Dünyanın en kalın buzulu beklenenden 80 yıl önce erimeye başladı

Dünyanın en kalın buzulu beklenenden 80 yıl önce erimeye başladı

NASA uyduları, dünyanın en kalın buzulu Taku’nun eridiğini tespit etti. İklim değişikliği nedeniyle buzulun erimesi beklenenden 80 yıl önce gerçekleşti.

Dünyanın en kalın buzulu, gezegeni tehdit eden iklim değişikliğinden ciddi anlamda etkilenmeye başladı. NASA’nın Dünya Gözlemevi tarafından yayınlanan resimler, Alaska’daki Taku Buzulu’nun 70 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez yeniden erimeye başladığını gösteriyor.

Nichols Koleji’nde çevre bilimleri profesörü olan ve North Cascades Buzulu İklim Projesi’ni yöneten Dr. Mauri Pelto 30 yıldır Taku’yu inceliyor ve kütle kazandıkça önümüzdeki yüzyıla kadar genişlemeye devam edeceğine inanıyordu.

‘BU KADAR ÇABUK OLACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİM’

NASA’nın Dünya Gözlemevi tarafından yayınlanan resimler, Alaska’daki Taku Buzulu’nun 2014 yılında erimeye başlamadan önceki ve erimeye başladıktan sonraki görüntülerini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, buzulun bir gün geri çekileceğini tahmin ediyorlardı, ancak kütlesindeki düşüş tahmin edilenden 80 yıl önce gerçekleşti.

Pelto, “Taku’daki kütle dengesinin pozitif olduğunu düşünüyorduk, yüzyılın geri kalanında genişleyebilecekti. Çoğu zaman buzullar, geri çekilmeler başlamadan önceki birkaç yıl boyunca genişlemeyi bırakır. Taku’nun bu kadar çabuk geri çekileceğini düşünmemiştim” dedi.

Dünyanın en kalın buzulu olarak bilinen Taku yaklaşık 1.480 metre yükseklikte ve aynı zamanda Juneau Icefield bölgesindeki en büyük buzul olarak kabul ediliyor.

DAHA FAZLA