Dünya koronavirüs kıskacında | İtalya'da karantina süresine dair açıklama

Dünya koronavirüs kıskacında | İtalya'da karantina süresine dair açıklama

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 131'e ve vaka sayısı ise 9217'e çıkarken, dünyanın her yerinde ise ölü sayısı her geçen dakika daha da yükseliyor.

İşte ülke ülke koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İTALYA'DA KARANTİNA TARİHİNE DAİR AÇIKLAMA

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) Başkanı Silvio Brusaferro, yeni tip koronavirüs salgınına karşı ülkedeki mevcut karantina tedbirlerinin nisan ortasındaki Paskalya'ya kadar süreceğini açıkladı.

Brusaferro, son günlerde kaydedilen verileri değerlendirirken "Bir yavaşlama söz konusu. Eğrinin düz seyrettiğini gözlemliyoruz, halen düşüş belirtisi yok ama daha iyi gidiyor." ifadesini kullandı.

Ülke genelinde Kovid-19’un bulaşmasını önlemek için 10 Mart’tan bu yana uygulanan sıkı karantina tedbirlerinin, 12 Nisan'daki Paskalya Bayramı'na kadar süreceğine işaret etti.

Brusaferro, "Tedbirler, Paskalya sonuna dek sürecek. Verileri incelemeye devam ediyoruz, buna göre nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz. Şu anda kesin bir şey söyleyemiyorum çünkü salgının evrimi görülmeli. Nihai karar bana bağlı değil." açıklamasında bulundu.

İçinde bulundukları durumdan bir an önce çıkabilmeleri için birbirini takip eden günlerde yeni vaka sayısında düşüşler gözlemlemeleri gerektiğini vurgulayan Brusaferro, devamında da anlamlı düşüşlerin olması gerektiğinin altını çizdi.

Brusaferro, hükümetin aldığı önlemlere kesinlikle saygı duyulması gerektiğine dikkati çekerek az semptom gösterenlerin kendisini mutlaka evde tecrit etmesinin önemini vurguladı.

İSPANYA'DA ÖLÜ SAYISI SON 24 SAATTE 812 ARTTI

İspanya'da koronavirüs salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 812 artarak 7 bin 340'a çıktı

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 2 BİN 757'YE YÜKSELDİ

İran'da son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 117 kişi artarak, 2 bin 757'ye yükseldi.

ÇİN'DE 31 EYALETİN 20'SİNDE 4 HAFTADIR YURT İÇİ KAYNAKLI VAKA GÖRÜLMÜYOR

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre Çin'de, ana karaya bağlı 31 eyaletin 20'sinde son 4 haftada yurt içi kaynaklı yeni vaka görülmedi.

Ayrıca 6 eyalette de son 2 hafta yurt içi kaynaklı yeni vaka tespit edilmedi.

Komisyon Sözcüsü Mi Feng, yerel yönetimlerden, salgın önleme ve kontrol tedbirlerini sürdürmelerini ve yurt dışı kaynaklı vakaların artışına karşı ihtiyatlı olarak yeni bir yurt içi salgının ortaya çıkmasını önlemelerini istedi.Çin'de son 24 saatte 31 yeni vaka tespit edilirken, bunlardan yalnızca Gansu eyaletinde görülen bir vaka yurt içi kaynaklıydı. Diğer vakaların tümü, yurt dışından gelen ve virüsü orada kapmış kişilerdi.

Ülkede son 24 saatte Kovid-19 hastası 4 kişi hayatını kaybetti, 322 kişi iyileşerek hastanelerden taburcu edildi.

Böylece Çin'de salgının başından bu yana vaka sayısı 81 bin 470'e, can kaybı sayısı ise 3 bin 304'e ulaştı. 75 bin 770 hasta ise iyileşti.a

'ALMANYA'DAKİ DURUM İTALYA'DAKİ KADAR CİDDİLEŞEBİLİR'

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Wieler, Almanya’daki sağlık sisteminin kapasitesinin Covid-19 salgınına yakalanan herkese yardım sağlamak için yeterli olmayacağını, hastaların sayısında ciddi artış olursa durumun İtalya’daki kadar ciddileşebileceğini belirtti.

Wieler, “Bizde de hasta sayısının suni solunum cihazı sayısını geçme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Her hâlükârda, kapasitelerimizin yeterli olmayabileceğini hesaba katmalıyız, bu çok açık” diye konuştu.

Vaka sayısının 100 bine yaklaştığı İtalya’da 10 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Şu ana dek 62 binin üzerinde vakanın görüldüğü Almanya’da ise can kaybı 541.

