Dünyanın en büyük Ezidî tapınağı ibadete açıldı

Dünyanın en büyük Ezidî tapınağı ibadete açıldı

Ermenistan’da inşa edilen ve dünyanın en büyük Ezidî tapınağı ibadete açıldı.

Ermenistan’da inşa edilen ve dünyanın en büyük Ezidî tapınağı olma niteliğini taşıyan “Quba Mêrê Dîwanê”, dün ibadete açıldı. Altın kaplama bir güneş sembolü taşıyan kemerli çatının etrafında inşa edilen yedi kubbe, Ezidî inancındaki yedi başmeleği tasvir ediyor.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’dan yaklaşık 35 km uzakta bulunan Aknalich köyünde inşasına 2015 yılında başlanan Ezidi tapınağının yapımı tamamlanıp, dün ibadete açıldı. Ezidî işadamı Mîrza Sloyan tarafından finanse edilip, 350m2’lik alan üzerine inşa edilen ve yüksekliği 25 metreyi bulan “Quba Mêrê Dîwanê” adını taşıyan tapınak, dünyanın en büyük Ezidî tapınağı olma niteliğini taşıyor.

Projenin bir bölümünü Ermeni mimar Artak Ghulyan’ın tasarladığı tapınak, Ezidî dinindeki yedi başmelek tarzında toplam yedi kubbeden oluşuyor. Orta ve en yüksek kubbe, en yüksek baş melek olan Tawisi Melek anlamına geliyor.

Tapınağa girişte, Ezidilerin en kutsal sembolü olan büyük bir güneş yer alıyor. Her kubbede güneş sembolü var. Tapınağın üzerindeki oymalar ise, Ezidîlerin merkezi inanç tapınağı olan Laleş’teki modellerden esinlendi. Tapınağın içinde ayrıca kendi kütüphanesi, konferans odası, TV istasyonu ve teolojik seminer odaları bulunan bir kültür merkezi var.

Açılışa ruhani liderler, siyasetçiler ve diyaspora Ezidîlerin temsilcileri katıldı.

Resmi istatistiklere göre, 2011 yılına kadar Ermenistan’da yaklaşık 40.000 Ezidî yaşıyordu. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 1.3’üyle Ezidîler ülkedeki en büyük etnik azınlık durumunda.