Dünya koronavirüs kıskacında...

Dünya koronavirüs kıskacında...

İşte dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan son gelişmeler...

İleri Haber

Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında her geçen gün vaka ve ölü sayısı artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği salgında dünya genelinde virüs tespit edilen kişi sayısı 3 milyonu 75 bini geçti, 211 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 925 bin kişi ise iyileşti.

İşte koronavirüs salgınında dünyadaki son durum: 

FRANSA'DA TEDBİRLER KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kademeli olarak kaldırılacak.

Başbakan Edouard Philippe, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, ülkede serbest dolaşımın sınırlandırılmasının salgınla mücadelede olumlu etkilerinin olduğunu söyledi. Hastanelerde yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısının düşmesinin umut verici olduğunu ifade eden Philippe, ülkede 11 Mayıs'tan itibaren herkese yetecek kadar maske olacağını belirtti.

Başbakan Philippe, bundan sonra ülkeye dışarıdan her hafta 100 milyon maske geleceğini ve eczanelerin de maske satışı yapacağını aktardı.

Philippe, salgınla daha etkili mücadele edebilmek için 11 Mayıs'tan sonra haftada 700 bin test yapılacağını ve Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin evlerinde veya belirlenen otellerde izole edileceğini bildirdi.

Okullar açılacak

Ülkede serbest dolaşımın sınırlandırılmasının 11 Mayıs'ta kaldırılacağını ancak günlük vaka sayısının öngörülemeyen şekilde artması halinde bu kuralı iptal etmeyeceklerini ifade eden Philippe, 11 Mayıs'ta kreş, ilk ve orta okulların kademeli ve isteğe bağlı olarak açılacağını dile getirdi. Philippe, sınıfta en fazla 15 öğrencinin bulunacağını, hijyen kurallarını uyulacağını ve orta okulda maske takmanın zorunlu olacağını söyledi. Philippe, mayıs sonunda liselerin açılıp açılmayacağına karar vereceklerini vurguladı.

İş yerleri açılacak

11 Mayıs'tan sonra mümkün olduğunca insanların evden çalışmaya devam etmesi gerektiğini kaydeden Philippe, kafe ve restoranların dışında iş yerlerinin ve mağazaların 11 Mayıs'ta yeniden açılacağına işaret etti.

Philippe, şirketlerde, iş yerlerinde ve mağazalarda sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplu taşımada maske zorunlu

Kafe ve restoranların ne zaman açılacağına ilişkin kararın mayıs sonunda verileceğini aktaran Philippe, toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmanın zorunlu olacağına dikkati çekti.

Philippe, 11 Mayıs'tan itibaren dolaşımın serbest olacağını ancak 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlerin sadece zorunlu hallerde yapılabileceğini vurguladı.

Plajların 1 Haziran'a kadar kapalı tutulacağını ifade eden Philippe, ibadet yerlerinin 11 Mayıs'ta açılabileceğini ancak 2 Haziran'a kadar toplu ibadetlerin yapılmaması gerektiğini söyledi.

Philippe, kütüphane ve küçük müzelerin de 11 Mayıs'ta kapılarını açabileceğini bildirdi.

AVUSTRALYA'DA YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 88'E ÇIKTI

Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde 5 kişinin daha yeni tip koronavirüsten hayatını kaybetmesiyle ülke genelindeki toplam can kaybı 88’e yükseldi.

NSW Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Sydney’deki Newmarch House yaşlı bakımevinde Covid-19’a yakalanan 5 hastanın tedavi gördükleri hastanede öldüğü açıklandı.

Ülke genelindeki yeni vaka sayısının yalnızca 12 olduğu açıklandı.

Öte yandan ülke genelinde yaklaşık 530 bin kişiye yapılan testlerde, virüs bulaştığı belirlenen 6 bin 731 kişiden, 5 bin 526'sının iyileştiği kaydedildi.

BELÇİKA'DA ÖLÜ SAYISI 7 BİN 331'E ÇIKTI

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Avrupa'da can almaya devam ediyor. Belçika’da 134 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 7 bin 331’e yükselirken; toplam vaka sayısının ise 47 bin 334’e ulaştığı belirtildi.

İRAN'DA CAN KAYBI 5 BİN 877'YE YÜKSELDİ

Salgından en çok etkilenen ülkeler arasında bulunan İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 71 artarak 5 bin 877'ye yükseldi.

İSRAİL'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 208'E YÜKSELDİ

İsrail'de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 208'e çıkarken, vaka sayısı 15 bin 589'a, iyileşen sayısı 7 bin 375'e ulaştı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 teşhisi konulan 4 hastanın daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ülkede böylece koronavirüs kaynaklı can kaybı 208'e ulaşırken, 123 kişide daha Covid-19 tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 15 bin 589'a yükseldiği kaydedildi.

İSPANYA'DA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 23 BİN 822'YE ULAŞTI

İspanya'da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 301 kişi artarak 23 bin 822'ye yükseldi.

RUSYA'DA 24 SAATTE 6 BİN 411 YENİ VAKA 

Rusya’da son 24 saatte 6 bin 411 kişide koronavirüs tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 93 bin 558’e ulaştı.

Rusya’da koronavirüslü vaka sayılarında artış devam ediyor. Ülkede son 24 saatte 6 bin 411 kişide daha virüs tespit edildi. Rusya, 93 bin 558 vakayla İran’ı geçerek en çok vakanın görüldüğü 8’inci ülke oldu. Öte yandan, ülkede 74 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 867’ye ulaştı.

