Dünya koronavirüs kıskacında | İtalya'da son 24 saatte 349 kişi hayatını kaybetti

Dünya koronavirüs kıskacında | İtalya'da son 24 saatte 349 kişi hayatını kaybetti

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de vaka sayısının 18'e çıkmasıyla toplu alanlar kapatılmaya başlanırken, Avustralya'da ise karantina kararına uymayanlara para ve hapis cezası uygulanacağı duyuruldu

İşte ülke ülke koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İTALYA'DA ÖLÜMLER ARTIYOR

İtalya'da koronavirüsten son 24 saatte 349 kişi hayatını kaybetti. Böylelikle toplam can kaybı 2 bin 158'e yükseldi.

Ülkede toplam vaka sayısı da 24 bin 747'ye yükseldi. Yetkililer Puglia bölgesinden hala veri beklediklerinin altını çizdi.

BOSNA HERSEK'TE AFET VE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

İki entiteden biri Bosna Hersek Federasyonu (FBİH) afet durumu ilan ederken, vaka çoğunluğunun bulunduğu Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) ise olağanüstü durum ilan edildi.

FBİH Başbakanı Fadil Novalic, federasyon sınırları içerisinde virüsün yayılmasını engellemek için "afet" durumu ilan edildiğini ifade ederek, ülke ekonomisinin dengede kalmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Okullardaki uzaktan eğitim kararının ardından kamu kurumlarının da benzer uygulamaya gitmesi gerektiğine işaret eden Novalic, vatandaşlara virüsle mücadele kurallarına harfiyen uymaları çağrısında bulundu.

Novalic, gıda temini sağlanan işletmelerin kapatılmayacağını sözlerine ekledi.

RS Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgede olağanüstü durum ilan edildiği, vatandaşlara panik yapmamaları ve gıda temini sağlanan işletmelerin kapatılmayacağı bilgilerine yer verildi.

ARNAVUTLUK'TA SERBEST DOLAŞIMA SINIRLAMA

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında alınan yeni önlemleri duyurdu.

Rama, ülke genelinde vatandaşların serbest dolaşımına kısıtlama getirileceğini, bugünden başlayarak yerel saat ile 18.00’den sonra ülke genelinde vatandaşların dışarıya çıkması, park ve açık alanlarda dolaşmanın yasaklanacağını bildirdi.

Yasağa uymayanlara ceza verileceğini ifade eden Rama, sadece ihtiyaç, izin ve yetki kapsamında dışarı çıkılabileceğini aktardı.

Rama ayrıca, tüm emeklilerin tamamen dışarı çıkmasını engelleyecek bir düzenleme için çalıştıklarını kaydetti.

Daha önce toplu taşıma hizmetlerinin de durdurulduğu Arnavutluk'ta vaka sayısı 51 olarak kaydedilirken, virüsten 1 kişi hayatını kaybetti.

TÜRKİYE'DE VAKA SAYISI 18'E YÜKSELDİ!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tespit edilen koronavirüs vakalarının olduğunu açıkadı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Açıkladığımız ilk vakanın gözlem altında tutulan çevresindeki iki kişiye tanı konmuştur. Avrupa ülkelerinden gelmiş yedi, Amerika’dan gelmiş üç vakamız var. Durum üzücü ama… Tespit edilmiş her vaka, her izolasyon hepimiz için emniyettir" dedi.

Bakan Koca, yeni vaka sayısının anlaşılamaması üzerine ikinci bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Az önce açıklanan ve yeni olan vaka sayısı, toplam 12’dir. Bunlardan 2’si ilk vakamızın temas çevresindendir. Şu ana kadar toplam vaka sayımızsa 18’dir. Vaka sayısı bilgisi açık, tam olarak bu şekildedir."

İçişleri Bakanlığı Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı'nın koronavirüs tedbirleri kapsamında, karşılıklı olarak geçici süreyle yolcu trafiğine kapatılması kararı alındığını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında bakanlığa bağlı tüm kütüphanelerin 30 Mart'a kadar okuyucu hizmetlerine kapatıldığını duyurdu.

ABD'DE ÖLÜ SAYISI 65'E YÜKSELDİ

ABD'de yeni tip koronavirüs kaynaklı vaka sayısının 3 bin 500'e yaklaştığı ve ölü sayısının ise 65'e yükseldiği bildirildi.

Söz konusu ölümlerin 42'si, virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, Kaliforniya'da 6, Florida'da 4 ve New York'ta da 3 ölüm gerçekleşti.

Amerikan medyası, Washington eyaletinde bugün klinik ortamda ilk aşı denemelerinin başlayacağını açıklamıştı.

Sağlıklı 45 gönüllü denek üzerinde başlayacak aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.

ABD Başkanı Trump, cuma günü yaptığı açıklamayla, yeni tip koronavirüs nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan etmişti. Pazar günü ise ABD Merkez Bankası (Fed); politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmiş ve 700 milyar dolarlık parasal genişleme adımını başlatmıştı.

LATİN AMERİKA'DA SEYAHAT VE TİCARET KISITLAMASI

Güney Amerika ülkeleri Ekvador ve Bolivya, yeni tip koronavirüs salgını karşısında bir dizi önlem alıyor.

Kovid-19 nedeniyle 2 kişinin öldüğü Ekvador’da alınan tedbirleri açıklayan Devlet Başkanı Lenin Moreno, virüsün yayılmasını engellemek için seyahat ve ticari faaliyetlerin yarından itibaren kısıtlanacağını duyurdu.

Moreno, ülkede yalnızca temel ihtiyaç malzemesi ve ilaç alımları, hastane ve işe gidiş gelişler, yaşlı, engelli ya da ağır hastaların bakımları için yapılan seyahatlere izin verileceği bilgisini paylaştı.

