Dünya koronavirüs kıskacında | İngiltere'de can kaybı 7 bin 978'e yükseldi

Dünya koronavirüs kıskacında | İngiltere'de can kaybı 7 bin 978'e yükseldi

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında her geçen gün vaka ve ölü sayısı artıyor.

Dünya genelinde hızla yayılan salgın Türkiye'yi de etkisi altına almış durumda. Sağlık Bakanı Fahretti Koca dün yaptığı açıklamada Türkiye'de toplam vaka sayısının 38 bin 226'ya, hayatını kaybeden yurttaşların sayısının ise 812'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği salgında dünya genelinde virüs tespit edilen kişi sayısı 1 milyon 518 bini aşarken, 88 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, 330 bin 500'den fazla kişi ise iyileşti.

Salgının merkezi haline gelen ABD'de ölü sayısı son 24 saatte 1890 kişi artarak 14 bin 808'e yükseldi. Ülke genelinde vaka sayısı ise 435 bin 160'a ulaştı.

İşte koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler:

İNGİLTERE'DE ÖLÜ SAYISI 8 BİNE YAKLAŞTI

İngiltere'de COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 881 artarak 7 bin 978 oldu.

ABD'DE ÖLÜ SAYISI 15 BİNE YAKLAŞTI

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölenlerin sayısı son 24 saatte 1890 artarak 15 bine yaklaştı.

Öte yandan, ABD'deki eyaletlere bakıldığında, salgın etkisini en çok New York'ta hissettirmeye devam ediyor. Eyalette dün 140 bin 386 olan vaka sayısı 10 bin 693 artışla 151 bin 79'a çıktı.

New York'u 47 bin 437 vakayla komşusu New Jersey, 20 bin 346 vakayla Michigan takip ediyor.

Ülkedeki sıralamada New York’tan sonra gelen 7 eyaletin toplam vaka sayısının New York’taki vaka sayısına neredeyse eşit olduğu dikkati çekiyor.

Can kaybı bakımından da New York 6 bin 269 ölümle ilk sıradaki yerini korurken, onu 1504 ölümle New Jersey ve 959 ölümle Michigan eyaletleri izliyor.

ALMANYA'DA 50 BİNDEN FAZLA KİŞİ İYİLEŞTİ

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan 50 bin kişinin iyileştiğini söyledi.

Spahn, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için Almanya'da günlük yaşantıyı ciddi şekilde etkileyen tedbirlerin alındığını belirtti.

Spahn, “Alınan tedbirler etkisini gösteriyor. Başarıyı görüyoruz. Robert Koch Enstitüsünün kayıtlarına göre yaklaşık 110 bin vaka var. 50 binden fazla kişi de iyileşti. Yeni vakalar azalıyor.” dedi.

Ülkede yarından itibaren Paskalya döneminin başlayacağına işaret eden Spahn, elde edilen bu başarıyı tehlikeye atmamak için halkı Paskalya döneminde de tedbirlere uymaya çağırdı.

Spahn, önlemler kapsamındaki kısıtlamaları adım adım kaldırarak hayatın normale dönmesinin hedeflendiğini ancak bunun henüz çok uzak olduğunu vurguladı.

Alman sağlık sisteminin iyi bir temele sahip olduğunu belirten Spahn, şu an yaklaşık 3 bin kişinin Kovid-19’dan dolayı yoğun bakımda bulunduğunu, hastanelerde 10 binden fazla yoğun bakım yatağının boş olduğunu ifade etti.

İSPANYA'DA ÖLÜ SAYISI 15 BİNİ GEÇTİ

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 683 artışla 15 bin 238'e yükseldi. 

ÇİN'DE 63 YENİ VAKA VE 2 ÖLÜ

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, ülkede son 24 saatte 63 yeni Covid-19 vakası tespit edildiği ve 2 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Komisyondan yapılan açıklamada, yurt dışı kaynaklı 61 yeni vakanın tespit edildiğini ve bu kişilerle temas eden 2 kişinin daha hastalığa yakalandığı bilgisi verildi. Açıklamada, virüs kaynaklı olarak 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Bu gelişmeyle birlikte Çin'in 31 eyaletindeki toplam Covid-19 vaka sayısı 81 bin 865'e yükseldi.

