Dünya koronavirüs kıskacında | Venezuela karantina altına alınıyor

Dünya koronavirüs kıskacında | Venezuela karantina altına alınıyor

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı her geçen gün artıyor. Dünya genelinde kayıtlara geçen ölü sayısı 7 bin 173 olurken vaka sayısı ise 180 binin üzerine çıktı. Türkiye'de vaka sayısının 47'ye çıkmasıyla toplu alanlar kapatılmaya başlanırken, Venezuela'da koronavirüslü hasta sayısının 17'den 33'e çıkmasıyla, tüm ülkenin karantina altına alınacağı bildirildi.

İşte ülke ülke koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

VENEZUELA KARANTİNA ALTINA ALINIYOR

Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın lideri Nicolas Maduro, ülkede 17 olan koronavirüs vakasının pazartesi neredeyse iki katına çıkmasının ardından, ülke genelinde karantina uygulanacağını "Bu gerekli, kaçınılmaz ve virüse olan yanıtımız. Kriz henüz başlıyor" diyerek açıkladı. Pazartesi günü ülkenin bazı eyaletlerinde karantina başladı. Geri kalanında da bu hafta içinde uygulanacak.

Maduro, Küba'dan tıbbi malzeme ve Çin'den binlerce koronavirüs test kiti geleceğini açıkladı.

ÇİN'DE YENİ VAKA SAYISI 1'E DÜŞTÜ

Koronavirüsün çıktığı Vuhan'ın da içinde bulunduğu Çin’in Hubey eyaletinde pazar günü 4 olan yeni vaka sayısı, pazartesi günü 1’e düştü. Pazar günü 14 olan ölü sayısına ise pazartesi 12 kişi daha eklendi. Toplam ölü sayısı 3 bin 111 oldu.

Çin’de yurt dışından kaynaklı koronavirüslü hasta sayısı ise artıyor. 15 Mart’ta toplam 123 kişi yurt dışı kaynaklı virüse yakalanırken 16 Mart’ta bu sayı 143’e yükseldi.

Bu sebeple özellikle Vuhan’dan kaçan ancak salgının yavaşlamasıyla bölgeye geri dönmek isteyenlerin, 14 gün kendi kendilerine karantina uygulaması şartı getirildi.

Çin’de toplam koronavirüs vakası 80 bin 881’e yükselirken pazartesi günü 12 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı da 3 bin 226’ya çıktı.

GÜNEY KORE'DE ÖLÜ SAYISI 81'E YÜKSELDİ

Güney Kore’de pazartesi günü tespit edilen koronavirüs vaka sayısı 84 oldu. 29 Şubat’ta 909’la en yüksek koronavirüslü hasta sayısını gören ülkede 8 bin 320 kişiye virüs bulaştı.

Ölü sayısı da pazartesi günü 6 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası 81’e çıktı.

FRANSA'DA DENETİM NOKTALARI KURULACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günü yaptığı açıklamada koronavirüsün yayılmasını engellemek için evden çıkmama çağrısı yaptı ve sert seyahat yasakları getirildiğini duyurdu. Hasta insanların hastanelere götürülmesi için ordunun devreye girebileceğini söyledi.

Salı günü yerel saatle 12'den itibaren evden acil market alışverişi ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve işe gitmek dışında hiçbir sebeple çıkılmaması gerektiğini söyleyen Macron, bu önlemlerin en az iki hafta süreyle devam edeceğini açıkladı. Buna göre yasaklara uymayanlar cezalandırılacak.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner de 100 bin polisin karantinayı uygulayabilmek için görevlendirileceğini, ülke genelinde kontrol noktaları oluşturulacağını, hem araçlı yolcuların hem yayaların bu kontrol noktalarında seyahatlerinin amacını bakanlıktan alınan bir belgeyle kanıtlaması gerektiğini söyledi.

Fransa'da 16 Mart itibarıyla 6633 kişi koronavirüse yakalandı, 148 kişi de hayatını kaybetti.

Pazar günü yapılacak olan yerel seçimin ikinci turu da ertelendi. 

İNGİLTERE POLİTİKA DEĞİŞTİRİYOR

İngiltere'de koronavirüse karşı yeterli önlemi almamakla eleştirilen ve virüsün yayılmasıyla "toplumsal bağışıklık" kazanılması politikasını izleyen Başbakan Boris Johnson, Pazartesi günü bir açıklama yaparak risk grubundakilerin 12 hafta boyunca evden çıkmaması çağrısı yaptı.

Dünyanın en büyük beşinci ekonomisine sahip ülkede danışmanı olan bilim insanları ve doktorlarla birlikte basına konuşan Johnson, sosyal hayatın kısıtlanması, kafe, restoran ve bar gibi kalabalık ortamlara girilmemesi, mümkün olanların evden çalışması, 70 yaş üstündekiler, hamileler ve hastalığı bulunanların 12 hafta evde kalması çağrısı yaptı:

Ancak bu mekanların kapanmasıyla ilgili bir adım henüz atılmadı. Johnson, çağrısının ardından "halkın ve mekanların duyarlı davranacağını umduğunu" söyledi.

İngiltere'de koronavirüs şüphesi duyulan her hastaya test yapılmıyor. Johnson, belirtileri gösterenlerin ve aynı evde yaşadığı kişilerin 14 gün boyunca evde kendi kendilerini karantinaya almalarını söyledi.

