Dünyanın en büyük aktif yanardağı harekete geçti

Dünyanın en büyük aktif yanardağı harekete geçti

Hawai'deki Mauna Loa lav püskürtmeye başladı.

ABD'nin Hawaii eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa lav püskürtmeye başladı ve volkanik külü de çevreye saçılmaya başladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, patlamanın pazar gecesi geç saatlerde Hawaii Büyük Ada'daki Mauna Loa'da başladığını açıkladı.

Sabah saatlerinde yapılan açıklamada da lav akıntılarının zirve alanı içinde kaldığı ve yakınlardaki toplulukları tehdit etmediği belirtildi.
Ayrıca, Mauna Loa lav akıntıları nedeniyle risk altında olanlar da patlama hazırlıklarını gözden geçirmeleri konusunda uyarılldı.

Sputnik'in aktardığına göre bilim insanları, en son 1984'te patlayan volkanın zirvesinde kaydedilen depremler nedeniyle alarm halindeydi. Öte yandan, bölgedeki Büyük Ada'nın bazı bölümleri, Honolulu'daki Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından yayınlanan ve bazı bölgelerde 0,6 santimetre kadar kül birikebileceğini söyleyen bir kül yağışı konusunda uyarı yayınlamıştı.

4 BİN METREYİ AŞAN YÜKSEKLİĞE SAHİP

Hawaii takımadalarının en güneydeki adası olan Büyük Hawaii Adası'nı oluşturan 5 volkandan biri olan Mauna Loa, deniz seviyesinden 4 bin 169 metre yükseklikte bulunuyor.

Mauna Loa, bir yerleşim bölgesinde patlayan ve 2018'de 700 evi yerle bir eden Kilauea yanardağının çok daha büyük boyutlara sahip bir komşusu. Yanadağın yamaçlarından bazıları Kilauea'nınkinden çok daha dik olması nedeniyle, lavın çok daha hızlı akabileceği tahmin ediliyor.

1950'deki bir patlama sırasında, dağın lavları 3 saatten kısa bir sürede 24 kilometrelik mesafeyi aşarak okyanusa ulaşmıştı.