Dünya ormanları 4 milyar hektara geriledi
BM’nin Gıda ve Tarım Örgütü'nün "Ormanların Durumu 2018" raporunda paylaştığı bilgilere göre dünya ormanları 4 milyar hektara geriledi.
18-06-2019 17:56

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) 15. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, "Karasal ekosistemin sürdürülebilir kullanımının, ormanların çevreci idaresinin, çölleÅŸme ile mücadelenin, arazi ve biyo çeÅŸitlilik kaybının tersine döndürülmesinin teÅŸvik edilmesini" kapsıyor.
Ormanlar ve aÄŸaç nüfusu, geçim kaynaklarını desteklemek, temiz su ve hava saÄŸlamak, biyo çeÅŸitliliÄŸi korumak ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine cevap verebilmek gibi hem insana hem de tabiata hayati katkılarda bulunuyor.
BM’nin Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) "Ormanların Durumu 2018" raporunda paylaÅŸtığı 1990-2010-2015 yıllarının grafiklerine göre, dünya ormanları bu süre zarfında küresel arazilerin yüzde 31,6'sından yüzde 30,6'ya geriledi.
Raporda, karasal ekosistemin ve ormanların korunması yükseliÅŸte olduÄŸu ve orman kayıplarının yavaÅŸladığı vurgulanıyor.
ORTA VE GÜNEY ASYA'DA ORMAN SEVİYELERİ YÜKSELDİ
Rapor, yeryüzündeki orman bölgelerinin 2000 yılında 4,1 milyar hektar seviyesinden, 2015 yılında 4 milyar hektar seviyesine gerilediÄŸini ortaya koyuyor. Bununla birlikte hızlı gerilemenin kaydedildiÄŸi 2000-2005 döneminden bugüne orman kayıplarının yüzde 25 oranında azaldığını ve son dönemde kayıplarda bir yavaÅŸlama olduÄŸunu gösteriyor.
Avustralya ve Yeni Zelanda’da bu oran yüzde 17,4’ten 17’ye gerilerken, Avrupa ve Kuzey Amerika’da 40,3’ten 41’e yükseldi.
Bu oran, DoÄŸu ve Güney DoÄŸu Asya’da yüzde 28,5’ten 29,6’ya yükselirken, Sahraaltı Afrika’da yüzde 30,6’dan 27,1’e düÅŸtü.
Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 51,3’ten 46,4’e gerileyen söz konusu oranın, Orta ve Güney Asya’da yüzde 9,5’ten 10’a yükseldiÄŸi gözlendi.
7 BİN TÜR HAYVAN VE BİTKİNİN YASA DIÅžI ANLANMASI KORUMA ÇABALARINI ETKİLİYOR
Dünyanın bitki örtüsüyle kaplı kara yüzeyinin 5’te 1’i, 1999’tan 2013’e kadar müstahsil verimliliÄŸinde azalma eÄŸilimi gösterdi. Bu eÄŸilim 1 milyardan fazla insanın geçim kaynağını tehdit ediyor.
Tarlaların yüzde 19’u, orman bölgelerinin yüzde 16’sı, çayırların yüzde 19’u ve meraların yüzde 28’i olmak üzere yaklaşık 24 milyon kilometrekare arazi bundan etkilendi.
Uluslararası DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi’nin (IUCN) Küresel Kırmızı Liste Endeksi’ne göre (RLI) 1993’ten beri tehdit altındaki türlerin 0,82’den 0,74 oranına düÅŸüÅŸ gösterdiÄŸi ve memeli, kuÅŸ, yüzergezer nüfusunun alarm trendine girdiÄŸi belirtiliyor.
Bu trendin ana sebepleri sürdürülemez tarım ve hasat ticareti, ormanların yok edilmesi, yabancı türlerin istilası.
120 ülkede yaklaşık 7 bin tür hayvan ve bitkinin yasa dışı avlanarak vahÅŸi yaÅŸamın karaborsacılığında istismar edilmesi de koruma çabalarını da tehdit ediyor.
