Dünya koronavirüs kıskacında | Vaka sayısı 3 milyon 585 bini aştı

Dünya koronavirüs kıskacında | Vaka sayısı 3 milyon 585 bini aştı

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında her geçen gün vaka ve ölü sayısı artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği salgında dünya genelinde virüs tespit edilen kişi sayısı 3 milyon 585 bini geçti, 248 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 1 milyon 162 binden fazla kişi ise iyileşti.

İşte koronavirüs salgınında dünyadaki son durum: 

İNGİLTERE'DE 'SAĞLIK PASAPORTU' TARTIŞMASI

İngiltere'de bazı teknoloji firmalarının, ‘çalışanların işlerine dönebilmelerini sağlamak için’ Covid-19 testleri ve yüz tanıma teknolojisinin kullanılacağı ‘sağlık pasaportları’ çıkarılması konusunda hükümetle görüştüğü öğrenildi.

İngiltere merkezli Onfido adlı biyometri şirketi bazı ülkelerde pilot uygulamasına başlanan ‘koronavirüs pasaportlarının’ birkaç ay içinde hazır hale gelebileceğini dile getiriliyor. Şirketin yetkilileri, bu yöntemin, ‘yeni normallerin temel taşı’ olabileceğini ve ‘ekonomiyi canlandırabileceğini’ savunuyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün iyileşen kişilerin hastalığı yeniden geçirmeyeceğine dair bir kanıt olmadığı yönündeki uyarısından sonra, İngiltere’de hükümet bu dijital sertifikalara ‘bağışıklık pasaportu’ denilmesinden kaçınıyor.

TELEFON UYGULAMASI KULLANILACAK

Sağlık pasaporta hükümetten onay verilmesi durumunda, süreç nasıl işleyeceği hakkında da bazı bilgilere ulaşıldı.

Buna göre, bir telefon uygulamasıyla kişinin yüzünün ve kimliğinin fotoğrafı çekilecek. Bu şekilde sahte kimlik kullanılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

İkinci aşamada bu kişi hükümet onaylı bir sistemde daha önce hastalığı geçirdiği ve artık bağışıklık kazandığını gösteren antikor ya da antijen testi yaptıracak.

İşyerine gelen kişi uygulamayı açacak ve resepsiyonda tekrar fotoğraf çektirecek. Bir işlemin sonunda bir QR kodu yaratılacak. Resepsiyon görevlisi bu kodu tarayacak ve çalışanın bağışıklığı olup olmadığını görecek.

Bu işlem sırasında resepsiyon memuru kişinin adı, doğum yeri ve adresi gibi kişisel bilgileri göremeyecek.

UZMANLAR SORU İŞARETLERİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Uzmanlar ise bu uygulamayla ilgili soru işaretleri bulunduğuna dikkat çekiyor.

Evlerde kullanılan ve hamilelik testi kitlerine benzeyen testlerle çok kısa bir süre içinde sonuç alınabiliyor. Ne var ki, şimdiye kadar hükümetin 17,5 milyon adet sipariş verdiği kitler dahil, piyasadaki hiçbir test kitinin yeterince güvenilir olduğuna dair bir kanıt yok.

Bu testlerin yüzde 50 ile 70 arasında yanlış negatif sonuç gösterebildiği vurgulanıyor.

Hafta sonunda İsviçre merkezli ilaç üreticisi Roche, geliştirdiği yeni test için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden acil kullanım onayı aldı.

Quotient adlı bir İskoçya firması da geliştirdiği bir tarama cihazının günde 36 bin adete kadar antikor testi yapabileceğini açıkladı. Şirketin iddiasına göre, 35 dakikada çıkan test sonuçları yüzde 99,8 doğruluk oranına sahip.

KKTC'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SONA ERDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu'nun 29 Nisan'da aldığı karara göre, gündüzleri uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağı bugün son buldu.

Kısmi sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla özellikle başkent Lefkoşa'nın caddelerindeki insan ve araç yoğunluğu dikkati çekti.

Yasağın kaldırılmasının ardından yaklaşık 2 aydır kapalı olan birçok iş yeri de Bakanlar Kurulunun aldığı karar uyarınca açıldı.

