Dünyanın Savaş Haritası

Dünyanın Savaş Haritası

1 Eylül Dünya Barış Günü, 2018 yılında barıştan çok uzak bir dünyada geçirilecek. Birçok bölgede süren savaşların altında ezilen insanlığın bu önemli günü, bu yıl da bir kutlamadan çok, mücadele günü olarak anılacak.

İleri Haber

Dünya, 2018 yılının 1 Eylülünü barışa hasret biçimde geçiriyor. Dünyanın birçok bölgesi emperyalizmin müdahale ve saldırıları sonucunda savaşlara sahne olurken, bu savaşlarda milyonlarca insan yaşamını yitiriyor, milyonlarcası yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalıyor, kentler yıkılıyor, doğa talan ediliyor, açlık ve yoksulluk git gide büyümeye devam ediyor…

BARIŞ GELİR Mİ?

Dünyanın bir tarafı bu durumdayken bir tarafı da hiç nasibini almadıkları ancak işgalciliklerine uydurdukları “demokrasi ve özgürlük” bahanesiyle daha çok savaş istiyor. Halkların geleceğini daha da karartmaya yönelik olan bu çığırtkanlık, bazı bölgelerde halklar tarafından mahkum edilirken, barışın da ancak emperyalizme karşı mücadeleyle kazanılacağının günümüzdeki ipuçlarını veriyor.

38 ÇATIŞMA BÖLGESİ VAR

Evet, Dünya bu 1 Eylül’ü barışa hasret geçiriyor. Dünyada şu an irili ufaklı 38 çatışma bölgesi bulunuyor. Bunların arasında dikkat çekenler ise şöyle sıralanıyor:

FİLİSTİN

ABD’nin ortağı İsrail, uzun yıllardır Filistin’de işgalci olarak bulunuyor. 1948’de İsrail devletinin kurulmasıyla başlayan çatışma sürecinde şu ana kadar bilinen 120 bin kişi yaşamını yitirdi.

Özellikle son don dönemde ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla artan İsrail saldırılarında yine birçok Filistinli yaşamını yitirirken, işkence ve yoksulluk bu topraklarda kol geziyor.

SURİYE

Ortadoğu halklarının demokratik talepleriyle 2010’da başlayan eylemler süreci, emperyalistlerin müdahaleleri sonucu bölgede cihatçıların at koşturduğu zemin yarattı.

Tunus, Mısır ve Libya’nın ardından emperyalistlerin hedefinde olan Suriye’de cihatçıların saldırılarıyla 2011’de başlayan savaş halen sürerken, Suriye hükümeti ülkenin birçok bölgesini bu çetelerden geri aldı.

Bu süreçte bilinen 470 bin kişi yaşamını yitirirken, 5 milyon kişi Suriye’den göç etmek zorunda kaldı. Bugün Suriye’de sadece insani yardıma muhtaç olan 13,5 milyon insan var.

Yine bu süreçte cihatlar tarafından birçok kadın tecavüze uğrarken, tarihi eserler de yağmalandı.

IRAK

Körfez Savaşları’yla birlikte bir çatışma bölgesine dönüşen Irak, 2003’teki ABD işgaliyle yıkıma uğradı. Irak’ta irili ufaklı birçok etnik ve dini grup bulunurken, bu gruplar arasındaki çatışmalar hiç sonlanmadı.

Şehirleri neredeyse her gün patlama ve çatışmalara sahne olan Irak’ta 2003’ten bu yana ölenlerin sayısı milyonlarla ölçülürken, 5 milyona yakın kişinin göç ettiği tahmin ediliyor.

Dünyanın en eski medeniyetlerden kalıntıların yer aldığı Irak’ta bu kalıntılar büyük ölçüde yağma ve talana uğradı.

SOMALİ

Emperyalistlerin halkların başına bela ettiği sicili en kabarık cihatçı örgütlerden olan El Kaide’nin Somali’deki uzantısı olan Eş Şebap, açlığın yoğun olduğu bölgeyi deyim yerindeyse halk için bir cehenneme çevirmiş durumda.

Şu ana kadar Eş Şebap’ın nende olduğu çatışma ve saldırılarda bilinen 300 ile 550 bin arası insan yaşamını yitirirken, 1 milyonu aşkın insan da bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

Eş Şebap saldırılarıyla bölgedeki açlık gibi sorunları derinleştirirken, insani yardımlara da geçit vermiyor.

KOLOMBİYA

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve Kolombiya devleti arasında 53 yıldır süren savaşta 250 bine yakın insan hayatını kaybetti.

2013’te başlayan barış görüşmeleri sonucunda FARC silah bırakarak, FARC ismiyle yeni bir parti kurdu.

Eski gerillaların bir kısmı meclise girerken, bir diğer kısmı da silahlı mücadeleyi sürdürüyor. ELN’in Kolombiya devletiyle görüşmeleri sonuçsuz kalırken, hem devlet güçleri, hem de paramiliter çeteler tarafından saldırılar düzenleniyor.

TÜRKİYE

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi de 1984’ten beri bir savaş bölgesi olarak biliniyor. Devletin, egemen sınıfın ucuz iş gücü olarak gördüğü Kürtlere inkar, asimilasyon ve katliam politikalarıyla saldırısı sonucu başlayan süreçte PKK’yle birlikte silahlı savaş dönemi de başlamış oldu.

Bu savaş döneminde şu ana dek bilinen 35-45 bin arası kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi de göç etmek zorunda kaldı.

Kentlerin talan edildiği ve kent meydanlarında bombaların patladığı savaşta, birçok faili meçhul cinayet işlenirken, çok sayıda kişi de gözaltı uygulamalarında kayboldu.

KUZEY AMERİKA

Kuzey Amerika’da ABD’nin en çok müdahale ettiği ülkelerden biri olan Meksika 10 yılı aşkın süredir çetelerin birbiriyle savaştığı bir çatışma bölgesi olarak biliniyor.

AFRİKA

Afrika’da Somali dışında irili ufaklı, 13 çatışma bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler Kongo, Sudan, Güney Kordofan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Darfur, Nijerya, Libya, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Mali, Cezayir ve Fas’ta yer alıyor.

ASYA

Kafkasya, İç Asya, Güney Asya ve Uzak Asya’da da toplam 13 çatışma bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler Ermenistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Tayland, Filipinler, KDHC, Güney Kore, Myanmar ve Çin’de yer alıyor.

ORTADOĞU

Ortadoğu’da Irak ve Suriye dışında İran, Sina Yarımadası ve Yemen’de 3 çatışma bölgesi bulunuyor.

Özellikle Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun son dönemde Yemen’de çocuklara yaptığı bombalı saldırılar tepki topluyor. BM raporunda bu konuyla ilgili, Suudi Arabistan’ın savaş suçu işlediği belirtilmişti.

AVRUPA

Ukrayna’da da 2014 yılından itibaren ülkenin Luhansk ve Donetsk bölgelerinde süren çatışmalarda şu ana dek bilinen 10 bin kişi yaşamını yitirdi.

Bu süreçte 1 milyondan fazla kişi de bu bölgelerden göç etmek zorunda kaldı.

Verilerin kaynağı

DAHA FAZLA