Dünya koronavirüs kıskacında | Pekin ve Şangay'daki orta dereceli okullarda eğitim başladı

Dünya koronavirüs kıskacında | Pekin ve Şangay'daki orta dereceli okullarda eğitim başladı

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında her geçen gün vaka ve ölü sayısı artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği salgında dünya genelinde virüs tespit edilen kişi sayısı 3 milyonu geçti, 207 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 882 bin kişi ise iyileşti.

İşte koronavirüs salgınında dünyadaki son durum: 

PEKİN VE ŞANGAY'DA ORTA DERECELİ OKULLARDA EĞİTİME KISMEN BAŞLANDI

Çin'in başkenti Pekin'de lise son sınıf öğrencileri ile Şanghay'da orta ve lise son sınıf öğrencileri, yeniden okulda eğitime başladı.

Çin haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre, iki kentte öğrenciler, maske takarak ve sosyal mesafe kurallarına uyarak derslere katılıyor.

Okula girişlerinde ateşi ölçülen öğrencilerden anormallik görülenler, sağlık kontrolü için tecrit bölümlerine alınacak.

İRAN'DA CAN KAYBI 5 BİN 806'YA ULAŞTI

İran’da yeni tip koronavirüs nedeniyle 96 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 5 bin 806’ya yükseldi. 

İran devlet televizyonuna göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle ülke genelinde 96 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Böylece toplam ölü sayısının 5 bin 806'ya çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 991 artarak 91 bin 472'ye ulaştığı bilgisini verdi.

İSPANYA'DA ÖLÜ SAYISI 23 BİN 521'E YÜKSELDİ

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgınıyla ilgili ölü ve vaka sayılarını güncelledi. Buna göre, dün 288 olarak açıklanan günlük ölü sayısı, bugün 331'e çıktı. Salgından ölenlerin toplam sayısı da 23 bin 521'e yükseldi.

Pazar gününden itibaren sadece PCR testlerine göre verilen toplam vaka sayısı ise 209 bin 465'e çıktı.

RUSYA'DA SON 24 SAATTE 6 BİN 198 YENİ VAKA

Rusya'da 6 bin 198 koronavirüs testi daha pozitif sonuç verdi, ülkedeki vakalar 87 bin 147'ye yükseldi.

Salgının halihazırda ABD'den sonra en hızlı yayıldığı ülke olan Rusya'da bir önceki gün 6 bin 361 vaka kayıtlara geçmişti.

Moskova yönetim, can kayıplarının 50 arttığını bildiriyor.

ÇİN’DE 3 YENİ VAKA

Çin Ulusal Sağlık Komisyonunun yaptığı yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 2'si yurt dışı kaynaklı toplam 3 vaka tespit edilirken, yeni tip koronavirüs kaynaklı yeni can kaybı bildirilmedi.

Yurt içi kaynaklı vaka, ülkenin kuzeydoğu bölgesindeki Heylongciang eyaletinde görülürken, Çin ana karasında toplam koronavirüs vaka sayısı 82 bin 830 oldu.

Yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de, bugüne kadar virüs nedeniyle 4 bin 633 kişi hayatını kaybetti, virüse yakalanan 77 bin 474 kişi iyileşti.

Diğer yandan Çin’de yurt dışı kaynaklı vaka sayısı ise 1636'ya ulaştı.

GÜNEY KORE’DE 10 YENİ VAKA

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 10 yeni koronavirüs vakası görüldü.

Ülkede bugüne kadar 243 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı da 10 bin 738’e ulaştı.

Son zamanlarda salgının yayılmasının yavaşladığı ülkede, bugüne kadar en çok koronavirüs vakası Daegu şehrinden kaydedilirken, can kaybının yüzde 90’dan fazlasını 60 yaş üzeri kişiler oluşturdu.

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, virüse ilişkin düzenlenen bir toplantıda eğitim yetkililerine, "okullarda hijyen sağlamak ve öğrenciler için sosyal mesafe kurallarını uygulamak için önlemler alması" talimatını verirken, böylece hükümetin okulları yeniden açmak için yakın sürede bir zaman çizelgesi duyurabileceğini ifade etti. 

İTALYA'DA KISITLAYICI TEDBİRLER GEVŞETİLİYOR

Avrupa'da koronavirüs salgınından ilk etkilenen ülke olan İtalya'da 1.5 aydır uygulanan kısıtlayıcı tedbirler 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak gevşetilecek. 18 Mayıs'tan sonra mağazalar, 1 Haziran'dan itibaren de restoranlar ve barlar açılabilecek.

Ülkede son bir günde 260 kişi hayatını kaybetti ve toplam can kaybı sayısı 26 bin 644'e ulaştı.

ALMANYA'DA VAKA SAYISI 155 BİN 193'E YÜKSELDİ

Almanya'da salgınla mücadelede öne çıkan Robert Koch Enstitüsü son 24 saat içerisinde koronavirüs vaka sayısının 1018 artarak 155 bin 193’e çıktığını duyurdu.

Almanya’da önceki gün açıklanan vaka sayısı 1737 artmıştı. Bugün açıklanan verilerde son 24 saat içerisinde koronavirüse bağlı ölüm sayısının da 11 artarak 5750’ye çıktığı belirtildi.