Raporda, biyo çeÅŸitlilik destekli karşılıklı resmi kalkınma yardımlarının 2016’da 7 milyar doları bulduÄŸu, bu rakamın 2015 reel verilerine kıyasla yüzde 21 azalma gösterdiÄŸi belirtildi.
159 MİLYON KİŞİ İÇME SUYUNU 'YER ÜSTÜ' SULARINDAN KARÅžILIYOR
Dünya SaÄŸlık Örgütünün (DSÖ) 2017’deki "İçme suyu, Hıfzıssıhha ve Hijyen" raporuna göre ise dünyada 159 milyon insan içme suyunu hijyen açısından en düÅŸük düzeydeki "yer üstü" sularından karşılıyor.
Raporda, hijyen açısından içme suları en düÅŸükten en yükseÄŸe doÄŸru "yer üstü", "iÅŸlenmemiÅŸ", "kısıtlı", "temel" ve "güvenli iÅŸlenmiÅŸ" olarak sınıflandırılıyor.
Buna göre, dünya nüfusunun yüzde 71'ine denk düÅŸen 5,2 milyar insan, "güvenli iÅŸlenmiÅŸ" içme suyu hizmetine eriÅŸebiliyor. Yaklaşık 844 milyon kiÅŸi sadece "temel" içme suyuna ulaÅŸabilirken, 159 milyon kiÅŸi ise içme suyunu "yer üstü" sularından karşılıyor. (AA)
İLGİLİ HABERLER
İstanbul Valiliği'nce turizmle ilgili yılın ilk 10 ayına ilişkin veriler açıklandı
İstanbul’da turizmle ilgili yılın ilk 10 ayına ilişkin veriler açıklandı. İstanbul Valiliği'nce açıklanan rakamlara göre, ekim ayı sonu itibariyle kente 12 milyon 690 bin 376 turist geldi. En çok turist gelen ülkenin ise Almanya olduğu belirtildi.
05-12-2019 15:44

Tarihi, doÄŸal güzellikleri ve bir çok özelliÄŸiyle turistleri kendisine çekmeyi baÅŸaran İstanbul bu yıl yaklaşık 200 farklı ülkeden misafir ağırladı. İstanbul ValiliÄŸi’nden yapılan açıklamayla yılın ilk 10 ayındaki veriler açıklandı.
HANGİ ÜLKEDEN GELİYORLAR?
‘İstanbul Turizm İstatistikleri Raporu ilk 10 ay’ baÅŸlığıyla yapılan açıklamada ekim ayında kente gelen turist sayısının 12 milyon 690 bin 376 olduÄŸu belirterek, geçtiÄŸimiz yıla göre yüzde 11,91'lik artış olduÄŸu dile getirildi. Aylık ortalaması 1 milyonun üzerinde olan turistlerin daha çok hangi ülkelerden geldiÄŸi de verilerle açıklandı.
Buna göre, İstanbul'a en fazla turist gönderen ülke 965 bin 115 kiÅŸiyle Almanya olurken, ikinci sırayı 775 bin 682 turistle İran aldı. İran'ı ise 505 bin 847 kiÅŸiyle Irak izlerken, diÄŸer ülkeler ise ÅŸöyle sıralandı. Rusya'dan 568 bin 317, Fransa'dan 436 bin 429 İngiltere'den 421 bin 292, Suudi Arabistan'dan 403 bin, ABD'den 396 bin 828, Çin'den 335 bin 749, Kuveyt'den ise 297 bin 808 turist İstanbul'u ziyaret etti.
TÜRKİYE’YE GELEN TURİST SAYISI 40 MİLYONU GEÇTİ
ValiliÄŸin paylaÅŸtığı verilerde, turistlerin hangi ulaşım tercihlerinde bulunduÄŸunun bilgisi de yer aldı. İstanbul'a bu yıl havayolu ile gelenlerin geçen yıla göre yüzde 11.9 arttığı belirtilerek, 12 milyon 653 bin 888 olduÄŸu ifade edildi. Deniz yolu ile gelenlerin oranlarının ise yüzde 20.1 artışla 36 bin 388'e ulaÅŸtığı dile getirildi.
