahiptir. Bu köy okullarında çalışan eğitim emekçileri çoğunlukla il ve ilçe merkezlerinde ikamet etmektedir ve ulaşım sorunu yaşamaktadır. Öğrenciler önceden olduğu gibi taşımalı eğitimin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. MEB, ne yüzlerce kilometre giden öğretmenlerin ne de çocukların taşınması konusunda herhangi bir ek önlem açıklamıştır” ifadeleri kullanıldı.
‘MEB BÜTÇESİNDE COVİD-19 GÖRMEZDEN GELİNDİ’
MEB’in aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığı gibi salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekilen açıklamada, 2021 MEB bütçesinin de Covid-19 salgını görmezden gelinerek hazırlandığı vurgulandı.
‘1 MART TARİHİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
“Kaldı ki virüsün ve salgının seyriyle birlikte öğretmenlerin ulaşım ve barınma sorunları, kalabalık sınıflar, maske ve hijyen malzemelerinin temini gibi çok sayıda sorun halen çözülememiştir. Kırsal bölgelerdeki okullarda risk yokmuş gibi gösterilerek gerekli önlemler alınmadan ve okulda önlem kapasitesini geliştirmeden yüz yüze eğitime başlanmasının sonuçları ağır olabilir
Eğitim bileşenlerinin aşı takvimi düzenlenmeden, seyreltilmiş sınıf planlaması tamamlanmadan, maske ve hijyen malzemeleri konusunda kamuoyuna yeterli bilgi verilmeden, Covid-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği açıklanmıştır. 1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır.”
MEB’E ÇAĞRI
Açıklamanın son kısmında ise MEB, “sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye” ve “aşı başta olmak üzere gereken tüm önlemleri bir an önce almaya” çağırıldı.
Pia’nın oyun oynayabilmesi için ilik nakline ihtiyacı var
Kemik iliği yetmezliği ile savaşan 21 aylık Pia Ateş için ailesi kampanya başlattı. Kök hücre nakli gereken bebekleri için aile tarafından başlatılan kampanyada, "Pia’ya ve diğer hastalara umut olmak için herkesi ilik bağışında bulmaya çağırıyoruz." denildi.
19-04-2021 22:39

Almanya'nın Ingolstadt şehrinde yaşayan 21 aylık Pia Ateş, myelodisplastik sendrom (MDS) adlı kemik iliği yetmezliği ile savaşıyor. Ateş ailesi, 3 aydır hastanede tedavi gören kızları Pia'nın ilik nakli olarak tedaviye kavuşması için kampanya başlattı.
Kök hücre nakli gereken bebekleri için aile tarafından başlatılan kampanyada şu ifadeler yer aldı: “Pia hayatı için savaşıyor. Şu anda yaşıtlarıyla oynayamıyor. Pia’ya ve diğer hastalara umut olmak için herkesi ilik bağışında bulmaya çağırıyoruz. Pia’nın yaşıtları gibi hayat sürmesi için donör olup bir can kurtarabilirsiniz.”
Acil donör aranan Pia için Almanya’da DKMS’ye isim vererek, Türkiye’de ise Kızılay merkezlerine başvurulabilir.
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde öğrenciyi darp eden Eğitim-Bir-Sen yöneticisine ceza!
İleri Haber'in ortaya çıkardığı darp olayında mahkeme kararını verdi. Mahkeme, Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkan Yardımcısı Murat Olgun'a “kasten yaralama” suçundan ceza verdi. Mahkeme, suçun “Kamu görevinin getirdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlendiğine” hükmetti.
19-04-2021 16:16

Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: tugaycandan@ilerihaber.org
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde yandaş Eğitim-Bir-Sen Şube Başkan Yardımcısı Murat Olgun’un bir öğrenciyi darp etmesiyle ilgili açılan davada karar açıklandı.Olgun’a “kasten yaralama” suçundan ceza veren mahkeme, suçun “Kamu görevinin getirdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlendiğine” hükmetti. 180 gün ceza alan Olgun’un cezası yapılan indirimlerle 84 günlük para cezasına düştü. Ceza ertelendi.
