E-Devlet'e göre İstanbul'da COVID-19 sebepli ölüm sayısı Sağlık Bakanı'nın Türkiye için açıkladığından fazla!

E-Devlet'e göre İstanbul'da COVID-19 sebepli ölüm sayısı Sağlık Bakanı'nın Türkiye için açıkladığından fazla!

E-devlet üzerinden 29 belediyede yayımlanan vefat bilgileri hizmetinde şüpheye neden olacak bilgiler yer alıyor

İleri Haber

E-devlet üzerinden 29 belediyede yayımlanan vefat bilgileri hizmetinde şüpheye neden olacak bilgiler yer alıyor. Söz konusu sayfalarda, sadece İstanbul için 28 Mart'ta yayımlanan listede, 20 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği görünüyor. Oysa Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü açıklamasında hayatını kaybeden kişi sayısını tüm Türkiye için 16 olarak vermişti. 

İleri Haber'e konuşan iki sağlık çalışanı, bu listelerde hastanenin defin raporuna yazdığı ölüm sebebi veri alındığını belirtti. Söz konusu listelerde, ölüm sebebi olarak "COVID-19" olarak belirtilen kişilerin testlerinin pozitif çıkmış veya hekimler tarafından COVID-19 tanısı konmuş hastalar olduğunu söyledi. Buna göre hasta bir şikayetle geliyor, hastalığın tespiti için yapılan testler sırasında henüz bir tanı konamamışsa ölüm sebebi net olarak işaretlenmiyor. İleri Haber'in ulaştığı listelerde de çoğu vakanın yanında "ölüm sebebi" hanesinin boş (-) olduğu görünüyor. Koronavirüs testinin sonuçlarına ise yaklaşık 3 günlük bir süre zarfında ulaşılabiliyor. Konuştuğumuz bir sağlık çalışanı, ölüm sebebi boş olan vakaların bir kısmının da daha sonra koronavirüsten öldüğünün anlaşılabileceğini söyledi. Sağlık çalışanı, İstanbul'da 28 Mart günü 20 olarak görünen COVID-19'dan kaynaklı ölüm sayısının bugün açıklanacak verilere de dahil edilebileceğini bildirdi. Kaynağımız ayrıca ölüm ve defin tarihlerinde de belirsizlikler olabileceğini söyledi. 

Olayı daha da şüpheli hale getiren, E-devlet soruşturmamıza başladıktan bir süre sonra İstanbul sayfalarının erişime kapanması oldu. Soruşturma yapıldığında "teknik bir aksaklıktan dolayı" bilgilere erişilemediğini belirten bir ifadeyle karşılaşıldı. Diyarbakır sayfasının da İstanbul gibi açılmadığı görüldü. Denizli, Bursa, Antalya, Kahramanmaraş, Konya, Kocaeli, Sakarya, Erzurum ve Malatya verilerinde ise COVID-19 bilgisinin hiç yer almaması dikkat çekti. 
Bu arada Antalya'da bir hayli fazla ölüm vakasının yaşandığı ancak yine ölüm sebebi bilgilerinin yer almadığı görüldü.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti.Bu isimler e-devlette var. Virüs yüzünden 1 ilde 1 günde 20 kişi ölüyor; ama '81 ilde toplam 16 kişi öldü' deniliyor.
Bu bir skandaldır!!
Bu saatten sonra kime nasıl inanacağız?"