Ayrıca 176 hastanın durumunun kritik olduğu kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 3 bin 335'e çıktığı, 77 bin 370 kişinin tedavi edilerek hastanelerden taburcu olduğu bildirildi. Pandemiye dönüşen salgının çıkış noktası olan Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde ise herhangi bir vakanın tespit edilmediği belirtiliyor.

ALMANYA EN ÇOK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ 4. ÜLKE

Almanya, 113 bin 296 kişi ile dünyada en çok vakanın görüldüğü ilk 4’üncü ülke oldu. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 349’a çıktı. Ülkede son 24 saatte 333 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirirken; 5 bin 633 kişide daha virüs tespit edildi.

KANADA'DA ÖLÜ SAYISI 476'YA ÇIKTI

Kanada genelinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle son 3 günde 169 kişi daha hayatını kaybetti.

Kanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede Covid-19 kaynaklı ölümlerde artış kaydedilmeye devam ediliyor. Resmi verilere göre, hafta başında 307 olan ölüm vakası sayısı, 169 kişi artarak 476’ya yükseldi. Kanada Sağlık Bakanlığı, aynı zaman diliminde 15 bin 512 olan pozitif Covid-19 vaka sayısının da 3 bin 779 kişi artarak 19 bin 291’e yükseldiğini duyurdu.

BM SALGIN NEDENİYLE 'BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİ'NİN ROTASYONUNU ASKIYA ALDI

Birleşmiş Milletler (BM) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle barış gücü askerlerinin yeniden konuşlandırılmasını askıya aldı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, BM barış gücü askerleri ve uluslararası polis güçlerinin rotasyonu ve yeniden konuşlandırılmasını 30 Haziran'a kadar askıya aldıklarını duyurdu.

Dujarric, mevcut barış gücü misyonlarındaki askerlerin salgın yüzünden yerlerinden oynatılmayacağını belirtti.

BM'nin Orta Doğu, Afrika, Kıbrıs gibi dünyanın çeşitli bölgelerindeki 13 barış gücü misyonunda üniformalı ve sivil 100 binden fazla kişi görev yapıyor.

POMPEO VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun telefonda görüşerek yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele noktasında işbirliğini ele aldıkları bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yapılan açıklamada, Pompeo ve Netanyahu görüşmesinde Covid-19'a karşı işbirliğin yanı sıra İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı davranışının da ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığına ve kararlılığına vurgu yapıldı.

PERU'DA ÖLÜ SAYISI 121'E ÇIKTI

Güney Amerika ülkesi Peru'da yeni tip koronavirüsteN ölenlerin sayısı 121'e yükseldi.

Peru Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 14 kişi yaşamını yitirdi. Böylece virüsün yol açtığı ölümlerin sayısı 121'e çıktı. Ülkedeki vaka sayısı ise 4 bin 342'ye ulaştı.

Öte yandan Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, Twitter'dan yaptığı açıklamada, sağlık yetkililerinin tavsiyeleri doğrultusunda, virüsün yayılmasının önüne geçilmesi amacıyla 16 Mart'ta ilan edilen acil durum ve karantinanın 26 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Halka evde kalmaları ve talimatlara uyma çağrısında bulunan Vizcarra, "Sadece acil durumlarda evlerinizden çıkın. Eğer yeterli yiyeceğiniz varsa evden çıkmanız gerekmiyor." ifadesini kullandı.

Vizcarra, salgının toplumun karakteristik özelliklerini değiştirdiğine dikkati çekerek tüm çabalarının ölüm ve vaka sayısını en aza indirmek olduğunu vurguladı.

Vizcarra, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, sokaktaki insan sayısının düşürülmesini hedeflediklerini, bunun için erkeklerin pazartesi, çarşamba, cuma günleri, kadınların ise salı perşembe ve cumartesi günleri sokağa çıkabilmelerini sağlayacak düzenleme getirdiklerini açıklamıştı.