İleri Hatırlatıyor
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde İleri Haber’in ortaya çıkardığı darp olayında, Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkan Yardımcısı ve okulda Matematik Öğretmeni olarak görev yapan Murat Olgun, bir öğrenciyi darp etmişti. Öğrencinin Olgun’dan şikayetçi olması sonrası yürütülen soruşturma tamamlanmış ve Olgun hakkında “kamu görevinin getirdiği nüfuzu kötüye kullanarak yaralama” suçlamasıyla dava açılmıştı
İleri Hatırlatıyor
Edirne 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşması bugün yapıldı. Sanık ve mağdur avukatlarının katıldığı duruşmada, sanık vekili müvekkilinin beraatini istedi.
İleri Hatırlatıyor
DARPÇI ÖĞRETMENE CEZA!
Duruşmada mahkeme tarafından Olgun’a “kasten yaralama” suçundan ceza verilirken, suçun “Kamu görevinin getirdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlendiğine” hükmedildi. Toplamda 180 adli para cezası veren mahkeme heyeti, Olgun’un cezasını yapılan indirimlerle 84 günlük para cezasına düşürdü. Hükmün açıklanması 5 yıl süre ile ertelendi.
Eğitimde bir haftalık Covid-19 bilançosu: En az 7 ölüm, 2 bin 281 vaka...
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, "MEB’in sürece bakış açısını değiştirmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Sağlık alanı gibi eğitim alanı da hükümetin ekonomi önceliğine kurban edilemeyecek bir alandır. Yeterli kadro istihdamı ve fiziki iyileştirmeler mevcut bütçe ile hayata geçirilemez" ifadeleri kullanıldı.
19-04-2021 15:22

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun yedincisini yayımladı. 12-18 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 783 öğretmen, 1367 öğrenci ve 131 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 7 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 13 Nisan’da kabine toplantısı sonrasında açıklanan iki haftalık kısmi kapanma kararına bağlı olarak, 15 Nisan’dan itibaren “okul öncesi eğitim kurumları ile 8. sınıf ve 12. sınıflar dışında” yüz yüze eğitime ara verme kararı aldı.
TABLO AĞIRLAŞIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun yedincisi yayımlandı. 12-18 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:
38 il, 146 ilçe ve 10 köyde;
783 öğretmen - 672 pozitif, 111 temaslı
1367 öğrenci - 689 pozitif, 678 temaslı
131 personel - 111 pozitif, 20 temaslı
Toplam 7 can kaybı – Balıkesir, Bursa, Erzincan, İstanbul, Kastamonu, Kahramanmaraş, Kocaeli
Eğitime ara verilen okul: 95
Eğitime ara verilen sınıf: 53
5 MART-18 NİSAN
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 4 bin 612
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğrenci sayısı 6 bin 628
5 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı personel sayısı 523
‘TEDBİRLER AKSATILMAMALI, YENİ HATALAR YAPILMAMALIDIR’
Eğitim Sen’den tabloya ilişkin yapılan değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:
Pandemi devam ederken yüz yüze eğitime geçebilmek önemli bir hazırlığı gerektirmektedir. Ancak bu hazırlıklar yeterince yapılmadan, 2 Mart’tan itibaren her yerde başlatılan yüz yüze eğitim süreci her hafta vakaların patladığı ve vefatların yaşandığı bir sürece dönüşmüştür. En öncelikli tedbirleri hayata geçirmeden, artık normalleşmişiz gibi yüz yüze eğitim kararı alıp öğrenci ve öğretmenleri okula çağırmanın sonuçları ağır olmuştur. Salgının yayılım hızı dikkate alındığında, bir yıla yakın süren uzaktan eğitim sürecinde ekonomik, sosyal, psikolojik ve fiziki hazırlıklar tamamlanabilecekken, tüm uyarı ve önerilerimize rağmen bu tedbirler alınmamıştır. Yüz yüze eğitime geçmeden önce eğitim alanı aşı takviminde öncelikli sırada planlanmış olsaydı ne vakalar ve vefatlar bu düzeyde olurdu ne de yüz yüze eğitime ara verilmek zorunda kalınırdı. Şimdi dönüp dolaşıp yine başa gelinmiştir. Çok daha ağır bir salgın süreciyle karşı karşıya olmamız, mutasyonlu virüsün çocuk ve gençlerde de ağır etkide bulunması, bir hatayı daha kaldıramayacaktır.
