'Dünyanın en büyük havalimanı' karda çalışmıyor: Uçaklar İstanbul Havalimanı’na inemiyor

'Dünyanın en büyük havalimanı' karda çalışmıyor: Uçaklar İstanbul Havalimanı’na inemiyor

Yoğun kar yağışı sebebiyle uçaklar İstanbul Havalimanı’na iniş yapamazken, birçok uçuşun iptal edildiği görüldü.

İleri Haber

AKP iktidarının ‘’dünyanın en büyük havalimanı’’ olmasıyla övündüğü fakat inşaatına başlandığı günden beri orman katliamı, iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen İstanbul Havalimanı’nda uçaklar, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları sebebiyle Marmara Bölgesi üzerinde tur atmak zorunda kaldı. 

İstanbul Havalimanı'nda uçuşlar, kar yağışı ve olumsuz hava koşullardan etkilendi. Yoğun kar yağışı sebebiyle uçaklar İstanbul Havalimanı’na iniş yapamazken, birçok uçuşun iptal edildiği görüldü.

İstanbul Havalimanı için en önemli bağlantı yolu olan Hasdal’da da bu sabah başlayan yağışla birlikte trafik durdu. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu yolda, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle araçlar kaydı, kazalar meydana geldi.

TMMOB, HAVALİMANI HENÜZ İNŞAAT HALİNDEYKEN UYARMIŞTI

İstanbul Havalimanı’nın inşaatı öncesi Meslek Odaları ve bilim insanları bu mega projeye başlanmadan önce uyarılarda bulunmuş, fakat uyarılar göz ardı edilmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) basına konuya ilişkin hazırladığı raporda şu ifadelere yer verilmişti:

“TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) raporu, proje alanının doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açık olduğu uyarısını yaparak, uçuş için uçağın gelen rüzgarı önden alması gerektiğini, yandan ya da arkadan almasının tehlike olduğuna dikkat çekmektedir.

Nitekim İTÜ Uzay ve Uçak Mühendisliği Fakültesi Meteoroloji Bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da uçakların rüzgara karşı kalkıp, rüzgara karşı inmeleri gerektiğini oysa 3. Havalimanı'ndaki pistlerin hâkim rüzgarların yönleri dikkate alınmadan inşa edildiğini ifade etmektedir. 3. Havalimanı'nın Kuzey-Güney ve Doğu-Batı doğrultulu pistleri, Kuzeybatı ve Kuzeydoğu yönünden esen ve kentin iki ana rüzgarı olan Lodos ve Poyraz rüzgarlarını yandan almaktadır. Dolayısıyla, yandan rüzgâr alan uçakların yağmurlu ve fırtınalı havalarda iniş yaparken kanat katlanması ve türbülans ile savrulmaları muhtemeldir. Sayılan nedenlerden dolayı Türk Hava Kurumu Teknik Birimi'nin projeye onay vermediği bilinmektedir.”

Raporda ayrıca, rüzgârların yönüne aykırı inşa edilmiş pistlerle birlikte düşünüldüğünde iniş kalkışlarda gecikmeler olacağı, pistten çıkmalar, divertler (başka bir havalimanına yönlendirme); iniş ve kalkışlarda, özellikle inişlerde tehlikeler yaşanacak ve havalimanı işlevsel olamayacaktır denilmişti.

ÇED Raporunda iklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri (hortum, aşırı sağanak yağışlar ve fırtınalar) hatırlatan raporda şu noktalar vurgulanmıştı:

“Öte yandan, ÇED raporunda yılın 107 günü kuvvetli rüzgâr, 65 günü ise yoğun bulutlu olan bu kıyı bölgesinde hava taşımacılığı ve piste iniş ve kalkışların fiziksel çevre şartları bakımından ne denli sorunlu olabileceğine dikkat çekilmektedir. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran da, mevcut verilere bakıldığında meteoroloji yönünden yeni havalimanı yerinin uygun gözükmediğini düşünmektedir. Yerel halk ile çeşitli zamanlarda yapılan mülakatlarda da bölgenin çoğunlukla fırtına şiddetinde rüzgârlı ve yoğun sisli olduğu belirtilmiştir.”

DAHA FAZLA