Dünyanın en yetenekli ressamı: Krokodali

Dünyanın en yetenekli ressamı: Krokodali

Dünyanın en yetenekli ressamı Krokodali bir başyapıt yaratmak üzere çocuklarla buluşuyor. Renklerin ve özgürlüğün tadını çıkardıkları bu kitapta herkes çok neşelenecek. Haydi tuvalin başına!

Umut Dağlar

Bir başyapıt yaratmak isteyen çocuklarımız için Krokodali tam onlara göre! Krokodali, dünyanın en yetenekli ressamı. Bir de atölyesi var. Üstelik imza veremeyecek kadar yoğun… Çünkü yaratması gereken bir başyapıt var. Fakat ufak bir sorunu var ünlü ressamımızın. Krokodali tuvali bir türlü düz tutmayı beceremiyor. Ve tabii bizler de bu kitabı okuduğumuza göre ona yardım edebiliriz. Bakalım olacak mı?

Lucy Volpin yaratıcılığın sınırlarını zorlayan cinsten bir başyapıtı, dünyanın en iyi ressamı olmasına rağmen “yardıma ihtiyacı olabilen” bir kahramanı çocuklarımızla buluşturuyor.  Neşeli çizimleriyle çocuklarımızın ilgisini çeken, aynı zamanda da birçok kavramın hikayenin içinden geçirerek onların bilişsel alt yapısına katkıda bulunan eserimiz raflarda yerini aldı. Kitapta geçen “sen-ben, sağ-sol, çok fazla” vb. kavramlar hikayenin içine itinayla yerleştirilmiş ve anlamsal bütünlük olarak çocuklarımızın zihinlerini zorlamayan cinsten. Üstelik ressam Krokodali de acayip eğlenceli biri!

Kahramanımız Krokodali, başyapıt yaratmak üzere yardıma ihtiyacı olduğunu söylerken aslında çok önemli bir şeyin de mesajını veriyor: Dünyanın en iyilerinin bile yardıma ihtiyacı vardır ve başkalarına ihtiyaç duyabilirler. Üstelik “mükemmel” kişilere yardım edenler de birer başyapıt yaratabilirler.

Krokodali, okuyucudan tuvali tutması için yardım isterken boyalar yerlere saçılıyor, tuval ters dönüyor, üstü başı kirleniyor. Tam sinirlenecekken aslında tuvaldeki görüntünün o kadar da kötü olmadığını fark ediyor. Birkaç aşamadan sonra ise birlikte resmi tamamlayıveriyorlar. İşler planladığı gibi başlamasa ve yürümese de gerçekten en sonunda  bir başyapıt ortaya çıkıyor.

Çocuklarımız, hikayeyi okurken bir yandan da renklerin yolculuğuna çıkıyorlar. Hem isimleriyle hem de görsel olarak renkleri öğreniyorlar. Ve tabii renkleri karıştırıyorlar da… Sonuçta bir başyapıt o kadar kolay ortaya çıkmıyor!

Resmimiz bittikten sonra okuyucumuza Krokodali tarafından hızlı kuruması için üfleme görevi veriliyor. Biraz sert üflediğinden olsa gerek, boya kutusu Korkodali’nin kafasına geçiveriyor! Fakat Krokodali hiç kızmıyor. Aksine oldukça hevesli, “Haydi baştan başlayalım!” diyerek heyecanlanıyor.

Kitabımızın sonunda minik okuyucumuzun da dünyanın en iyi ressamı olma yolunda kullanabileceği alanlar mevcut. Oralara istediği renklerle istediklerini çizebilir ve Krokodali gibi dünyanın en iyi ressamı olabilir! Bunun için de birazcık uğraşmasına, kendini ve renkleri özgür bırakmalarına ihtiyaçları var.  Krokodali’nin de dediği gibi “Bir başyapıt yaratmak istiyorsan bu kitabı eğ, döndür ve salla!”

KÜNYE:

Yazar: Lucy Volpin

Çevirmen: Nil Ormanlı Balpınar

Yayınevi : Domingo Yayınevi

Baskı: 2018

Özgün Tasarım: KieranHood

Sayfa Sayısı: 28

DAHA FAZLA