Açıklamaya göre, hava yolu ile gelenlerin yüzde 55.7'sinin İstanbul Havalimanı'nı kullandı, yüzde 24.5'inin Sabiha Gökçen Havalimanı'nı tercih etti, Yüzde 19.8'inin ise geçen Nisan ayında kapatılan Atatürk Havalimanı'ndan ülkemize giriÅŸ yaptı. Türkiye'ye gelen turist sayısının 40 milyon 719 bin 786 olduÄŸu da ifade edildi. (Sözcü)
Sigara yasağında kapsam genişliyor: Açılır kapanır alanlar da artık 'kapalı alan' sayılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tütün ürünlerinin kullanıldığı tavanı açılır kapanır alanların artık 'kapalı alan' olarak kabul edileceğini, yönetmelikle bu tanımlarının yeniden belirleneceğini bildirdi.
05-12-2019 14:50

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, düz paket uygulamasına iliÅŸkin, Özbekistan temasları kapsamında ziyaret ettiÄŸi Semerkant’ta basın mensuplarına açıklamada bulundu. Tütünle mücadeleyi kesintisiz devam ettirmek istediklerini vurgulayan Koca, "Vatandaşımızın temiz hava alma hakkını güvence altına almak gerektiÄŸine inanıyoruz. Bu çerçevede bugün de gündeme giren tek paket uygulamasıyla markanın yüzde 5’i geçmediÄŸi ve cazibenin özellikle devre dışı kaldığı tek paket uygulamasına geçilmiÅŸ oldu." dedi.
Birçok ülkede düz paket uygulaması olduÄŸuna iÅŸaret eden Koca, Türkiye’nin de 7’inci ülke olarak bu uygulamaya geçtiÄŸini ifade etti. Koca, Açılır kapanır alanlar ilgili de ÅŸunları söyledi:
“Kapalı ve açık alan tanımı vardı. Bu açık alan tanımının tavanı açılır, kapanır sistemlerin çok istismar edildiÄŸini ve kapalı alan olarak kullanıldığını görüyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki haftalar bir düzenlememiz olacak. Açık alanın daha net tanımlandığı 'açılır kapanır' tarzında olmadığı ve vatandaşın yüzde 70’inin sigarasız, dumansız ortamı aradığı bir ortamda genelde arka taraflara yönlendirildiÄŸini önde daha manzaralı yerlerin sigara içen kesime ayrıldığını görüyoruz. Bunu daha net ayrıştıran açık alanı tanımlayan açılır-kapanır tavanların da kapalı alan olarak tanımlandığını gösteren bir yönetmelik düzenlemesi önümüzdeki haftalarda yapılacak” dedi.
Rusya’da 18 bin yıllık hayvan cesedi bulundu
Rusya'da Sibirya'nın doğusunda 18 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen, neredeyse hiç bozulmamış bir yavru hayvan cesedi bulundu. Cesedinin köpek mi kurt mu olduğu belirlenemedi.
28-11-2019 15:37

Rusya'da Sibirya'nın doÄŸusunda 18 bin yıl önce yaÅŸadığı tahmin edilen, neredeyse hiç bozulmamış bir yavru hayvan cesedi bulundu.
İki aylık olduÄŸu düÅŸünülen hayvanın köpek mi yoksa kurt mu olduÄŸu henüz belirlenemedi. Hayvanın cesedi, kışın ortalama hava sıcaklığının eksi 34 derece olduÄŸu, dünyanın en soÄŸuk ÅŸehri olarak bilinen Yakutsk'ta İndigirka nehri yakınlarında mamut diÅŸi avcıları tarafından, donmuÅŸ toprak katmanları arasında bulundu.
