Duygularını çizen çocuklar

Duygularını çizen çocuklar

Anne ve babaların çocuklarına anlatmakta güçlük çektiği konular veya durumlar vardır. Ya da çocukların duygularını tam olarak anlatamadığı bazı anlar… İşte bu durumlarda sizlere ve çocuklarınıza yardımcı olacak muhteşem bir seri!

Gül Altıparmak

Hayatımız boyunca her zaman güzel bir an ve gelecek hayali ile yaşarız. Dünya içinde güzellikler kadar çirkinlikleri ve kötülükleri de barındırıyor. Biz büyüklerin bile kaldırması güç onca şeyi çocuklar için tahmin edersiniz ki anlamlandırmak daha da zor olacaktır. Boşanma, ayrılık, değişim, ölüm gibi konularda çocukların yaşadığı değişime ayak uydurması için yalnızca durumu görmek ve kabullenmek gibi bir durum yeterli olmayacaktır. Hayatı her gün yeniden anlamlandıran, aynı anda kendisiyle dünyayı keşfetme sürecinde olan çocuklar için bu tip olumsuz konularda kitaplar bizlerin sarılacağı büyük bir yardımcıdırlar.  Çocukların değişime ayak uydurması, sorgulaması, çözüm yolları bulması empati kurabilmesi vb. birçok amacı da kitaplar yardımı ile çocuklara kazandırabiliriz. İşte tam da bunları düşünürken Marge Eaton Heegaard, “Duygularımı Çiziyorum” serisini geliştirerek, kayıp ve değişim sonrasında yetişkinlerin ve çocukların acılarını ifade edebilmesinde sanat sürecini kullanan öncülerden biri olmuştur. Kısaca sizlere seride hangi kitaplar var bahsetmeye çalışacağım.

Annem Ve Babam Boşanıyor, çocuklar için kabullenmesi ve anlamlandırması yeterince zor bir konuyu işliyor. Annesi ve babası boşanan çocukların yaşadığı değişime ayak uydurmasına yönelik incelikli yollar sunuyor. Çocuğun anne-babasını anlaması onların yerine kendini koyarak düşünmesi gibi konulardan behsetmesi yönüyle de ebeveynlere yardımcı olacaktır.

Yetişkinler Beni İncitiyor, ülkemizde de – ne yazık ki- pek çok çocuğun da maruz kaldığı istismar konusunu işliyor. Çocuklar açısından çok hassas bir konu olması nedeniyle de uzman desteğinin yanında bu kitap da bu olumsuz durumla karşı karşıya gelen aile ve çocuklar için bir rehber niteliğindedir.

Çok Sevdiğim Bir Yakınımı Kaybettim, ölüm konusunu işliyor. Hele ki küçük yaş grubu çocuklarda soyut kavramları anlama becerisi henüz kazanılmadığı için bu konuyu anlatmak çok zordur. Ölüm kavramını anlatan kaybedilen kişinin geri gelmeyeceğine dair durumları çocuklara anlatan serinin güzel parçalarından biri.

Öfkemi Kontrol Etmeyi Öğreniyorum, öfke problemi yaşayan duygularını tam olarak ifade etmekte zorlanan çocuklar için bir kurtarıcı. Yaratıcı ve interaktif çizimleriyle çocuklara yöntem teknik ve egzersizler de sunuyor aynı zamanda.

Benden Farklı Olanla Yaşamayı Öğreniyorum, farklılıklara tahammülü olmayan dünyada, çocuklara;  ön yargılar olmadan, ondan olmayanı kabul edişi anlatan, serinin en güzel bir diğer kitabıdır.  Yaratıcı yollarla çocuklara –ve bence ebeveynlere de- farklılıklarla yaşayabilme becerisi kazandırabilmek adına hazırlanmış.

Evcil Hayvanımla Vedalaşıyorum, evcil hayvanıyla ayrılan çocuklar için çok sevimli bir kitap. Çocuklar, yetişkinlerin aksine daha hızlı ve güçlü bağlar kurarlar. Soyut olarak ifade edemedikleri bağlılıklarını bir eşyaya ya da hayvana yüklerler. Ayrılık ve kaybediş esnasında da bu değişim uyumlanma açısından çocuklara güçlük yaratır. Bu kitap ise bu durumdaki çocukların bu olumsuz durumla başa çıkabilmelerine yardımcı olacaktır.

Hastalığımla Yaşamayı Öğreniyorum, çeşitli kalıcı ya da geçici hastlığı olan çocukların bu durumla birlikte yaşamalarını kolaylaştırmak ve çocuklara bu durumu kabul etmeleri için yardımcı olmak adına hazırlanmış.  Kendilerini dışlanmış ve farklı hisseden çocuklar için gayet kucaklayıcı olacaktır diye düşünüyorum.

Çocuklar, bizlerden daha kabullenici ve mücadelecidirler. Onlara bir durumu anlatırken açık ve dürüst olmak konusundaki kararlılığı sürdürmek de ayrıca önemlidir. Yalnızca olumlu durumlar ve duygular yoktur; aynı oranda olumsuz yaşantı ve duygular da çocukların hayatının bir parçasıdır. Onları bu duygulardan –korumak için bile olsa- uzak tutmak çocuklara yarar sağlamaz; aksine hayatı anlamlandırmak adına zorlu süreçleri de beraberinde getirir. Bir çocuk, mutlu olabilmeyi bildiği kadar üzüntü duygusunun da ona yabancı olmadığını anlamalıdır.  Duygularının farkında olan çocuk kendini ifade ederken çok daha rahat hissedecektir. Ayakları yere sağlam basan, farkında, duygulu ve güçlü çocuklara!

İyi okumalar dilerim! :)

KÜNYELER

Annem Ve Babam Boşanıyor, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 40 Sf, İletişim Yayınları, Ocak 2018.

Yetişkinler Beni İncitiyor, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 42 Sf, İletişim Yayınları, Kasım 2018.

Çok Sevdiğim Bir Yakınımı Kaybettim, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 40 Sf, İletişim Yayınları, Kasım 2017.

Öfkemi Kontrol Etmeyi Öğreniyorum, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 40 Sf, İletişim Yayınları, Ocak 2018.

Benden Farklı Olanla Yaşamayı Öğreniyorum, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 39 Sf, İletişim Yayınları, Mart 2017.

Evcil Hayvanımla Yaşamayı Öğreniyorum, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 39 Sf, İletişim Yayınları, Mart 2017.

Hastalığımla Yaşamayı Öğreniyorum, Marge Eaton Heegard, Çeviri: Ceren Kınık, 39 Sf, İletişim Yayınları, Mart 2017.

DAHA FAZLA