Dünya koronavirüs kıskacında | İngiltere ve Avusturya'da iki Türk vatandaşı hayatını kaybetti

Dünya koronavirüs kıskacında | İngiltere ve Avusturya'da iki Türk vatandaşı hayatını kaybetti

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen vaka sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de vaka sayısının 98'e yükselmesi ve ilk can kaybının yaşanmasıyla sokaklar her geçen gün daha da boşalırken, İran'da Kovid-19 nedeniyle ölen kişi sayısı 1135'e yükseldi.

İşte ülke ülke koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

ABD-KANADA SINIRI KAPATILIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsü salgını nedeniyle ABD-Kanada sınırının kapatılacağını açıkladı.

AVUSTURYA'DA, TÜRK VATANDAŞI YONCA AKYOL HAYATINI KAYBETTİ

Avusturya’da böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı bulunan 28 yaşındaki Yonca Akyol ve İngiltere'de yaşayan 55 yaşındaki Hayri Ergönül, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, virüs nedeniyle yaşamını yitiren kişinin 28 yaşındaki Yonca Akyol olduğunu söyledi.

Avusturya'da ilk defa bir Türk'ün koronavirüsten hayatını kaybettiğini belirten Ceyhun, aileye her türlü desteğin verildiğini kaydetti.

Ceyhun, Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı’nın aileyle temas halinde olduğunu belirterek, Yonca Akyol'un cansız bedeninin bugün mümkün olduğunca hızlı şekilde defnedileceği bilgisini paylaştı.

Öte yandan baba Mustafa Akyol, böbrek ve şeker hastalığı bulunan kızına koronavirüs teşhisi konulduğunu ve geçen hafta perşembe gününden bu yana yoğun bakımda tutulduğunu anlattı.

Akyol, hastaneden edindikleri bilgiye göre kızlarının sabah erken saatlerde hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Kızımın annesi ve ablası çok kötü durumdalar, hem kızımızı bu kadar genç yaşta yitirmiş olmak hem de elimizden hiçbir şeyin gelmemesi, kızımızı son bir kez görememiş olmak bizleri perişan etti" dedi.

Hem büyükelçinin hem de başkonsolosun kendisini arayarak olayla yakından ilgilendiğini aktaran Akyol, konsolosluktan yetkililerin Avusturya makamlarıyla temas halinde olduğunu ifade etti.

İNGİLTERE'DE 55 YAŞINDAKİ HAYRİ ERGÖNÜL HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere'de yaşayan 55 yaşındaki Hayri Ergönül, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. North Middlesex Hastanesi'nde tedavi altında olan Ergönül, koronavirüs tedavisi sırasında zatürre de geçirdi. Ergönül, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Aslen Kahramanmaraşlı olan Egönül'ün arkadaşlarından Ahmet Güven, basına yaptığı açıklamada, "İngiltere‘yi etkisi altına alan koronavirüs can almaya devam ediyor. Güzel insan, sevgili Hayri Ergönül’ü kaybettik. Hayri, insanlar arasında dostluğun ve dayanışmanın gelişmesi için çalışan ve toplum için emek veren değerli bir insandı" dedi.

ABD'DE ÖLÜ SAYISI 108'E YÜKSELDİ

ABD'de yeni tip koronavirüs kaynaklı vaka sayısının 6 bin 362, ölü sayısının ise 108'e yükseldiği bildirildi.

Söz konusu ölümlerin 55'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, New York'ta 13, Kaliforniya'da 12 ölüm haberi rapor edildi.

Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde test kitlerinin daha yaygın olarak dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte son iki günde vaka sayısının önemli ölçüde artması dikkati çekti.

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU: MÜSAMAHA GÖSTERİLMEDEN KARANTİNAYA ALINACAKLAR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Moshe Bar Siman Tov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Teknolojik imkanlar kullanılarak virüse yakalananların tespit edileceğini söyleyen Netanyahu, şüpheli vakaların hiç müsamaha gösterilmeden evde karantinaya alınacağını kaydetti.

Netanyahu, günlük 3 bin kişinin teste tabi tutulacağını ve hastanelere de artan vaka sayısına karşılık yeni solunum cihazları temin edileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Tov ise "Bugünden başlamak üzere vaka sayısında artış gözleyeceğiz, bu sayı günlük yüzlerce vakaya ulaşacak. Ne yazık ki binlerce İsrailli hastalıktan ölebilir" dedi.

