Dünyanın en yaşlı gergedanı Fausta hayatını kaybetti

Dünyanın en yaşlı gergedanı Fausta hayatını kaybetti

Dünyanın en yaşlı gergedanı olduğu sanılan Fausta 57 yaşında Tanzanya'da yaşamını yitirdi. Siyah dişi bir gergedan olan Fausta, hayatının çoğunu vahşi doğada geçirdi ve yaşlılığa bağlı 'doğal nedenlerden' hayatını kaybetti.

İlk kez 1965 yılında üç yaşındayken Tanzanya'da Ngorongoro kraterinde görülen siyah gergedan Fausta 57 yaşında yaşamını yitirdi. 

54 yıldan fazla bir süre kraterde serbestçe dolaşan Fausta, yaşlılığının getirdiği sağlık sorunları nedeniyle son birkaç yıldır bir hayvan barınağında veteriner kontrolünde tutuluyordu. Ngorongoro Doğal Hayatı Koruma İdaresi görevlisi Freddy Manongi, Fausta’nın 2016’da görme yeteneğinin kötüleştiğini ve sırtlan saldırıları nedeniyle sağlığının kötüleştiğini aktardı.

Manongi, kayıtların, 27 Aralık'ta ölen Fausta'nın dünyada en uzun yaşayan gergedan olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Gergedanların vahşi doğada 37 ila 43 yıl yaşadığı belirtilirken Fausta'nın uzun yaşamasında, hiç yavrulamamasının etkisi olduğu düşünülüyor. 

Fransa'daki La Planete Sauvage Zooloji parkında esaret altında tutulan Sana adlı beyaz gergedan, 2017'de 55 yaşında öldüğünde dünyanın en yaşlı gergedanı olarak kabul ediliyordu.

DAHA FAZLA