ALMANYA'DA KUAFÖRLER YENİDEN AÇILDI

Almanya’da korona salgınına karşı alınan tedbirler kademeli olarak gevşetilmeye devam ederken, bugün kuaför salonları yeniden hizmet vermeye başladı. Bugün açılması kararlaştırılan hayvanat bahçeleri, çocuk oyun alanları ve müzeler gerekli hijyen önlemleri alınmadığı için henüz açılamazken, kuaförler 42 gün aradan sonra yeniden hizmet vermeye başladı.

Sabahın erken saatlerden itibaren yoğunluk yaşayan kuaför salonlarında çok sıkı hijyen kurallarına uyularak müşteriler ağırlanıyor. Kuaför ve müşterinin maske takma zorunluluğu bulunurken, kuaföre tek kullanımlık eldiven takma şartı da getirildi. Ayrıca müşterilerin içeride beklemesine izin verilmiyor. Müşteriler sosyal mesafe kuralına uymak şartıyla dışarıda sıra bekliyor. Saç kesimi biten müşterileri saçı bir kez daha yıkandıktan sonra salondan ayrılıyor.

İSPANYA'DA KADEMELİ NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

İspanya'da normale dönüş süreci bugün kademeli olarak başlarken ülkede koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kademeli olarak hafifletiliyor. Süreç 4 aşamadan oluşurken, bugün ülkedeki kuaför gibi küçük işletmelerin randevu sistemiyle açılmasına izin verildi. Ülkede restoran ve barlar da yeniden iş başı yaptı. Restoranların paket servis ile hizmet vermesine izin verildi. Az nüfusa sahip 4 İspanyol adasında da dükkanlar, pazar yerleri ve kütüphaneler sınırlı kapasiteyle yeniden açıldı.

YUNANİSTAN'DA 42 GÜN SONRA SOKAĞA ÇIKILABİLECEK

Yunanistan’da koronavirüs salgını nedeniyle alınan sıkı tedbirler gevşetilerek hayatın normalleşmesi için ilk adım atıldı. Yunanistan’da yaşayanlar 42 gün sonra bugün yeniden sokağa çıkabilecek.

Ülkedeki berberler, kuaförler, spor malzemesi satan dükkanlar, kitapçılar, çiçekçiler ve güzellik salonları da bugün açılıyor. Kamu sektöründe kısıtlamaların devam edeceği Yunanistan’da bu hafta işe gidenlerin sayıları artacak. Metro ve otobüs seferleri arttırılırken, toplu taşıtlarda maske takmak zorunlu olacak.

Yunanistan hükümetinin Mayıs sonuna kadar kademeli olarak tedbirleri gevşetmesi, tüm dükkanların 11 Mayıs’tan sonra açılması, 1 Haziran’da ise restoran ve kafelerin açılması bekleniyor. Gelecek hafta lise son sınıf öğrencilerinin ders başı yapması, ortaokullarda ise 17 Mayıs sonrası eğitime başlanması planlanıyor.

Bugüne kadar 2 bin 626 koronavirüs vakasının tespit edildiği Yunanistan’da bin 441 kişi hayatını kaybetti. Yunanistan’da 23 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İZLANDA'DA HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Semptom görülmeyenler dahil enfekte kişileri bulmak ve karantinaya almak için test ve takip uygulamasını titizlikle yürüten ülkede bugün liseler, üniversiteler, kuaförler, dişçiler ve diğer iş yerleri 6 haftalık aradan sonra yeniden açılıyor.

İzlanda'nın 360 binlik nüfusunun, virüsün kontrol altına alınmasında kısmen de olsa etkili olduğu düşünülüyor.

Ülkede vakaların sıkı karantinası ve temas kurdukları kişilerin takibi sayesinde toplumsal tecride ihtiyaç duyulmazken, Covid-19'un görüldüğü yerlerden İzlanda'ya gelen herkes 14 gün boyunca karantinada tutuldu.

Toplam 19 bin kişinin iki haftalık karantinaya alındığı İzlanda'da ilkokullar, bazı kafe ve restoranlar, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde açık kaldı, 20'den fazla kişinin bir araya gelmesine izin verilmedi ve kişilerin birbirlerine 2 metre mesafede durmaları istendi.

İzlanda ayrıca 6 haftada 50 bin kişiye, yani nüfusunun yüzde 13'ünden fazlasına test yapmayı başardı.

