Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Kızamık hızla yayılmaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Kızamık hızla yayılmaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, kızamık salgını dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor. Kızamık hastalığı tehdidinden kaynaklı milyonlarca insan risk altında.

İleri Haber

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kendisine ulaşan ön raporlara dayanarak dün açıkladığı verilere göre, kızamık salgını dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor ve bu durumdan kaynaklı milyonlarca insan risk altında bulunuyor.

GEÇEN SENEYE GÖRE ÜÇ KAT ARTTI

2019 yılında rapor edilen yeni vaka sayısı, geçen senenin aynı zamanlarına göre üç kat artmış gözüküyor. Ayrıca bu senenin ilk altı ayında görülen kızamık sayısı, 2006’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda ve salgınlar dünyanın birçok yerinde ciddi hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açıyor.

ABD SON 25 YILIN KIZAMIK SALGINIYLA KARŞI KARŞIYA

Bu yıl en çok kızamık vakası rapor edilen ülkeler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna ve Madagaskar yer alıyor. Angola, Kamerun, Çad, Kazakistan, Nijerya, Filipinler, Güney Sudan, Sudan ve Tayland’da ise büyük çaplı salgınlar sürüyor. Aynı şekilde ABD’de son 25 yılın en büyük kızamık salgını yaşanıyor.

SALGINLARIN EN BÜYÜK NEDENLERİNDEN BİRİ AŞI KARŞITLIĞI

Dünya Sağlık Örgütü, büyük salgınların yaşandığı ülkelerin geçmişte veya bugün kapsamlı aşılama faaliyetlerinden vazgeçmiş ülkeler olduğunu özellikle vurguluyor. Özellikle son zamanlarda artış gösteren aşı karşıtlığı kampanyaları, sağlık hizmetlerine ve aşılara erişimde yaşanan eşitsizliklerin yanında, kızamık salgınlarının yayılmasında önemli bir faktör olarak görülüyor.

Rapor: https://www.who.int/immunization/newsroom/new-measles-data-august-2019/en/

DAHA FAZLA