KORONAVİRÜS AFRİKA'DA 46 ÜLKEYE YAYILDI

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs, sıcak Afrika kıtasında yavaş yavaş yayılıyor. Avrupa ülkelerinden gelen kişiler aracılığıyla Afrika'ya ulaşan Covid-19, kıta ülkelerinden ilk olarak Mısır'da görüldü.

Cezayir, Fas, Nijerya ve Güney Afrika'ya da sıçrayan virüs, daha sonra Burundi, Lesotho, Siera Leone, Komor Adaları ve Güney Sudan hariç kıtanın tüm ülkelerine yayıldı. Virüsün kıtaya ulaştığı şubat ortasından bu yana 5 bine yakın vaka görülürken, bunların 150'den fazlası ölümle sonuçlandı.

'BRİTANYA'DA HAYATIN NORMALDE DÖNMESİ 6 AYI BULABİLİR'

Britanya’da salgında can kayıplarının artacağı ve ülkede günlük hayatın normale dönmesinin 6 ayı bulabileceği belirtiliyor.

Ulusal Sağlık Direktörü Yardımcısı Dr. Jenny Harries, ülkedeki can kayıplarını özellikle gelecek 2 haftada artacağı uyarısında bulunurken, önlemlerin devam etmesi halinde daha sonra düşüşe geçilebileceğini ifade etti.

Kısmi karantina uygulanan ülkede aniden normale dönülmeyeceğinin altını çizen Harries, “Bu çok tehlikeli olur. Önlemleri durdurursak tüm çabamız boşa gider ve muhtemel ikinci bir zirveyi görürüz. Zamanla muhtemelen önümüzdeki 6 ay boyunca, 3 haftada bir durumu gözden geçireceğiz ve nereye gittiğimizi göreceğiz” diye konuştu.

Vaka sayısının 20 bine yaklaştığı Britanya’da bin 200’ün üzerinde insan hayatını kaybetti.

TRUMP: ÖLÜ SAYISI 100 BİN CİVARINDA TUTULABİLİRSE İYİ SENARYO OLUR

Şu ana dek 140 bini aşkın vakanın görüldüğü, 2 bin 488 kişinin yaşamını yitirdiği ABD “en iyi senaryoya” hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’tan “İşler iyi gitmeden önce daha kötü gidecek” diyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ınkine benzer bir açıklama geldi.

Trump, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla devreye sokulan ve ilk etapta 15 gün yürürlükte kalması öngörülen düzenlemelerin süresini 30 Nisan’a kadar uzatacağını açıkladı.

Önümüzdeki iki hafta içinde virüs nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en yüksek seviyeye ulaşmasını beklediklerini söyleyen Trump, “ölü sayısı 100 bin civarında tutulabilirse bunun ülke için iyi bir senaryo olacağına'” işaret etti.

AVUSTRALYA'DA CAN KAYBI ARTIYOR

Avustralya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye, vaka sayısı 4 bin 167’ye çıktı.

Tazmanya Eyalet Başbakanı Peter Gutwein, virüse yakalanan 80’li yaşlardaki kadının yaşamını yitirmesiyle eyalette Kovid-19 nedeniyle ilk can kaybının yaşandığını açıkladı.

Tazmanyalıları kurallara uymaya çağıran Gutwein, "Tüm Tazmanyalılar bunun bir oyun olmadığını kabul etmeli ve anlamalı." ifadesini kullandı.

Tazmanya'daki bu ölümle birlikte ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye, virüse yakalananların sayısı 4 bin 167’ye yükseldi.

KATAR'DA VAKA SAYISI 634'E YÜKSELDİ

Katar'da yeni tip koronavirüs vaka sayısı 44 artarak 634'e yükseldi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, vakaların bir kısmının yurt dışı kaynaklı, diğerlerinin de bunlarla irtibatlı kişiler olduğu belirtildi.

Katar'da şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, tedavi görenlerden 45'i iyileşti.

FİLİSTİN TUTUKLULAR İÇİN KIZILHAÇ'TAN YARDIM İSTEDİ

Filistin yönetimi, Kızılhaç'tan, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların Kovid-19 korunması için müdahale edilmesini istedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer'e mesaj yolladı.

Maliki, Filistinli tutukluların Kovid-19'dan korunması için Maurer'den İsrail'e baskı yapılması talebinde bulundu.

İsrail hapishanelerinde idari tutukluların yanı sıra kronik hastaların da olduğunu belirten Maliki, Maurer'den tutukluların serbest bırakılması için çaba göstermesini istedi.

Resmi verilere göre İsrail hapishanelerinde 43'ü kadın, 180'i çocuk, 700'ü kronik hasta olmak üzere 5 bin Filistinli tutuluyor.