İngiltere'deki koronavirüs vakalarının sayısı pazartesi günü 152 artarak 1543'e yükseldi. pazar günü ölenlerin toplam sayısı 55 iken pazartesi günü bu sayıya 20 kişi daha eklendi.

İSPANYA'DA ÖZEL SAĞLIK SİSTEMİ DEVLET KONTROLÜNE GİRİYOR

Son dönemde koronavirüs vakalarında hızlı bir artış yaşayan İspanya'da Sağlık Bakanı Salvador Illa özel hastanelerin ülkedeki genel sağlık sisteminin kontrolüne gireceğini açıkladı.

Bakan Salvador Illa pazar gecesi düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin pandemiyle mücadelede özel sağlık hizmetinden gerekli hallerde her açıdan faydalanacağını kaydetti.

Hükümet pazar günü ayrıca maske, eldiven, tıbbi ya da farmasötik ürünlere ya da bu ürünleri üretme kapasitesine sahip şirketlerin 48 saat içinde yetkililere haber vermelerini istedi, aksi takdirde cezalarla karşılacağı bildirildi.

9 bin 942 vakanın 2 bine yakınının pazartesi günü tespit edildiği İspanya'da koronavirüs kaynaklı 342 ölüm var.

İRAN'DA TEBRİZ ÇARŞISI KAPATILDI

İran'da yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Tebriz kentindeki tarihi kapalı çarşı iki günlüğüne kapatıldı.

İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilen Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 988'e yükseldi.

ABD'DE ÖLÜ SAYISI 85'E YÜKSELDİ

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 4 bin 661, can kaybının ise 85'e yükseldiği bildirildi.

Ülkedeki virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesi'nin açıkladığı en son rakamlara göre, ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 85, vaka sayısı ise 4 bin 661'e yükseldi.

Söz konusu ölümlerin 48'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, bunu 10 ölümle New York ve 7 ölümle Kaliforniya takip ediyor.

Vaka sayısında 950 rakamıyla New York 'en fazla vaka rapor edilen' eyalet olurken, 909 vaka ile Washington eyaleti ikinci sırada yer aldı.

HİNDİSTAN'DA ÖLÜ SAYISI 3'E YÜKSELDİ

125 kişinin koronavirüse yakalandığı Hindistan'da hayatını kaybeden kişi sayısı 3'e yükseldi.

Ancak kamu sağlığı uzmanları, dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan'da yeterince test yapılmadığı ve virüsün yayılmasını engellemek için gerekli adımların atılmadığı endişelerini taşıyor. 

POLONYA'DA 15 BAKAN KARANTİNAYA ALINDI

Polonya’da Çevre Bakanı Michael Wos’ta koronavirüs tespit edilmesinin ardından, 15 bakan karantinaya alındı.

Dün akşam test sonucunun pozitif çıktığını açıklayan 29 yaşındaki Wos, iyi hissettiğini söyledi.

Polonya’da son kabine toplantısı 10 Mart’ta yapılmıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Başbakanlık Özel Kalemi Michal Dworczyk, 24 kabine üyesinin dokuzunun son toplantıya katılmadığını, bunlara Başbakan Mateusz Morawiecki ve Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski’nin de dahil olduğnu belirtti.

177 vakanın tespit edildiği Polonya’da, şu ana dek dört kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

KKTC'DE KORONAVİRÜS VAKA SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı Ali Pilli, gözetim altında tutulan bir Alman turistte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu.

KKTC'de daha önce 4’ü turist olmak üzere 6 kişide Kovid-19 tespit edilmişti.

GÜNEY KIBRIS'TA VAKA SAYISI 48'E YÜKSELDİ

Öte yandan Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı ise ülkede 13 yeni Kovid-19 vakasının görüldüğünü açıkladı.

Böylece Kıbrıs Güney Kıbrıs’ta, 2'si İngiliz üslerinde olmak üzere vaka sayısı 48'e yükseldi.

ÜRDÜN'DE VAKA SAYISI 33'E YÜKSELDİ

Ürdün'de yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 33'e yükseldi. Başkent Amman'daki Prens Hamza Hastanesi Müdürü Abdulaziz el-Haşman, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 kişinin daha Kovid-19'a yakalandığını belirtti.

Böylece ülkedeki toplam vaka sayısının 33'e çıktığını aktaran Haşmani, hastaların durumunun iyi olduğunu ifade etti.

PAKİSTAN'DA İLK ÖLÜM

Pakistan'da Sağlık Bakanlığı yetkilileri koronavirüs nedeniyle ilk kez bir hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

MALEZYA'DA İLK ÖLÜM

Malezya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 60 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.

Malezya'nın Sarawak eyaletine bağlı Afet Yönetim Komitesinden yapılan açıklamada, Kuching kentindeki hastanede bir süredir Kovid-19 teşhisiyle tedavi gören 60 yaşındaki kilise papazının bu sabah yaşamını yitirdiği belirtildi.

Vefat eden hastanın temasta bulunduğu 193 kişinin ise ev karantinasına alındığı açıklandı.

Malezya genelinde şimdiye kadar 673 Kovid-19 vakası görülürken 49 kişi tedavi edildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, 2 ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2 çalışanında koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

Dünya genelinde yayılmaya devam eden koronavirüsü salgınında bilanço artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2 çalışanında koronavirüs tespit edildiğini doğruladı.

WHO Sözcüsü Christian Lindmeier gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ofisten ayrıldıktan sonra evde virüse yönelik belirtiler gösteren personelde koronavirüs tespit edildi. Şuan tespit edilmiş 2 vakamız bulunuyor" ifadesini kullandı.