Dünya gündeminden satır başları...

Dünya gündeminden satır başları...

Bu hafta dünya gündeminde dünyanın dört bir yanındaki hükümet karşıtı protestolar, Trump'ın azil süreci ve Brexit'i sonlandırma tasarısı öne çıkıyor...

İleri Haber

Geride bıraktığımız haftada dünya gündeminde yer alan, farklı ülkelerdeki gelişmeleri okuyucularımız için derledik. İşte dünyadaki son gelişmelerden satır başları...

Hindistan yüksek mahkemesi Vatandaşlık Yasası’nın iptali talebini erteledi

Hindistan’da Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde düzenlenen Vatandaşlık Yasası’na karşı tepkiler büyüyor. Parlamentonun alt kanadında kabul edilen yasa, Müslümanların yanı sıra farklı inançlara mensup vatandaşlar tarafından da protesto ediliyor. 

Üniversite öğrencileri yasa karşıtı gösterilerin başını çekiyor ve bu ırkçı yasanın geri çekilmesini talep ediyor. Polisin gösterilere sert müdahalesi sonucunda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların olduğu iddia ediliyor.

Kitlesel eylemler sürerken Vatandaşlık Yasası’nın iptal edilmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvuruldu. Ancak Hindistan Yüksek Mahkemesi yasanın yürütmesini durdurmama kararı alarak ilgili davayı 22 Ocak tarihine erteledi.

Cezayir’de sular durulmuyor: Başbakan istifasını sundu

Geçtiğimiz hafta boykot çağrıları ve sokak eylemleri eşliğinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleşmişti. Katılım oranın yüzde 39’da kaldığı seçimleri Abdulmecid Tebbun oyların yüzde 57’sini alarak kazanmış ve ülkenin 8. Cumhurbaşkanı olmuştu. 

Seçimlerden sonra kitlesel protestolar devam etti. Sokakları dolduran kalabalıklar, eylemlerde eski Cumhurbaşkanı Bouteflika’dan kalan sistemin tamamen değişmesi gerektiğini vurguladı. 

Eylemcilerin taleplerinden biri olan Başbakan Nureddin Bedevi’nin istifası ise 19 Aralık’ta gerçekleşti. Cezayir devlet televizyonunda yer alan habere göre Bouteflika’nın atadığı başbakanlardan biri olan Nureddin Bedevi, istifasını yeni Cumhurbaşkanı Tebbun’a sundu.

Fransa hükümeti genel grevin sonlandırılması için sendikalarla görüştü 

Fransa'da grevin ikinci haftasında sendikalar ile Fransa Hükümeti bir araya geldi.

Fransa’da özellikle Paris’te iki haftadır devam eden genel greve son vermek için iki gündür toplantı halinde olan sendikalarla hükümet, yine uzlaşmaya varamadı. 'Uzlaşma yolunda diyaloğun başladığını' belirten sendika temsilcileri, grevin devam edeceğini söyledi.

Başbakan Edouard Philippe, görüşmeler tamamlanana kadar en azından Noel tatili boyunca greve ara verilmesi için ülkenin altı büyük sendika konfederasyonu temsilcisiyle bir araya geldi. Ancak, emeklilik yasasını yaş sisteminden çıkarıp puan sistemine geçirmeyi hedefleyen reform görüşmeleri, ’64 yaş emeklilik sınırında’ tıkandı. Sendikalar, 9 Ocak’ta büyük eylem çağrısı yaptı.

Grev kararının arkasındaki en önemli isim, ülkenin en büyüğü olan Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, “Bu toplantıdan çıkan tek somut sonuç, Başbakan’ın günlerdir sokaktan yapılan çağrıları duymadığıdır. Değişen bir şey yok. Bu reform konusunda hem fikir değiliz. 9 Ocak’ta yeniden tüm sendikaları sokak eylemlerine çağırıyoruz” dedi. İşçi Gücü (FO) Genel Sekreteri Yves Veyrier, “Son derece küçük ilerlemeler kaydettik. Stop düğmesine basacak olan biz değiliz, hükümet. Greve devam. Randevu 9 Ocak’ta genel eylemde” diyerek CGT’ye destek verdi.

Suriye'de İdlib operasyonunun 3. ayağı başladı

Suriye Ordusu, Rusya'nın hava ve kara desteği ile birlikte İdlib operasyonuna yeniden başladı. Han Şeyhun'un alınmasından sonra ara verilen operasyonda kısa sürede çok sayıda köy el-Nusra ve destekçisi gruplardan temizlendi.