FRANSA'DA ÖLÜ SAYISI 22 BİN 856'YA ÇIKTI

Fransa'da Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, yaptığı açıklamada son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 242 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam ölü sayısının 22 bin 856'ya yükseldiğini bildirdi. Salomon, son 24 saatte 612 yeni korona vakası tespit edildiğini ifade ederken, ülke genelinde tespit edilen toplam koronavirüs vaka sayısının 162 bin 100'e ulaştığını duyurdu.

AVUSTRALYA'DA CAN KAYBI 83'E YÜKSELDİ

Avustralya'da son 24 saatte 3 kişinin daha yeni tip koronavirüsten (Covid-19) hayatını kaybetmesiyle ülkedeki can kaybı 83'e yükseldi.

Avustralya'da yeni vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşanırken, hafta sonu Tazmanya ve Victoria eyaletlerinde yaşanan can kayıplarıyla birlikte Covid-19'dan ölenlerin sayısındaki artış devam etti.

Son 24 saatte 3 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 83'e yükselirken, ülke genelindeki yeni vaka sayısının yalnızca 10 olduğu açıklandı.

Öte yandan resmi verilere göre ülke genelinde yaklaşık 510 bin kişiye yapılan testler sonucunda, virüs bulaştığı belirlenen 6 bin 713 kişiden, 5 bin 558'inin iyileştiği kaydedildi.

- Queensland ve Batı Avustralya eyaletleri yasakları hafifletecek

Avustralya genelindeki yeni vaka sayısında görülen düşüş ve iyileşenlerin sayısındaki artışın, Covid-19'a karşı verilen mücadelenin başarısını gösterdiğini belirten Queensland ve Batı Avustralya eyaletleri, yürürlükteki yasakları hafifleteceklerini açıkladılar.

Yeni kurallara göre, her iki eyalette de piknik yapmak, parklara gitmek, balık tutmak, tekne gezisi ve alışverişe çıkmak serbest bırakılıyor. 

YENİ ZELANDA'DA ÖLÜ SAYISI 19'A ULAŞTI

Yeni Zelanda Halk Sağlığı Genel Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, Covid-19 nedeniyle Auckland kentindeki hastanede tedavi altına alınan ve daha önceden de sağlık sorunları bulunan 90 yaşlarındaki bir kadının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Son 24 saatte yapılan testlerde 5 kişinin daha virüse yakalandığını belirten Dr. Bloomfield, ülkedeki toplam vaka sayısının 1469'a ulaştığını ve bunlardan 1180'inin iyileştiğini açıkladı.

Ülkede Covid-19 kaynaklı ölüm 19'a yükselmiş oldu.

- OHAL ve sınırlı sokağa çıkma yasağı sona eriyor

Covid-19'a karşı verilen mücadelede yayılmanın kontrol altına alındığına karar veren hükümet, 25 Mart'tan bu yana uygulanan olağanüstü hal ve zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağını, bu gece yarısından itibaren sonlandıracak.

Ülke genelinde dördüncü seviyede uygulanan yasak ve kısıtlamaların yerine, çalışma, alışveriş, dışarı çıkma ve bazı su sporlarının yapılmasına izin veren daha hafif kuralların bulunduğu üçüncü kategori devreye girecek. 

ARAP ÜLKELERİNDE BİLANÇO ARTIYOR

Arap ülkelerinde yeni tip koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı artarken, vaka sayıları da yükseliyor.

Covid-19'a bağlı ölümlerin sayısı Mısır'da 317, Cezayir'de 425, Fas'ta 161, Irak'ta 87 oldu.

- Mısır

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün 10 kişinin hayatını kaybettiği, toplam vefat sayısının 317'ye ulaştığı bildirildi. 

Ülkede 215 kişiye daha Covid-19 tanısı konulduğu bilgisine yer verilen açıklamada, toplam vaka sayısının 4 bin 534'e, hastaneden taburcu edilenlerin sayısının ise 1176'ya yükseldiği ifade edildi.

- Cezayir

Cezayir Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede 6 kişinin daha Covid-19'dan hayatını kaybettiğini, toplam ölü sayısının 425'e ulaştığını duyurdu. 

Açıklamada, ülkede 126 yeni vaka tespit edildiği belirtilirken, toplamda 3 bin 382 kişide Covid-19 teşhisi konulduğu, bunlardan 1508'inin iyileştiği kaydedildi.

- Fas

Fas Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Covid-19'a yakalanan 1 kişinin daha yaşamını yitirdiği, böylece toplam can kaybının 161 olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, 168 kişide daha virüs tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 4 bin 65'e çıktığı, şu ana kadar 486 kişinin ise virüsü yendiği aktarıldı.

- Irak 

Irak Sağlık Bakanlığı, Covid-19'dan ölenlerin sayısının 87 olduğunu, vaka sayısına 57 kişinin daha eklendiğini belirtti.

Yeni tanılarla ülkede toplam vaka sayısının 1820'ye yükseldiği ifade edilen açıklamada, iyileşenlerin sayısının 1263'e ulaştığı bildirildi.