‘MEB BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİDİR’
MEB’in sürece bakış açısını değiştirmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Sağlık alanı gibi eğitim alanı da hükümetin ekonomi önceliğine kurban edilemeyecek bir alandır. Yeterli kadro istihdamı ve fiziki iyileştirmeler mevcut bütçe ile hayata geçirilemez. Öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetli personel istihdamı, maske ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyreltilmiş sınıflar, yeni öğretmen odaları, yeni öğretmen ve öğrenci tuvaletleri ve diğer fiziki düzenlemeler için acilen eğitime ek bütçe oluşturulması gerekmektedir. Ek bütçe yüz yüze eğitim için mutlak bir gerekliliktir.
Eğitimde salgının etkilerini takip edebilmek, çok boyutlu değerlendirmeler ve çözüm yolları üretebilmek için bakanlık yetkililerinden, bilim insanlarından, sendika temsilcilerinden, veli dernekleri temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulmalı ve bu kurul düzenli bir şekilde toplanarak kararlar alabilmelidir.
Ülkemizde sınav süreçleri dershaneler, etüt merkezleri ve özel okullarla ayrı bir ekonomik sektöre dönüşmüş durumdadır. Eğitimin ticari bir alana dönüştürülmüş olması MEB’in de kendisini buna göre ayarlamasını beraberinde getirmektedir. Sınav odaklı bu bakış açısından çıkılmadan nitelikli, kamusal, sağlıklı ve güven içinde bir eğitime kavuşmamız mümkün olmayacaktır. Önceliğimizin öğrencinin üstün yararı olduğu unutulmamalıdır. Salgın bulaş riski yüksek yaş grubunda olan 8. ve 12. sınıfların bu koşullarda bile sınava hazırlık yaklaşımıyla yüz yüze eğitime devam ediyor olması öğrencilerin sosyal, psikolojik ve akademik yararına değildir. Bu sınıfların olduğu okullarda hizmet üreten eğitim emekçilerinin halen aşılanmasına başlanmadığı düşünüldüğünde, güven duygusu içinde bir eğitim ortamının olmadığı açıktır. Öğrencilerimizin üstün yararı için yapılması gereken, aşı tedbirinin iki hafta içinde büyük oranda tamamlanması, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS sınavlarının uygun bir tarihe ertelenmesidir.
Eğitim Sen, üyesi olsun olmasın tüm eğitim emekçilerinin taleplerinin savunucusudur. Salgın döneminde sağlıklı ve güvenli bir eğitim için tüm eğitim emekçilerinin “hemen şimdi aşı” talebinin mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu çabamız aynı zamanda öğrencilerimizin bir an önce yüz yüze eğitime geçmesi ve eğitimde yaşanan kaybı en aza indirmeye dönük bir çaba olarak görülmelidir.
MEB duyurdu: Liselerde eğitim ve sınavlar nasıl olacak?
MEB, liselerde yüz yüze ve uzaktan eğitime geçiş ile sınav sürecine ilişkin usul ve esasları belirledi.
15-04-2021 22:49

MEB, tüm resmi ve özel okulların 12. sınıflarında yüz yüze eğitime devam edileceğini, hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda tam zamanlı uzaktan eğitime geçileceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde yüz yüze ve uzaktan eğitime geçiş ile sınav sürecine ilişkin usul ve esasları belirledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda, Türkiye genelinde uygulanan yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve 13 Nisan salı yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçiş konusunda bazı yeni kararlar alındığı belirtildi.
Genelgeye göre, 12. sınıflarda yüz yüze eğitime devam edileceği, 12. sınıflar ve mezunlara yönelik düzenlenen destekleme ve yetiştirme kursları ile takviye kurslarının cumartesi ve pazar günleri de sürdürüleceği bildirildi.
Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda tam zamanlı uzaktan eğitime geçileceği hatırlatılarak, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin birinci sınavları 1 Kasım 2020-26 Mart 2021 arasında işlenen konu ve kazanımları kapsayacak şekilde ilgili zümrelerce hazırlanacak ve 3 Mayıs 2021'den itibaren "Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları" konulu yazıda belirtilen açıklama ve kurallar çerçevesinde planlanarak uygulanacak.
