Editör Yako kitapların şehrinde

Editör Yako kitapların şehrinde

Kitap okumak her şeyden daha fazla sevilebilir mi? Rüya gibi değil mi?

Evrim Sayın

Kaşmir Huseinovic'in kalema aldığı, Andrea Petrlik Huseinovic'in resimlediği "Editör Yako"; kitap sevgisinin, merak uyandırıcı bir sorunla birleşmesine sahne oluyor. Herkesin kitapları çok sevdiği, birini bitirip diğer kitabın yolunu gözlediği bir şehir düşünün. Kitap okumak her şeyden daha fazla sevilebilir mi? Rüya gibi değil mi? Bu şehirde en çok sevilen şey, kitap.

"Hiç kitap okunmuyor." yakınmasının tam tersi olan "Herkes kitap okuyor.", elbette bir soruna dönüşüyor. Şehirdekiler kitap okumaya hep daha fazla daha fazla devam ettikçe onlara kitap temin etmek zorlaşıyor. Belediyenin yaratıcı çözümleri bir anda kendini gösteriyor ama bu çözüm beraberinde başka bir sorun'un başlangıcı oluyor. Belediyenin önerisinin ardından okurlara hatalarla dolu kitaplar iletiliyor. Şehirdeki insanlar okudukları kitaplardaki hataları keşfettikçe kitap sevgileri yavaş yavaş görünmez oluyor. Belediye yine başlıyor düşünmeye...

Editör Yako'yla tanışmamız, onun, kitapta anlatılan şehir hakkında yanılmasıyla gerçekleşiyor. Şehirdeki kitapları üst üste dizilmiş halde görünce bu şehrin kendisine göre olduğu fikrine kapılıyor çünkü kendisi editör ve metinlerdeki gerekli düzeltmeleri o yapıyor. Onun işi bu. Çok çalışıyor, rüyalarında kitapların içine bile giriyor. Bu kadar çok çalışmak, her şeye yetişmeye çalışmak, hiç durmadan okumak, yazmak, çizmek aslında keyif aldığımız şeyleri sıkıcı bir hale bürüyebilir. Editör Yako da bu denli tükenmiş hissederken Yako'ya misafir geliyor.

Buradan sonrası kitabın tamamını anlatmak olacağı için içerikle ilgili daha fazla bilgi vermek istememekle birlikte yazarın, editörlükle bağ kurarak bilgisayarı ve onun işleri kolaylaştırma gücünü öyküsüne dahil ettiğini söyleyebilirim. Çocuklara kitaplardan bir dünya kurmanın, kitaplarla ilgili bir meslek edinebilmenin mümkünlüğü üzerine keyifli bir kitap önerisi olsun.

Künye: Editör Yako, Kaşmir Huseinovic, Res. Andrea Petrlik Huseinovic, Final Kültür Sanat Yayınları, 2017.

DAHA FAZLA