Bugün itibarıyla ülkede 50'ye kadar katılımcıyla toplantılara, lise ve üniversitelerde derslerin devamına, bar, jimnastik salonu ve yüzme havuzu hariç tüm işletmelerin açılmasına izin verildi.

İzlanda'da ilk yeni tip koronavirüs vakası 28 Şubat'ta görülmüş, 5 Mart'ta Ischgl, yüksek riskli bölge ilan edilmiş, salgın zirveye çıktığında günlük vaka sayısı 106'ya ulaşmıştı.

Ülkede bugüne kadar 1799 vaka tespit edilirken, 10 kişi Covid-19'dan yaşamını yitirdi.

İSPANYA’DA SON 24 SAATTE 164 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İspanya’da son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 164 kişi yaşamın yitirdi. Ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı şimdiye kada toplamda 25 bin 482 oldu

RUSYA’DA VAKA SAYISI 145 BİN 268’E YÜKSELDİ

Rusya’da son 24 saaate 10 bin 581 kişide daha koronavirüs tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 145 bin 268’e yükseldi.

Rusya’da koronavirüs vakalarındaki kritik artış devam ediyor. Son 24 saatte ülke genelinde 10 bin 581 kişide daha virüs tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 145 bin 268’e yükselirken; toplam can kaybı da 1356’ya ulaştı.

KANADA’DA CAN KAYBI 3 BİN 744’E YÜKSELDİ

Kanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 3 bin 462 olan koronavirüs kaynaklı ölümler, 312 artışla 3 bin 774’e çıktı. Vaka sayısı da 4 bin 664 artarak 54 bin 810'dan 59 bin 474'e yükseldi.

YENİ ZELANDA’DA YENİ VAKA TESPİT EDİLMEDİ

Yeni Zelanda Sağlık Genel Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, yaptığı açıklamada, yeni Covid-19 vakasına rastlanmadığını, toplam doğrulanan ve şüpheli vaka sayılarının dün ile aynı kaldığını belirtti.

Rakamların cesaret verici olduğunu ancak sonucun "zamanda bir anı yansıttığını" ifade eden Bloomfield, "Bu konudaki disiplini sürdürmek ve uyanık olmak bizim için çok önemli." dedi.

Bloomfield, sonucun "bir kutlama sebebi ve tüm ülkenin çabalarının simgesi" olduğunu kaydetti.

Yeni Zelanda'da bugüne kadar 1487 yeni tip koronavirüs vakasına rastlanırken, virüs nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti, virüse yakalanan 1276 kişi iyileşti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 27 Nisan'da, ülkesinin yeni tip koronavirüse karşı verdiği savaşı "kazandığını" belirtmişti.

Ülke genelinde "dördüncü seviyede" uygulanan yasak ve kısıtlamaların yerine geçen hafta çalışma, alışveriş, dışarı çıkma ve bazı su sporlarının yapılmasına izin veren daha hafif kuralların bulunduğu "üçüncü seviye" devreye girmişti. 

ALMANYA'DA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 6 BİN 866'YA ÇIKTI

Koronavirüs salgını Avrupa'da can almaya devam ederken, Almanya virüsle en iyi mücadele eden ülkeler arasında yer aldı. Ülkede son 24 saatte koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 54 olarak açıklandı.

Küresel tehdit haline gelen koronavirüs salgınında Almanya, 165 bin 664 kişi ile dünyada en çok vakanın görüldüğü 6’ıncı ülke olmasına rağmen, söz konusu vakalardan 132 bin 700’ünün iyileştiği açıklandı. Ülkede aktif vaka sayısının 26 bin 98 olduğu belirtilirken; salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 866’ya çıktı.

BREZİLYA'DA CAN KAYBI 7 BİN 25'E ULAŞTI

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Covid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 275 artışla 7 bin 25'e, vaka sayısı da 4 bin 588 artarak 101 bin 147'ye yükseldi.

Ayrıca, ülkede 42 bin 991 kişi iyileşirken, hayatını kaybedenlerden 1364 kişinin ölüm sebebi ise netleştirilmeye çalışılıyor.

Nüfusu 210 milyona yaklaşan Brezilya, Latin Amerika'da Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.

Bölgede ilk Covid-19 vakası ve virüs kaynaklı ölüm de Brezilya'da gerçekleşmişti.