Efes Selçuk Belediyesi Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 'Efes Tarlası Yaşam Köyü'nü tanıttı

Efes Selçuk Belediyesi Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 'Efes Tarlası Yaşam Köyü'nü tanıttı

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü açılışı öncesi gazetecilerle buluştu. Sengel, “Köy Enstitüleri ve akademilerini Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü bir araya getirdik” dedi.

İleri Haber

CHP'li Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 2 Haziran'da açılışı yapılacak olan Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün tanıtım toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. 

Basın toplantısında yaptığı açıklamada Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün kuruluşunda Köy Enstitüleri'nden ilham aldıklarını ifade eden Sengel, “Köy enstitüleri ve akademilerini Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü bir araya getirdik" diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa toprak okulu kurduklarının altını çizen Sengel, "Toprak okulu kurduk ve bu da bir ilk. Okul öncesi çocuklardan başlamak üzere ilk kez tarımla uğraşacaklar için ve birçok çiftçimiz için adım attık. Aile tarımına geri döndürüp işsizliği ortadan kaldırmak adına da önemli bir adım. Çok verimli topraklarımız var ancak burada da işsizlik problemi var. O yüzden toprak okulunu kurduk. Tohumun ne demek olduğunu öğrensinler, hibrit tohumun hayatımızı nasıl köleleştirdiğini, yerli tohumumuzun nasıl özgürleştirdiğini öğrensinler istedik" dedi.

'YAKLAŞIK 523 YEREL TOHUMUMUZ VAR'

Efes Tarlası Yaşam Köyü içerisinde ayrıca tohum merkezi, tarım müzesi ve kütüphanenin de bulunduğunu söyleyen Filiz Ceritoğlu Sengel şunları kaydetti:

"Sadece teoride değil pratiğe döndürmek için seramızı da kurduk. Çiftçiler istedikleri ürünün denemesini burada da yapabilir. Yeniden üretmeye başlamıştık yaklaşık 523 yerel tohumunuz var. Gidişat bizi kocaman şirketlere gebe bırakıyor. Kendi yerelimizde olanı elimizde tutmaya çalışıyoruz. Kadın kooperatif azalarıyla birlikte, onların ürettiklerini satmaya başlamıştık. 60 kadına para kazandırmaya başladık. Sadece kadınlar için bir üretici pazar kuruyoruz. Kadınları hem ekonominin hem sosyal hayatın hem de siyasi hayatın içinde yer alacak. Biz hiçbir şeyin sözde kalmasını istemiyoruz."

DAHA FAZLA