Dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'na iş makineleri girdi

Dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'na iş makineleri girdi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan ve kumu dünyaca ünlü olan Sarımsaklı Plajı'nda günlerdir iş makineleri ve hafriyat kamyonları çalışıyor.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan, kumu dünyaca bilinen ve kıyıya mesafesi 50 metre olan Ayvalık Vilayetler Kampı’ndaki Sarımsaklı Plajı’nda günlerdir hafriyat makineleri çalışıyor.

Kıyı kenar mesafesi içinde bulunan alanlara inşaat yapılmasının mümkün olmamasına rağmen günlerdir inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Ayvalık Çevreyi Güzelleştirme ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Coşkun, “Yağmur yağdığı zaman bir anda ortaya çıkıp inşaat çalışmalarına başladılar” diyerek otel yapılacağı duyumlarını aldıklarını aktardı.

‘HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ YAZMALARINA RAĞMEN ÇALIŞMALAR BAŞLADI’

Vilayetler Kampı geçtiğimiz yaz sezonuna kadar mülkiyeti Hazine üzerinde olan ve başka şehirlerden gelenlerin konakladığı bir yaz kampı. 

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Halil Coşkun, söz konusu alanla ilgili olarak şunları söyledi:

“Buranın faaliyetleri hükümetin tasarrufu çerçevesinde durduruldu. Burada hiçbir şey yapılmayacağına dair belediyelere ve diğer yerlere güvence verildi. Büyükşehir belediyesi olmadan, burası belde iken Milli Emlak tarafından sahilde yapılan yakın olan tüm inşaatlar yıkılmıştı. Müştemilatlar yıkılarak halka açık bir hale getirildi. Maliye kampı da Hazine arazilerinin içerisindeydi. Faaliyetler durdurulduktan sonra ‘Buraya hiçbir şey yapılamaz’ yazılarına rağmen geçen hafta hafriyat ve kazı çalışmaları başladı. İnşaat çalışmalarının durdurulmasıyla ilgili belediyeye de dilekçe verdik.”

‘TEHDİT SAVURMAYA BAŞLADILAR’

Sarımsaklı Plajı, dünyanın kum açısından en zengin plajlarından birisi olarak biliniyor. “Özel bir kişiye ya da şahısa otel yapılacak” duyumları aldıklarını belirten Coşkun, “20 metreye kadar müştemilat yasak, 50 metreye kadar bungolov gibi şeylerin yapımı da yasak. Kıyı Kanunu’na göre inşaatın yapılması yasak” dedi.

Girişimleri nedeniyle tehditler aldıklarını söyleyen Coşkun, “Maliye kampının biraz ilerisindeki bir alanda da 60 ada parsel içerisinde bulunan alanda 3’üncü derece SİT alanı olarak konumu değiştirildi. Birden hafriyat yapmaya başladılar. Buna karşı yaptıklarımıza yönelik de tehdit savurmaya başladılar. Bunlarla ilgili de CİMER’e başvuru yaptık. Burası belediye sınırları içerisinde ve Hazine yeri. Dolayısıyla özel bir şahıs tarafından buraya herhangi bir şey yapılması söz konusu bile olamaz” diye konuştu.

‘AYVALIK BÖLGESİNDE TALAN VAR’

Ayvalık bölgesinde özel alanların “talan edildiğini” dile getiren Halil Coşkun, şöyle devam etti:

“Hazine arazisi olduğu için bütün binalar yıkıldı. Milli Emlak buraya dokunmadı. Önce yıkımına başlandı sonra birdenbire kazı çalışmaları başladı. Belediyenin daha önce yıkım kararı aldığı yer Maliye Kampı’nın çevresindeki tüm binalardı. Maliye Kampı da yıkılmıştı ama şimdi olduğu yerde kazı yapılıyor. Aynı sınır içerisinde 60 ada parselin SİT alanı derecesi de 3’üncü dereceye düşürüldü. Ayvalık bölgesinde talan harekatı var, bu talana dur demek gerekiyor. Maden araması, tabiat parkı ile ilgili davalarımız devam ediyor. Biz denizde, sahilde ve Ayvalık’taki talana ‘Hayır’ diyoruz.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Ayvalık Çevreyi Güzelleştirme ve Koruma Derneği, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak inşaat çalışmalarının son bulması gerektiğini belirtti. Yapılan başvuruda suç duyurusunda bulunulacağı da belirtildi.  

DAHA FAZLA