Duvar'ın arkasındakiler | Tuğlayı çekmek isteyenler için 'suç ilişkileri haritası' kullanım kılavuzu

Duvar'ın arkasındakiler | Tuğlayı çekmek isteyenler için 'suç ilişkileri haritası' kullanım kılavuzu

Sedat Peker'in iddia, ifşa ve itirafları sonrası gazetecilerin ortak çalışmasıyla hazırlanan Türkiye İşçi Partisi araştırma raporu, 'Duvar' ismiyle kitaplaştırıldı. Kitaba paralel olarak Peker'in açıklamalarında adı geçen kişi, kurum ve vakalar ve aralarındaki ilişkileri gösteren bir online harita da yayımlandı. Söz konusu haritada mağdur birkaç ismin de dahil olduğu 100 kişi, 43 ayrı vaka ve 33 şirket anılıyor. Bununla birlikte TCK'de suç sayılan hangi ihlallerin gerçekleştiği bilgisini de içeren harita için bir kullanım kılavuzu da yayımlandı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık ile birlikte gazeteciler Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal ve Timur Soykan tarafından hazırlanan Türkiye İşçi Partisi araştırma raporu "Duvar" ismiyle kitaplaştırıldı ve yarın raflarda yerini alacak.

Sedat Peker’in iddia, ifşa ve itirafları bir kez daha Türkiye’nin kontrgerilla (gladyo) yapılanmasıyla yıllardır nasıl karanlık bir duvar ile çepellendiğini gözler önüne sererken, Uğur Mumcu suikastı sonrası Mehmet Ağar'ın Güldal Mumcu'ya söylediği "Bir tuğla çekersem duvar yıkılır" sözlerine ithafen "Bu kitap o tuğla çekilsin diye yazıldı!" üst başlığını taşıyan Duvar, birçok kişi, kurum ve vakayı ele alıyor.

PEKER'İN AÇIKLAMALARINDA YER ALAN KİŞİ VE OLAYLARIN YER ALDIĞI HARİTA PAYLAŞILDI

Yarın satışa sunulacak kitapla birlikte erişime açılan bir harita da paylaşıldı. Online ortamda ziyaret edilebilen harita, Peker'in anlattıkları içerisinde adı geçen kişi ve olayları gösteriyor. 

KULLANIM KILAVUZU

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da söz konusu haritaya ilişkin link ve kullanımına ilişkin bir kılavuz da yayımladı.

Şık'ın paylaşımında yer alan kullanım şekline ilişkin detaylar şöyle:

"Haritanın tümü Peker'in anlattıklarından isimleri geçen kişi ve olayları gösteriyor.

Haritadaki kırmızı noktalar vaka isimleri, siyah noktalar kişiler ve mavi noktalar da şirketler ve kurumları gösteriyor.

Kişiler vakalara suç maddeleriyle bağlı. Şirketler de sahiplerine, kurumlar da personellerine bağlı. Kişiler arasındaki akrabalık ilişkisine göre aile bağlantıları da var. Vaka ve kişileri birbirine bağlayan çizgiler ise hem birbirileriyle bağlantılı olduklarını hem de Türk Ceza Kanunu’nun suç saydığı hangi maddelerin ihlal edildiğini anlatıyor.

Haritada birkaç mağdur ismiyle birlikte toplamda 100 kişi ve 43 ayrı vaka ve 33 şirket anılıyor. Bu 100 kişiden 6’sı eski ve hali hazırdaki bakanlar. Aynı zamanda AKP’li 6 parti yöneticisi de var.

Haritanın belirli bir algoritması gereği bazı isimlerin birbirine yakın durmasının nedeni bu kişilerin, aralarında çok ortak bağlantı olmasıyla ilgili. Aynı algortima gereği bazı isimlerin haritada daha büyük olmasının nedeni de anılan vakalarda isimlerinin çok geçmesiyle ilgili. 

En çok vakayla bağlantısı olduğu için ismi en büyük gözüken Süleyman Soylu. İkinci en büyük görünen isim Sedat Peker ve üçüncüsü de Mehmet Ağar. Ardından Burhan Kuzu ve Tolga Ağar isimleri, geliyor. Sezgin Baran Korkmaz en çok bağlantısı olanlardan biri değil ama kişiler, vakaları ve grupları birbirine bağlayan bir bakıma en çok köprü görevi gören 5 kişiden biri olduğu için ismi büyük görünüyor.

Aynı şekilde bazı vakalar da çok fazla kişi ve suç türü içeren olaylar olduğu için haritada büyük gözüküyor. Buna göre en büyük beş vaka yasa dışı silah dağıtımı, Esenyurt imar yolsuzlukları, Hürriyet gazetesi baskını, Silivri emniyet müdürünün intiharı ve usulsüz adli tıp raporu verilmesi olarak sıralanıyor.

Sağ üst menüde infoya tıklanıldığında haritanın içindeki verilere dair bilgiler görünecek.

Her vakada isimleri geçen kişilerin Türk Ceza Kanunu’nun suç saydığı hangi maddelerini ihlal ettiği belirtiliyor.

Buna göre haritada toplamda 129 (bazı kişiler birden fazla suça karıştıkları iddia edildiği için) şüpheli bulunuyor. 

Haritada yer alan isimler ya da olaylardan herhangi birinin üzerine tıklanıldığında ekranın sağ tarafında açılan bilgi kutusunda o kişi ya da olayın kim ya da ne olduğuna dair bilgiler görünecek. Vakalarda yer alan isimlerin üzerine gelip yakınlaştırıldığında bağlantıyı gösteren çizgilerde Türk Ceza Kanunu’nun suç saydığı hangi maddelerin ihlal edildiği görünecek. 

Sedat Peker'in iddia/itiraf/ifşalarına göre TCK’nin suç saydığı 51 farklı maddesi 360 kez farklı kişilerce ihlal edilmiş. Suçlar içinden en sık karşımıza çıkanlar ise 45 kez rüşvet, 27 kez görevi kötüye kullanma, 22 kez örgüt üyeliği, 20 kez nüfuz ticareti ve 18 kez suç işlemeye tahrik olarak sıralandı.

Mevcut mevzuat Türkiye’nin herhangi bir yerinde herhangi bir savcının soruşturma başlatabilmesine olanak tanıyor olmasına rağmen Peker’in öne sürdüğü ve bazılarının tanığı ve delili de olan iddialardan AKP iktidarıyla ilgisi bulunmayan Kutlu Adalı’nın öldürülmesiyle ilgili yeni bir soruşturma açıldı. Muhaliflere yönelik soruşturma ve davalarda hayli hızlı olan Türkiye yargısı iktidara yönelik suç iddialarına karşı 3 maymunu oynadı."

Kitap için: İleri Kitaplığı