ARA TÜR OLABİLİR
Dogor (Yakut dilinde dost) adı verilen hayvanın diÅŸlerinin eksiksiz, tüyleri, ve hatta kirpiklerinin bile bozulmamış olması bilim dünyasında ÅŸaÅŸkınlık yarattı.
İsveç Paleogenetik Merkezi'nde kaburga kemiklerinde yapılan karbon testleri, hayvanın Buzul Çağı'nın son evresinde yaÅŸadığına iÅŸaret ediyor.
Hayvanın cinsiyetinin erkek olduğu belirtiliyor.
David Stanton adlı bir uzman, CNN Televizyonu'na hayvanın donduÄŸu yılların kurt ve köpek evrimindeki ilginç bir dönemi temsil ettiÄŸini belirterek "Köpeklerin ne zaman evcilleÅŸtiÄŸini tam olarak bilmiyoruz. Köpek de olabilir, kurt da. Ya da ikisi arasında bir tür" dedi. Stanton, bunun için iler DNA analizleri yapılacağını söyledi.
2017'de yapılan ve sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araÅŸtırmada, köpeklerin 20.000-40.000 yıl önce tek bir kurt nüfusundan gelmiÅŸ olabileceÄŸi belirtilmiÅŸti. (BBC)
Malezya’daki son Sumatra gergedanı öldü
Malezya’daki son Sumatra gergedanı 25 yaşındaki Iman öldü.
27-11-2019 00:07

Malezya’nın son Sumatra gergedanı olan Iman, kanser hastalığı nedeniyle öldü. Ülkedeki son erkek Sumatra gergedanı da mayıs ayında hayatını kaybetmiÅŸti. Zoologlar dünyanın en küçük gergedanı Sumatra gergedanının esaret altında yaÅŸayan son üyesinin de ölmesiyle bu hayvanın soyunun Malezya’da tükendiÄŸini bildirdi.
VahÅŸi YaÅŸam Dairesi Müdürü Augustine Tuuga yaptığı açıklamada 25 yaşında olduÄŸu söylenen Iman’ın, tümörlerin idrar kesesine yaptığı artan baskı nedeniyle ciddi aÄŸrılar yaÅŸadığını ancak ölümünün tahmin edilenden erken gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.
Artık doÄŸada kalan Sumatra gergedanı sayısının 100’ün altına düÅŸtüÄŸü tahmin edilirken, bazı tahminler yasadışı avlanma ve bir zamanlar gezindikleri doÄŸal habitatlarının endüstriyel ölçekte ormansızlaÅŸtırılması sonucu yok olmasıyla bu sayının 30’un bile altında olduÄŸunu öne sürüyor. Dünya üzerinde milyonlarca yıldır var olan ve yasa dışı avlanma ve doÄŸal yaÅŸam alanlarının yok olması nedeniyle sayıları hızla azalan Sumatra gergedanları ortalama 35-40 yıl yaşıyor.
Sözcü’nün haberine göre, en küçük gergedan türü olan bu hayvanların çoÄŸu Endonezya’nın Sumatra adası ve Borneo’nun Endonezya’ya ait kesiminde yaşıyor.
EN KÜÇÜK GERGEDAN SUMATRA
Sumatra gergedanı, gergedan türü arasından en küçüÄŸüdür.Sumatra gergedanının omuz yüksekliÄŸi 120 cm, ağırlığı 500 kg olur. Afrika’da yaÅŸayan gergedanlar gibi 2 boynuzu vardır. Öndeki boynuzu 15 cm uzunluÄŸundadır.
Kişisel verileri sorgulayan yazılım kullananlar savcılığa bildirilecek
Kişisel Verileri Koruma Kurulu, kişisel verileri sorgulayan yazılım, program ve uygulama kullananların cezalandırılmak üzere başsavcılıklara bildirileceğini duyurdu.
