Eğitim Sen: Liselerde sınavlar iptal edilmeli, öğretmen açıkları kadrolu atamalarla kapatılmalı

Eğitim Sen: Liselerde sınavlar iptal edilmeli, öğretmen açıkları kadrolu atamalarla kapatılmalı

Kurul, alınan kararların okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağını vurgularken, öğretmen atamalarıyla ilgili de "20 bin öğretmen ataması bugünün gerçekliğinin gerektirdiği rakam değildir" dedi.

İleri Haber

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, yaptığı açıklamada liselerin aşı takvimine göre açılmasını ve yüz yüze yapılacak sınavların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kurul ayrıca, öğretmen açığının kadrolu atamalarla kapatılması gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okulların 1 Mart tarihinde açılması ve tüm seviyelerde 1 Mart ile 19 Mart tarihleri arasında, birinci dönemin yapılmayan sınavlarının yüz yüze yapılması ısrarı sürerken, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını önlemlerinin yeterliliği ve aşı takvimine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, aşı takvimi muğlaklığını korurken, liselerde bir yandan 12. sınıflar için yüz yüze eğitime geçilmesi, diğer yandan hızla 9., 10. ve 11. sınıflarda sınavların yüz yüze yapılmaya başlanacak olmasının okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağını vurguladı.

‘EĞİTSEL-ETİK-POLİTİK OLARAK DOĞRU BİR KARAR DEĞİL’

“Liselerde sınavların yapılmasının planlanması, gerek takvimi, gerek kapsamı ve gerekse salgın koşullarında uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizlikleri bir nebze ortadan kaldırabilecek telafi programlarının düşünülmemiş olması nedeniyle büyük sorunlar içermektedir” diyen Kurul, “Bu sınavlar her ne kadar 1 Kasım 2020’ye kadar olan konuları kapsıyor olsa da biliyoruz ki eğitim sürecinde çok ciddi sınıfsal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve anadili farklı olan öğrencilerin karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, eğitim sürecini çok olumsuz etkilemiş v e eğitim hakkının kullanılmasını büyük ölçüde sekteye uğratmıştır. Bu nedenlerle hiçbir telafi programı yapılmadan bu sınavların yapılması, eğitsel olarak doğru olmadığı gibi etik-politik olarak da yerinde bir karar değildir” şeklinde konuştu.

‘TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN ANLAYIŞLA’ 3 TALEP

Kurul, toplum sağlığını önceleyen bir anlayışla talepleri şöyle sıraladı:

1- Eğitim emekçilerine aşı yapılmasına gecikmeksizin bir an önce başlanmalıdır.

2- Okulların ne zaman açılacağı, aşı takvimi, telafi programlarının kapsamı ve niteliği, okul içinde salgınla mücadele ve benzeri konulardaki karar süreçlerine, eğitim bileşenlerinin ve onların demokratik örgütlerinin katılımı sağlanmalıdır.

3- Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavların yapılması kararı iptal edilmeli ve bu sınavlar yüz yüze eğitime geçildiğinde mutlaka telafi programı yapılarak gerçekleştirilmelidir.

‘SÖZLEŞMELİ DEĞİL, KADROLU ATAMALAR YAPILSIN’

Öte yandan Kurul, açıklamasında öğretmen açığı ve Erdoğan’ın duyurduğu 20 bin atamaya da değindi.

Kurul, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu haberle sıkışan yüreklerde bir umut parlaması olsa da öğretmen işsizliğinin geldiği düzey hatırlandığında çabuk sönüyor umutlar. Atanacaklar yine sözleşmeli olacaklar. Ayrıca 20 bin öğretmen ataması, Covid-19 salgınında öğretmen başına düşecek öğrenci sayısını tüm illerde denk biçimde düşürecek bir rakam değil! Bu rakam, eğitim sisteminin sınırları dışında bekleyen diplomalı işsiz öğretmenler denizinin beklentilerine de karşılık gelmiyor. İşsiz öğretmenler yine de mütevazılar; en az 60 bin öğretmen atamasının yapılması bekliyorlar.  Ne var ki, Sayıştay verilerine göre resmi öğretmen açığı 138 bin, Covid-19 salgını da dikkate alındığında gerçek öğretmen açığı ise Sayıştay’ın da ifade ettiğinden çok daha fazla.

Düşler gerçeğin vekilidir; 20 bin öğretmen ataması bugünün gerçekliğinin gerektirdiği rakam değildir. Covid-19 salgını ile mücadelede çok önemli olan öğretmen açıklarının kapatılması için ataması yapılmayan öğretmenlerin bir an önce öğrencileri ile buluşmaları sağlanmalıdır.

Öğretmenler eğitimin vazgeçilmez bir bileşenidir; eğitimin niteliği, öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Eğitim hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği, herkese eşit, parasız ve nitelikli olarak sunulması için her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.”

DAHA FAZLA