Economist 24 Haziran’ı yazdı: Cumhuriyetin son günüydü

Economist 24 Haziran’ı yazdı: Cumhuriyetin son günüydü

İngiliz Economist dergisi, 24 Haziran seçimlerine ilişkin yazısında “Eski cumhuriyetin son günüydü” ifadelerini kullandı.

İngiltere’den önde gelen dergilerinden Economist, "Erdoğan, Türkiye'de yeni bir siyasi dönemi başlattı" başlıklı bir makale kaleme aldı. Yazıda, "'Yeni Türkiye', daha İslamcı, milliyetçi ve otoriter olacak" denildi.

’24 HAZİRAN SONDU’

Ankara'da AKP genel merkezinin etrafında yapılan kutlamaları anlatarak başlayan makale, "24 Haziran, İslamcı milliyetçilik ve Osmanlı nostaljisinin karışımından oluşan ve Erdoğan'ın tanımlamasıyla Yeni Türkiye'nin ilk, büyük ihtimalle Kemal Atatürk tarafından kurulan eski cumhuriyetin son günü oldu" ifadesini kullandı.

'ADİL BİR SEÇİM DEĞİLDİ'

"Bağımsız olmasına rağmen adil olmayan bir seçimdi" denilen makalede Selahattin Demirtaş ve Meral Akşener'in basın organlarında yer almadığı, Muharrem İnce'nin TRT'de Erdoğan'a kıyasla çok az bir süre gösterildiği ve İnce'nin yüz binlerce kişinin gittiği son mitinginin TRT tarafından ciddiye alınmadığı yazıldı.

‘ERDOĞAN VE AKP DEVLET İMKANLARINI YANLIŞ KULLANDI’

AGİT'in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) raporunda seçimlere yüksek katılımın takdir edildiği, ancak Erdoğan ve AKP'nin geniş bir şekilde medyada yer aldığı, devlet kaynaklarını yanlış kullandığı, OHAL'in toplanma ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması için kullanıldığı belirtildi.

'TÜRKİYE CİDDİ BİR ŞEKİLDE BÖLÜNDÜ'

"Erdoğan için bu zafer ülkenin kurucu babası Atatürk tarafından devreye konulan parlamenter sistemin başkanlık sistemiyle değiştirilmesi yolunda yapılan anayasa değişikliğinin son adımını oluşturuyor" denilen makalede Erdoğan'ın yürütme üzerinde bütünüyle kontrolünün olacağı dile getirildi.

MHP ile ittifakın Erdoğan'ı daha milliyetçi bir çizgiye iteceği ifade edilirken, Erdoğan'ın OHAL'e son vermesi halinde ise "muhaliflerin peşine takılmayı bırakacağını düşünmek için bir sebep olmadığı" yorumu yapıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, makalenin sonunda, "Erdoğan'ın yönetimi altındaki Türkiye, ciddi bir şekilde bölünmüş durumda” denilirken, bir tarafta muhafazakarlar ve milliyetçiler; diğer tarafta ise laik kesim, liberaller ve Kürtler olduğu ifade edildi.