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede 13 kişide daha kovid-19 tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 337'ye yükseldiği duyurulmuştu.

AVUSTRALYA'DA YURT DIŞI YASAĞI

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yeni tip koronavirüse karşı verilen mücadele kapsamında yurt dışına seyahatlerin yasaklandığını açıkladı.

Alınan tedbirler kapsamında yaşlı bakımevlerine ziyaretlere kısıtlama getirildiğini belirten Morrison, el sıkışmama veya sarılmama tavsiyesinde bulundu.

Morrison, 100 kişiden fazla katılımın olduğu etkinliklerin yapılamayacağını, bu sınırlamaya okulların, toplu taşıma araçlarının, madenlerin ve havaalanları gibi yerlerin dahil olmadığını vurguladı.

İSPANYA'DA YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 558'E YÜKSELDİ

İspanya'da yeni tip koronavirüse bağlı son istatistikler paylaşıldı. Ülkedeki can kaybı sayısı 558'e, enfekte vaka sayısı ise 13 bin 716'ya yükseldi.

İspanya hükümeti salgının ekonomideki etkileri nedeniyle 200 milyar euroluk bir kurtarma paketi açıkladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bu rakamın ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 20'sine tekabül ettiğini, krizden etkilenen işletmelerin ödemelerinin askıya alınabileceğini, ayrıca yaşlı ve tehlike altındaki kişilerin bakımı için de 600 milyon euronun üzerinde bütçe ayrıldığını kaydetti.

İNGİLTERE'DE 9 AYLIK BEBEKTE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

İngiltere’nin kuzeybatı bölgesinde bulunan Manchester kentinde Cassian Coates isimli bebekte koronavirüs tespit edildi.

9 aylık bebeğin, birkaç gün boyunca ateşinin yükselmesi nedeniyle ebeveynleri Myroslava ve Callum tarafından hastaneye götürüldüğü ve burada koronavirüs teşhisi konulduğu belirtildi.

Koronavirüs tespit edilen vaka saytısının 1960’a ulaştığı İngiltere’de 72 kişi yaşamını yitirdi.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 1135'E YÜKSELDİ

İran'da son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 147 kişi daha hayatını kaybetti, toplam can kaybı 1135'e yükseldi.

BURKINA FASO'DA İLK ÖLÜM

Burkina Faso'da ilk yeni tip koronavirüs kaynaklı ölüm meydana geldi. Sahra Altı Afrika'da ilk ölüm yaşanmış oldu. 

CIBUTI VE ZANZIBAR'DA İLK VAKALAR

Afrika Boynuzu’nda çok sayıda yabancı askeri üsse ev sahipliği yapan Cibuti’de ve Afrika’nın turizm merkezlerinden Tanzanya’nın Zanzibar Adası'nda ilk yeni tip koronavirüs vakaları görüldü.

Afrika genelinde vaka sayıları 500’e yaklaştı. Sahra Altı Afrika’da en fazla hastalığın görüldüğü ülke Güney Afrika oldu ve hasta sayısı 85’e çıktı.

KIRGIZİSTAN'DA İLK VAKA

Kırgızistan'da ilk kez koronavirüs vakası ortaya çıktı, Sağlık Bakanı umreden dönen 3 kişinin test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurdu. Yeni tip koronavirüs tespiti yapılan hastaların yaşadığı Celalabad bölgesine bağlı Suzak ilçesine giriş çıkışlar yasaklandı. 

LÜBNAN'DA ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Lübnan'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e, tespit edilen vaka sayısı ise 133'e yükseldi.

Lübnan'da şu ana kadar 3 kişinin koronavirüsü yenerek tedavi gördükleri hastanelerden taburcu edildiği belirtiliyor.

MOLDOVA'DA İLK ÖLÜM: OHAL İLAN EDİLDİ

Moldova’da koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. Moldova Sağlık Bakanı Viorika Dumbrevyanu, İtalya’dan dönen 61 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini, hastanın ayrıca diyabet ve hipertansiyon rahatsızlıklarının bulunduğunu açıkladı.

Moldova’da şu ana kadar 30 koronavirüs vakasının tespit edildiği açıklandı. Moldova Parlamentosu, 15 Mayıs tarihine kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.