Duymak ya da duymamak…
25-02-2021 09:36

Nurettin Abacıoğlu
W. Shakespeare'e atfedilen bir özlü söz var: “Hiç kimse, duymak istemeyen biri kadar sağır olamaz.”
Bu tümcenin pek çok çeşidi, sürümü de var.
Bir rastladığım biçimi, Fuzuli’ye atfedilmiş. Hemen şerh düşeyim, bir kanıtı varsa da ben bulamadım. Ama hadi onun olsun. Fuzuli diyormuş ki, "Görmek istemeyen göze ne göstereyim; duymak istemeyen kulağa ne söyleyeyim".
***
İLGİLİ HABERLER
Neden inat etmeye ihtiyacımız var?
20-04-2021 01:07

Ebru Pektaş
Belirli bir perspektiften bakıldığında, üzerinde gri bulutların dolandığı bir “insanlık manzarası” ile karşı karşıyayız.
Sevmediğimiz işlerde ömür tüketiyoruz. Yetmeyen uykuları göz kapaklarımıza saklayıp, metrolara, otobüslere, servislere koşturuyoruz. Can sıkıcı resmi ilişkileri berbat öğle yemeklerine bandırarak ve ruhumuzu unutup aklımızı kandırarak, zamanı yamultuyor, hayatı kanırtıyoruz.
Yazının devamı için tıklayınız
Nerede yanlış yaptılar?
20-04-2021 01:04

Metin Çulhaoğlu
“Yanlış yapanlar”, bir dönem AKP’ye destek veren, geçmişinde solculuk olan ya da kendilerini bugün de “solcu”, hatta “sosyalist” olarak tanımlayan kişiler...
Merak etmeyin; şu malum “yetmez ama evet” olayını merkeze koyup bu insanlara düz hakaretler yöneltme, hepsini yerden yere vurma gibi bir niyetimiz yok. Ayrıca, bu insanların hepsinin bir şekilde “satın alındığını”, doğrudan karşı saflara geçtiğini düşünüyor da değiliz. Ortada olan, bir yanlışlar silsilesidir. Bu insanların büyük bir bölümü, çok “sofistike” kişiler gibi görünmelerine rağmen ciddi yanlışlara düşmüştür.
Yazının devamı için tıklayınız
Balık düşünmez, çünkü balık her şeyi bilir...
18-04-2021 00:56

Öznur Özkaya
İnsan kendinden başka hiçbir canlının acı hissetmeyeceğine inandırmış kendini. Kertenkelelerin kuyruk acısı, avlanan hayvanın iç organlarının etrafa dağılması, balıkların oltanın ucunda çırpınışı hiç düşündürmüyor insanları.
Yazının devamı için tıklayınız
Biz yazmazsak iyi senaryo çıkmaz
17-04-2021 01:14

Metin Çulhaoğlu
Küresel pandeminin üzerinden bir yıl geçti.
Tıp alanındaki bilim insanları ve uluslararası sağlık kuruluşları pandeminin geleceği, aşılar, mutant virüs, sürü bağışıklığı gibi konularda görüş ve tahminlerini dile getiriyor. Hükümetler, pandemiyle mücadelede kendilerine göre çeşitli önlemler alırken süreç, hangi noktaya ne zaman gelinebileceği konusundaki belirsizliklerle birlikte devam ediyor.
Yazının devamı için tıklayınız
Sözün kısası
16-04-2021 00:44

Dört bir koldan organize olmuş bir kötülüğün muhatabı oluyoruz.
Her geçen gün, şiddetin çeperini genişletiyorlar ve “kendine müslüman” iktidarları ile tepemize çullanıyorlar.
Çürüme, dalga dalga toplumun her kesimine bulaşmış durumda. Adını koymaktan çekindiğimiz ve konduramadığımız ne varsa, dönüp dolaşıp karşımıza çıkıyor. Herkes kendi çürümesinin, sapmasının mubahını yaratıyor. “Ne var canım bunda” diyerek tıslayan bir “duygu” yitimi, başımıza bela ediliyor yeniden, yeniden...
***
Yazının devamı için tıklayın.
Kıbrıs ve yakın tarih-I
15-04-2021 08:36

Nurettin Abacıoğlu
Sadeleştirirsek, bakılan noktalar sınıfsaldır. Tarihi materyalizmi kavramaya dairdir. Hatta her türden sınıfsal yorumların içinde bile, ne farklı renk spektrumlarının bulunduğu ayrıca tartışmalara konu olan bir çeşitliliktir. Fikirlerin kırılma noktası muhtemelen de burasıdır. Kuşkusuz her yazılan da yazarının kendi kişisel tarihine düştüğü bir şerhtir. Neyi, nasıl gördüğü ve bunları nasıl yorumladığı geniş bir tarih araştırmasına konu edildiğinde, tarihin o çağından geçilirken, o tarihin oluşturulmasının köşe taşlarını da oluşturulmaktadır.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.