Dünyayı anlamaya çalışan bir çocuk ve Kumkurdu Serisi

Dünyayı anlamaya çalışan bir çocuk ve Kumkurdu Serisi

Kumkurdu’yla tanıştığınızda dünyada hiçbir şeyin yok olmadığını, hepsinin sadece başka bir şeye dönüştüğünü öğrenecek, çok naif bir dostluğa tanıklık ederek bu bilge dostu çok seveceksiniz.

Burcu Adıgüzel

Kumkurdu serisini Evrim Kitapları listesine alabiliriz rahatlıkla. Ancak tek başına bir evrim kitabı değil. Bu listede olmayı fazlasıyla hak edecek kadar evren, doğa, uzay ve insanın evriminden bahsediyor. Hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka okuması gerektiğini düşündüğümüz bir üçleme: Kumkurdu, Daha Fazla Kumkurdu, Daha da Fazla Kumkurdu.

Ailesiyle deniz kenarında bir evde yaşayan Zackarina adlı bir çocuğun bilge bir Kumkurdu ile kurduğu arkadaşlık ve ondan öğrendikleri üzerine şekillenen muhteşem bir öykü. Kumkurdu’yla tanıştığınızda dünyada hiçbir şeyin yok olmadığını, hepsinin sadece başka bir şeye dönüştüğünü öğrenecek, çok naif bir dostluğa tanıklık ederek bu bilge dostu çok seveceksiniz.

Yazar Asa Lind İsveçli bir anne. Kitaplarını kendi kızıyla ilişkisinden ilham alarak yazmış. Kumkurdu’nda kendi deyimiyle, “Çocukların bakış açısından büyüklerin ahmaklığını ve doğanın sırlarını felsefi bir derinlikle, şiirsel ama anlaşılır bir dille” anlatmış. Hepimizin evrenin bir parçası olduğumuzu, istersek yeryüzünde çok şeyi değiştirebileceğimizi, sevinç ve neşe kadar hüznü ve acıyı da kabullenmemiz gerektiğini, yaşamın ve ölümün ayrılmaz parçalar olduğunu şiirsel diyaloglarla anlatıyor kitap. Çok akıcı bir dili var. Birinci kitabı okuduktan sonra gerçekten daha fazlasını istiyorsunuz ve orada da devreye Daha Fazla Kumkurdu giriyor. Onu bitirince de Daha da Fazla Kumkurdu… Hepsi ayrı bir macera, ayrı birer öğreti. Çocuklara her şeyin aktararılabileceğini savunan yazar bu iddiasını fazlasıyla başarıyor.

“Birinin dost mu düşman mı olduğu nasıl anlaşılır?” diye sordu Zackarina.

“Şey, yemek gibi,” dedi Kumkurdu. “Tadına bakmak gerekir.

“Olmaz ki,” dedi Zackarina. “İnsanların tadına bakılmaz ki.”

“Öyle ama gözlerinin içine bakabilirsin,” dedi Kumkurdu. “O zaman her şey anlaşılır.”

Künye: Kumkurdu, Asa Lind, Çev. Ali Arda, Pegasus Yayınları, 2015, 104 Sayfa.

DAHA FAZLA