Dünya harikası yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya harikası yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya harikaları arasında yer alan Tac Mahal, çevre kirliliğiyle felakete sürükleniyor.

Tac Mahal çevre kirliliği nedeniyle beyaz mermerlerden aldığı rengini kaybediyor. 17’nci yüzyılda beyaz mermer taşlarla inşa edilen dünya harikası, kirlilik nedeniyle önce sararmaya başladı, şimdi ise kahverengi renge büründü.

Agra’da yer alan habere göre, Tac Mahal‘e dair kararı Hindistan Anayasa Mahkemesi açıkladı. İki kişiden oluşan komite yetkililere, yapının onarılması ya da yıkılması gerektiğini bildirdi. Renk değişiminin endişe verici olduğu not düşülen kararda, yurt dışına yardım için çağrı yapılması da önerildi.

Anıtın renk değiştirmesinin sebepleri hava kirliliği, şantiyelerin yaydığı toz, molozlar ve böcek dışkıları… Anıtın yanından akan Yamuna Nehri‘nin lağıma dönüşmüş olması da sinek nüfusunda patlama ve daha fazla kirlilik yaratıyor. Agra‘nın bağlı bulunduğu Uttar Pradesh eyaletinin yönetimi Tac Mahal yakınlarındaki fabrikaların başka bölgelere taşınması yönünde talimat vermişti.

DÜNYA HARIKASI

Tac Mahal, 1983'ten bu yana UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Yapı, 7 Temmuz 2007'de de, dünyanın yeni yedi harikasından biri seçildi.