HUBEY'DE TEDEAVİ GÖREN HASTA KALMADI

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ortaya çıktığı Vuhan kentinin de içinde olduğu Hubey eyaletinde virüs nedeniyle tedavi edilen hasta kalmadığı bildirildi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, Aralık 2019'da salgının ilk ortaya çıktığı eyalette virüs nedeniyle yeni vaka ve ölümün görülmediği, tedavi altındaki son 12 hastanın da pazar günü taburcu edildiği belirtildi.

Eyalette Covid-19 testi pozitif olduğu halde hastalık belirtisi göstermeyen 582 kişinin tıbbi kontrol altında tutulduğu kaydedildi.

Hubey eyaletinde salgının başından bu yana 50 bin 333'ü Vuhan'da olmak üzere 68 bin 128 vaka görüldü. Virüs nedeniyle Vuhan'da 3 bin 869, eyalet genelinde ise 4 bin 512 kişi hayatını kaybetti.

Eyalette 63 bin 616 kişi iyileşerek hastanelerden taburcu edildi.

Öte yandan Ulusal Komisyonu verilerine göre Çin anakarasında son 24 saatte 3'ü yurt içi ve 3'ü yurt dışı kaynaklı 6 yeni vaka görülürken, virüs kaynaklı can kaybı yaşanmadı.

Covid-19 salgının ortaya çıktığı Çin anakarasında bugüne dek 82 bin 836 vaka görülürken 4 bin 633 kişi hayatını kaybetti.

BREZİLYA'DA CAN KAYBI 4 BİN 543'E YÜKSELDİ

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 338 kişi daha hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Covid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 338 artışla 4 bin 543'e, virüsün görüldüğü kişi sayısı da 4 bin 613 artarak 66 bin 501'e yükseldi.

MISIR'DA 3 AYLIK OHAL İLAN EDİLDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bugünden (28 Nisan) başlamak üzere ülkenin tamamında 3 aylık olağanüstü hal ilan etti.

Kararnameye göre, silahlı kuvvetler ile polis, ‘terör tehdidiyle mücadele, ülkede güvenliğin sağlanması, kamu ve özel mülkün korunması ve vatandaşların can güvenliğinin sağlanması’ için gerekli tedbirleri almakla görevlendirildi.

Ayrıca Başbakan’ın, 162 sayılı olağanüstü hal kanununca Cumhurbaşkanı’na verilen yetkilerle donatıldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığınca alınan kararlara uymayanların hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi.

Karara gerekçe olarak ülkenin ‘sağlık ve güvenlik alanında içinde bulunduğu tehlikeli durum’ gösterildi.

BREZİLYA'DA 338 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 338 kişi daha hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Covid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 338 artışla 4 bin 543'e, virüsün görüldüğü kişi sayısı da 4 bin 613 artarak 66 bin 501'e yükseldi.

Açıklamada, hayatını kaybeden 1136 kişinin ölüm sebebinin araştırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Nüfusu 210 milyona yaklaşan Brezilya, Latin Amerika'da Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.

Bölgede ilk Covid-19 vakası ve virüs kaynaklı ölüm de Brezilya'da gerçekleşmişti.

PERU VE EKVADOR'DA BİLANÇO ARTIYOR

Yeni tip koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı Peru'da 782'ye, Ekvador'da ise 663'e yükseldi.

Peru Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 54 kişi yaşamını yitirdi. Böylece ülke genelinde koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 782'ye, toplam vaka sayısı ise 1182 artarak 28 bin 699'a ulaştı.

Ülkede salgından iyileşenlerin sayısı 8 bin 425'e çıktı.

Latin Amerika ülkeleri içinde Brezilya'dan sonra salgından en çok etkilenen Ekvador'da ise ulusal basında çıkan haberlere göre, ölenlerin sayısı son 24 saatte 87 kişi artarak 663 oldu. Ülkedeki vaka sayısı da 521 yükselerek 23 bin 240'a ulaştı.

Ülkede salgından iyileşenlerin sayısı ise 1557'ye çıktı.

CEZAYİR'DE KARANTİNA SÜRESİ UZATILDI

Cezayir hükümeti, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan karantina süresinin 14 Mayıs'a kadar uzatıldığını duyurdu.

Başbakan Abdulaziz Cerrad, yaptığı yazılı açıklamada, Covid-19'un yayılmasını önlemek için ülkenin 48 vilayetinde uygulanan karantina ve bu kapsamda alının tedbirlerin uygulanma süresinin 15 gün daha uzatıldığını ifade etti.

Cerrad, halktan, salgının ekonomik, sosyal ve sağlık alanında yarattığı zorlukların farkına vararak, Covid-19'un yayılmasını durdurmak için günümüzde tek çözüm olan hijyen ile sosyal mesafeyi gözetmelerini ve virüs konusundaki farkındalıklarını korumalarını istedi.

Cezayir'de Covid-19'la mücadele kapsamında eğitim-öğretime ara verilmesi ve her türlü siyasi, ekonomik ve kültürel faaliyetlerin durdurulmasının yanı sıra mart ayının ortalarından bu yana 48 vilayette uygulanan karantina 29 Nisan'da sona eriyor.

Son verilere göre ülkede Covid-19 nedeniyle 432 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 3 bin 517'ye yükseldi.