Duruşmada zehir içen savaş suçlusu Hırvat general öldü

Duruşmada zehir içen savaş suçlusu Hırvat general öldü

Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde savaş suçlarına ilişkin davanın duruşması sırasında zehir içen Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın hayatını kaybettiği açıklandı.

Hollanda'nın Lahey kentinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Bosna Savaşı sırasında işlediği suçlar nedeniyle yargılanan ve daha önce toplam 111 yıl hapse mahkum edilen 6 Bosnalı Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin temyiz duruşması gerçekleştirildi. 

SAVAŞ SUÇLARINDAN MAHKUM OLDULAR

Önceki kararda mahkeme sanıkların aralarında tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılması da olmak üzere birçok savaş suçu işlediği hükmüne varmıştı. İlk kararda Jadranko Prlic 25 yıl hapse mahkum edilirken, Bosna-Hersek Hırvat Cumhuriyeti'nin savunma bakanı Bruno Stojic, HVO komutanları Slobodan Praljak ile Milivoj Petkovic 20'şer yıl, Valentin Coric 16 yıl, esir değişimlerinden sorumlu Berislav Pusic ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

CEZASI ONAYLANINCA ZEHİR İÇTİ

Temyiz duruşmasında mahkeme daha önce verilen kararları onayladı. Kararların açıklandığı sıra hakkında verilen 20 yıl hapis cezasının onaylandığını öğrenen Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak "Ben savaş suçlusu değilim" diyerek cezayı kabul etmediğini söyledi ve içinde zehir olduğu öne sürülen bardağı kafasına dikti.

Praljak'ın avukatı da "Müvekkilim zehir içtiğini söyledi" dedi. ​Mahkeme, Praljak'ın zehir içtiğini iddia etmesinin ardından duruşmayı sonlandırdı. Yargıç savaş suçlusu generalin kullandığı bardağa el konulmasını isterken, mahkemeye ambulans çağırıldığı belirtildi.

HAYATINI KAYBETTİĞİ AÇIKLANDI

Olayın ardından önce basın mensuplarına bilgi veren bir güvenlik görevlisi Praljak'ın hayatta olduğunu ve tedavi edildiğini söyledi. Ardından Hollanda polisi mahkeme salonunu 'suç mahali' ilan ettiğini duyurdu. Son olarak ise Hırvatistan devlet televizyonu eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın hayatını kaybettiğini duyurdu.