DW ve VOA'dan RTÜK'ün lisans dayatmasına itiraz 

DW ve VOA'dan RTÜK'ün lisans dayatmasına itiraz 

RTÜK'ün lisans başvurusu için 72 saat süre tanıdığı ve VOA ve DW, konuyla ilgili yasal yollara başvuracağını duyurdu. 

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Amerika’nın Sesi (VOA), Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Euronews haber kuruluşlarına lisans zorunluluğu getirmesiyle ilgili kararını 21 Şubat günü internet sitesinde yayınlaması sonrasında DW ve VOA tarafından yapılan açıklamalarda karara yasal yollardan itiraz edileceği belirtildi.

DW Genel Müdürü Peter Limbourg konuyu şu sözlerle değerlendirdi:  

"Türkiye'de yerel medya halihazırda kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuluyorken, şimdi uluslararası medyanın da haberleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bu önlem, programların yayın şekilleriyle değil, doğrudan gazetecilik içerikleriyle ilgilidir. Bu, münferit, eleştirel haberlerde, bu haberlerin silinmemesi halinde Türk yetkililere tüm içerikleri engelleme fırsatı verir. Bu da sansür olasılığını açık hale getirir. Buna karşı çıkacağız ve Türk mahkemeleri nezdinde dava açacağız."

VOA tarafından yapılan açıklamada ise ‘‘Lisans, radyo ve TV yayıncılığında kullanılan bir kuraldır, çünkü yayın spektrumu sınırlı bir kamu kaynağıdır ve hükümetlerin, bunun daha geniş kamu yararına kullanılmasını sağlamak için spektrumu düzenleme sorumluluğu vardır. Bununla birlikte internet, sınırlı bir kaynak değildir ve internet dağıtımı için bir lisans gereksiniminin olası tek amacı sansür uygulamaktır’’ ifadeleri yer aldı. 

DAHA FAZLA