Ticari faaliyetleri de kısıtlayan Moreno, temel ihtiyaç ve tıbbi malzeme, evcil hayvan yemleri, iletişim ürünleri satan iş yerlerinin yanı sıra bankacılık hizmetlerinin devam edeceğini belirtti.

Restoranların da yalnızca evlere servis yapabileceğini vurgulayan Moreno, polisin, kısıtlamalara uyulup uyulmadığını denetleyeceğini ve gerekli görüldüğü takdirde askerin de kullanılacağı bilgisini paylaştı.

BOLİVYA KAPIYI KAPATTI

Yeni tip koronavirüs salgınından 11 vatandaşı etkilenen Bolivya'daki geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez, 18 Mart'tan itibaren Avrupa Birliği ülkeleri ile İngiltere, İrlanda ve İran'dan gelenlere kapıların kapatılacağını kaydetti.

Ülkede diskotek, bar ve eğlence mekanlarındaki bütün partilerin yasaklandığını duyuran Anez, gece eğlenceleri ve aktiviteleri, spor faaliyetleri ve sinemaların da durdurulduğunu belirtti.

AVUSTRALYA'DA KARANTİNAYA UYMAYANA PARA VE HAPİS CEZASI

Yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısının 5’e, virüse yakalananların sayısının da 313’e yükseldiği Avustralya’da, 14 günlük karantina süresine uymayanlara para ve hapis cezası verileceği açıklandı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, yurt dışından dönen herkesin kendilerini 14 gün süreyle karantinaya alması ve uluslararası yolcu gemilerinin 30 gün boyunca Avustralya limanlarına yanaşamayacağını açıklamasının ardından eyalet hükümetleri harekete geçti.

Yeni Güney Galler (NSW); Queensland ve Victoria eyalet başbakanları yaptıkları açıklamalarda, bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni kurallara uymayanlara para ve hapis cezası uygulanacağını duyurdu.

Kendilerini tecrit etmeleri gerekirken buna uymayanlara Victoria’da 20 bin, Queensland’da 13 bin ve NSW’de 11 bin dolara kadar para ve 6 aya kadar hapis cezası verilebilecek.

Karantina kurallarına uymayanların, güvenlik birimlerinin rastgele kontrolleriyle takip edileceği belirtildi.

Yaşları 78- 95 arasında değişen 5 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Avustralya’da toplam vaka sayısı 313’e ulaştı.

ALMANYA'DA NAMAZLAR CEMAATLE KILINMAYACAK

Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Almanya'daki camilerde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar, vakit namazlarının cemaatle kılınmayacağı bildirildi.

Genel merkezi Köln'de bulunan DİTİB tarafından yapılan yazılı açıklamada, salgının toplumu tehdit edecek bir boyuta ulaşması, Federal Hükümetin tavsiye ve telkinleri sonucu yeni birtakım tedbirler alınması zaruretinin doğduğu belirtildi.

Açıklamada, "Teşkilatımıza bağlı camilerimizde, bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar, vakit namazlarının cemaatle kılınmamasının uygun olacağı mülahaza edilmiştir. Bununla birlikte bu süreçte, şimdilik gerekli hijyen ve dezenfeksiyon şartları yerine getirilmesi kaydıyla, camilerimiz bireysel ibadete açık tutulacaktır" ifadesi yer aldı.

FRANSA'DA VİRÜS SEBEBİYLE HALK SANDIKLARA GİTMEDİ

Fransa'da yerel seçimin ilk tur oylaması sona erdi. Seçimde sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 54,5 olarak belirlendi. Bu oran 2014'teki yerel seçimlerde yüzde 36,45'ti.

Fransızların yarısından fazlasının seçim merkezlerinde virüse yakalanma endişesiyle oy kullanmaya gitmediği belirtildi.

Yerel seçimlerin ikinci turunun 22 Mart'ta yapılması bekleniyor. Bu turun virüs nedeniyle iptal edilebileceği de belirtiliyor.

İRAN UZMANLAR MECLİSİ ÜYESİ HAYATINI KAYBETTİ

İran'ın yarı resmi ajansı Tasnim'e göre, Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Haşim Bathai Gulpeyagani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gördüğü hastanede 78 yaşında yaşamını yitirdi.

İran'da koronavirüs nedeniyle 129 kişi daha hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 14 bin 991'e çıktı, ölenlerin sayısı ise 853'e yükseldi.

İNGİLTERE'DE ÖLÜ SAYISI 35'E YÜKSELDİ

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle İngiltere’de ölenlerin sayısı 35’e yükselirken, virüsten etkilenenlerin sayısı ülke genelinde 1395’e ulaştı.

İskoçya çevresindeki bazı okullarda yoğun temizlik çalışmaları nedeniyle eğitime ara verildiği bildirilirken; Halk Sağlığı İngiltere (PHE); virüsün 2021’in bahar ayının sonuna kadar sürebileceğini ve bu süre içerisinde 7 milyon 900 bin insanın enfekte olabileceğini belirtti.

ERMENİSTAN'DA OHAL İLAN EDİLDİ

Ermenistan hükûmeti Koronavirüs salgını nedeniyle ülkede OHAL ilan etti. Olağanüstü halin 16 Nisan'a kadar süreceği duyuruldu.

UKRAYNA'DA KORONAVİRÜS VAKASI 5'E YÜKSELDİ

Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’da 2 yeni koronavirüsü vakasının tespit edildiği duyuruldu. Ukrayna'daki vaka sayısı 5'e yükselmiş oldu. Koronavirüs'e bağlı gerçekleşen ölüm sayısı sadece 1 tane olarak açıklandı.