MESLEK LİSELERİNDE 12. SINIFLAR HARİÇ UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLECEK
Mesleki ve teknik anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinde 12. sınıflar hariç, meslek, alan dersleri dahil tüm sınıf düzeylerinde uzaktan eğitime geçilecek.
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezlerinde işletmelerde beceri eğitimi ve staj çalışmaları işletmenin talebi, öğrenci velisinin izni ile işletme tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınması koşulu ile devam edecek.
12. sınıfta yer alan işletmelerde mesleki eğitim dersi ve staj çalışmalarını okulda yapan Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı öğrencilerine yönelik zümre öğretmenler kurulu kararı ile belirlenen uygulama kazanımları yüz yüze, bilişsel kazanımlar ise uzaktan eğitim yolu ile verilecek.
Öte yandan, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı özel eğitim meslek liseleri, özel eğitim meslek okulları ve özel eğitim uygulama okullarının 12. sınıfları ile birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan özel eğitim programı uygulanan özel eğitim sınıflarının 12. sınıflarında yüz yüze, diğer sınıf seviyelerinde ise uzaktan eğitime devam edilecek. Bu kapsamda 12. sınıf seviyesinde evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrenciler için de veli talebi doğrultusunda yüz yüze ve uzaktan eğitim sürdürülecek.
Bunun dışında kalan diğer özel eğitim okulları ile özel eğitim sınıflarında kayıtlı olup evde veya hastanede eğitim hizmetinden yararlanan öğrenciler için tüm sınıf seviyelerinde uzaktan eğitim yapılacak.
MEB'den uzaktan eğitim açıklaması
Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Nisan'dan itibaren 8. e 12. sınıflar haricindeki kademelerin uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu.
13-04-2021 20:29

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademelerde 15 Nisandan itibaren uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8. ve 12. sınıflar haricinde tüm sınıfların uzaktan eğitimle devam edeceğini söylemişti.
Eğitimde Covid-19 bilançosu ağırlaşıyor: Son bir haftada en az 3 bin 501 vaka, 8 can kaybı...
Eğitim Sen tarafından verilere ilişkin değerlendirmede, "Futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alındığına dair haberler ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koymaktadır" ifadeleri kullanıldı.
12-04-2021 15:11

İleri Haber
Eğitim-Sen, Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun altıncısı yayımladı. 5-11 Nisan tarihleri arasındaki veriler baz alınarak hazırlanan tabloya göre, 1366 öğretmen, 1979 öğrenci ve 156 personel ya virüse yakalandı, ya temaslı tespit edildi. Eğitimde 8 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde iktidarın politikaları ve mutant virüsler nedeniyle vaka-ölüm sayılarında artış sürerken, eğitim alanında da bu tablo tüm açıklığıyla gözler önüne serildi.
TABLO AĞIRLAŞIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 15 Şubat’tan itibaren periyodik olarak yayınladığı Yüz Yüze Eğitimde Covid-19 Vaka Tespit Tablosu’nun altıncısı yayımlandı. 5-11 Nisan tarihleri arasını kapsayan raporda, şu tespitler yer aldı:
51 il, 210 ilçe ve 28 köyde;
1366 öğretmen - 1158 pozitif, 208 temaslı
1979 öğrenci - 989 pozitif, 990 temaslı
156 personel – 141 pozitif, 15 temaslı
Toplam 6 can kaybı
Eğitime ara verilen okul: 95
Eğitime ara verilen sınıf: 53
5 MART-11 NİSAN
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 3 bin 829
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğrenci sayısı 5 bin 261
5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı personel sayısı 392
'EKONOMİYE ENDEKSLİ BAKIŞ AÇISI'
Tabloya ilişkin Eğitim Sen tarafından yapılan değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:
Futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alındığına dair haberler ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koymaktadır. Bu bakış açısı toplumsal sağlık tedbirlerini riske atmaktadır. Eğitim alanının aşı planlamasında çok gerilerde tutulması bizler tarafından kabul edilmeyecektir.
Tüm eğitim emekçilerinin sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının yaratılması için, öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli eğitim hakkını savunmak için, toplumsal sağlığın korunması için, mücadelemize devam edeceğiz.