21-11-2019 08:54

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan kurul kararında, ihbarlar sonucunda; hukuk büroları ile finans, gayrimenkul danışmanlık ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren bazı kiÅŸi ve kuruluÅŸların muhtelif yollarla elde edilen veriler üzerinden vatandaÅŸların kimlik ve iletiÅŸim bilgileri gibi kiÅŸisel verilerinin sorgulanmasına imkan tanıyan yazılım, program ve uygulamaları kullandığının tespit edildiÄŸi belirtildi.
Kurul, bu mahiyetteki yazılım, program ve uygulamaları kullandığı tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli iÅŸlemlerin tesisi için konunun ilgili baÅŸsavcılıkları bildirileceÄŸini açıkladı.
Kurul kararına göre, bu kiÅŸiler hakkında, KiÅŸisel Verileri Koruma Kurulu’nun görev alanına giren yönüyle de KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 18’inci maddesi hükmü çerçevesinde idari iÅŸlem yapılacak.
Sibirya'da Cilalı Taş Devri'ne ait ibadet eşyaları bulundu
Rusya’nın Novosibirsk Bölgesi’nde Cilalı Taş Devri'ne ait ibadet eşyaları olarak kullanılan kemikten yapılma kuş figürü ve boynuzdan yapılma geyik kafası bulundu.
21-11-2019 08:09

Rusya’nın Novosibirsk Bölgesi’nde Neolitik ÇaÄŸ’da (Cilalı TaÅŸ Devri) ibadet eÅŸyaları olarak kullanılan kemikten yapılma kuÅŸ figürü ve boynuzdan yapılma geyik kafası bulundu.
Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Åžubesi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden Vyaçeslav Molodin, eÅŸyaların geçen yaz döneminde, Ust-Tartas-1 anıtındaki Erken Neolitik ÇaÄŸ’a ait ibadet kompleksindeki çalışmalar sırasında tespit edildiÄŸini söyledi.
M.Ö. VII-VI binyılda, eski insanların bu yerden neredeyse hiç ayrılmadığını söyleyen Molodin, “Arkeolojik araÅŸtırmaların yapıldığı 3 yıl boyunca burada, farklı dönemlere ait evleri ve mezarlıkları tespit ettik. Bu bölgenin geliÅŸiminin en erken dönemi, eski insanların ruhani faaliyetiyle ilgili” ifadelerini kullandı.
Enstitü çalışanlarının, içinde köpek kafatası, hayvan ve kuÅŸ kemikleri, seramik parçaları ve taÅŸ aletlerin bulunduÄŸu küçük çukurlarla çevrili dar hendek tespit ettiÄŸini dile getiren Molodin, araÅŸtırmacıların dikkatini özellikle, hendeÄŸin üst kısmında yer alan bir sunak çekti.
'BÜTÜN BUNLARIN TAÅž KESİCİ İLE YAPILDIÄžINI HAYAL ETMEK ZOR'
Molodin, “Üstte, geyik gibi büyük hayvanın kürek kemiÄŸinden yapılma 40 santim boyunda kuÅŸ figürü duruyordu. Bu figür eÅŸsiz. EÅŸi benzeri yok. Bütün bunların bir taÅŸ kesici ile yapıldığını hayal etmek çok zor. KuÅŸun altında, boynuzdan yapılma ve dayağı olan geyik kafası heykeli bulunuyordu” diye anlattı.
Bu eserlerin altında birkaç kuÄŸunun uzuv kemikleri ile çeÅŸitli amaçlar için yapılan kemik ve boynuz aletlerinin, ayrıca kolye kalıntıları olduÄŸu düÅŸünülen eklem kemiklerinin bulunduÄŸunu söyleyen Molodin, tüm bu eÅŸyaların organik bir kaba yerleÅŸtirildiÄŸini kaydetti.
Enstitü çalışanlarının, bulunan eÅŸyaları dikkatlice incelediÄŸi ve kompleksin fikrini ve amacını kavramaya çalışıyor. (Sputnik)