EDPK Başkanı'ndan elektrik zammına garip savunma

EDPK Başkanı'ndan elektrik zammına garip savunma

EPDK Başkanı Yılmaz, ekonomik darboğazda olan vatandaşın yükünü daha da arttıran zamları savundu. Yılmaz savunusunda garip ifadeler kullandı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgaz ve elektriğe gelen zamlarla ilgili konuştu. Zamları savunnan Yılmaz, “Bu zamlar astronomik zamlar değil. İçinde bulunduğumuz şartlara göre alınmış kararlar” dedi.

Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi tarafından düzenlenen Akaryakıt Sektör Çalıştayı’ndaki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

2018’de elektriğe gelen zamlar yüzde 45 oranına ulaşırken, Yılmaz fiyat değişikliklerinde tüketiciyi korumanın ilk hedefleri olduğunu iddia etti.

'EN PAHALI ENERJİ OLMAYAN ENERJİDİR'

Bunun nasıl gerçekleşeceğine dair bilgi vermeyen Yılmaz, “Devlet ciddi fedakarlıklar yapıyor” ve “En pahalı enerji olmayan enerjidir” gibi garip ifadeler kullandı.
Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:

“- Enerjide fiyatlama yaparken maliyetleri göz önünde bulunduruyoruz. Bu tarifeleri hem kamu şirketlerinin hem de özel sektörün maliyetlerine bakarak düzenliyoruz. Unutmayalım, en pahalı enerji olmayan enerjidir.

‘30-40 YIL ÖNCESİNE DÖNERİZ’

Dağıtım şirketlerimiz, üretim şirketlerimiz bu yükümlülüklerini yerine getiremeyecek şartlarda olursa, Allah korusun Türkiye’nin 3040 sene önceki sıkıntılara geri dönmesine neden olur. Şu anda o şartlar yok ve biz hesaplarımızı yaparken sürdürülebilir enerji politikasını gözetiyoruz ve tüketiciler enerjiden en verimli şekilde nasıl faydalanır, bunun hesabını yapıyoruz. Dolayısıyla bu zamlar astronomik zamlar değil. İçinde bulunduğumuz şartlara göre alınmış kararlar.

'DEVLET CİDDİ FEDAKARLIKLAR YAPIYOR'

- Devlet ciddi fedakarlıklar yapıyor. Uluslararası fiyatlarda yaşanan değişikliklerle oluşacak etkiden tüketiciyi korumaya çalışıyoruz. Birkaç sene önce 40 dolar seviyelerinde olan petrol fiyatlarının 80 doların üzerine çıktığını görüyoruz. Vergiden de yapılan fedakarlık belli bir limit çerçevesinde olabiliyor ama vergiyi aşan hususlar var,”