Bölgedeki siviller ise çatışmalardan dolayı Türkiye Sınırına yöneliyor. Şu anlık hedefi M-5 karayolundaki kritik öneme sahip ilçe Ma'aret el-Numan'a ulaşmak olan Suriye Ordusunun nihai hedefi ise İdlib şehir merkezini ele geçirmek.

Trablus'ta çatışmalar devam ediyor

Türkiye ve Katar destekli Ulusal Mütabakat Hükümeti ile Halife Hafter arasında Trablus'ta çatışmalar devam ediyor. Trablus'un dış mahallelerinde ilerleyen Hafter güçlerine karada Rus askeri danışmanlarının lojistik destek sağladığı son günlerde iddia edildi. Hafter'in diğer destekçilerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Misrata'ya hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. 

Önceki dönemde Trablus'un kesin olarak alınmasına dair askeri operasyona başlayan Hafter güçlerine Rusya, Mısır ve BAE askeri ve lojistik açıdan destek sağlıyor.

Lübnan'a protestolardan sonra yeni bir başbakan

Uzun çaplı protestolardan sonra Hariri'nin istifa ettiği başbakanlık koltuğuna istişare görüşmeleri sonrası Hizbullah, Emel Hareketi ve Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un partisinin desteklediği Hasan Diyab seçildi.

Başbakanlık koltuğuna oturmasından itibaren bir çok yerde Hasan Diyab'a karşı gösteriler başladı. Göstericiler, Diyab'ın Hizbullah tarafından desteklenmesi sebebiyle Diyab'ın başbakanlığına karşı çıkıyor. Diyab, yakında hükümet kurma istişarelerine başlayacak.

Şili’de hükümet karşıtı protestolar ikinci ayına girdi

Şili’de Sebastian Pinera rejimine karşı süregelen halk ayaklanması, 18 Aralık’ta ikinci ayına girdi. Çarşamba günü pek çok şehirde Pinera’nın istifası talebiyle eylemler yapıldı.
Eylemler ilk olarak 18 Ekim’de, ağırlıklı olarak öğrencilerden oluşan grupların toplu ulaşım zammına karşı eylemiyle başlamıştı. Öğrencilerin bu eylemine polis orantısız şiddetle saldırmış, saldırı eylemlerin hızla yayılmasına neden olmuştu.

Şili İnsan Hakları Ulusal Enstitüsü’nün son raporuna göre, 6 Aralık’tan beri polisin saldırılarında 3,449 kişi yaralandı; raporda 352 kişinin gözünden yaralandığı, bunların 331’inin fiziksel travma geçirdiği, 21 vakanın ise göz patlaması ya da kaybıyla sonuçlandığı yer alıyor. Ayrıca 1,983 kişinin de vurulduğu belirtiliyor.

Trump’ın azil davası maddeleri Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

ABD Temsilciler Meclisi, Trump’ın azlini talep eden davanın suçlamaları olacak olan ‘Görevi kötüye kullanma’ ve ‘Kongre’nin işleyişini engelleme’ maddelerini onayladı. Henüz davanın görülmesi için dosyayı Senato’ya göndermemiş olan Meclis’in, 6 Ocak’ta bu amaçla yeniden toplanması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta içi Twitter’da yaptığı bir dizi paylaşımda Demokratların “kanıtları olmadığı için” davayı ertelediklerini öne sürerek derhal yargılanmak istediğini belirtti.

Demokratların ağırlıklı olduğu Temsilciler Meclisi ise, Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’sinin ağırlıkta olduğu Senato’nun görgü tanıklarını reddettiğini ve adil bir yargılama yapmayacağını düşünüyor.

Boris Johnson’ın 'Brexit’i 31 Ocak’ta sonuçlandırma' tasarısı onaylandı

İngiltere'de Brexit’i 31 Ocak’ta sonlandırmayı öngören Muhafazakâr Parti tasarısı onaylandı. 31 Ocak ve sonrasında Brexit için ilerleme sağlanamazsa, 2020 sonundan itibaren Brexit’in ertelenmesini de engelleyecek tasarı 358'e karşı 234 oyla kabul edildi.

Johnson, şayet 31 Ocak’ta Brexit’i sonuçlandırabilirse, geçiş döneminin sonuna kadar AB ile bir ticaret anlaşması imzalayabileceğini iddia ediyor. Ancak uzmanlar 31 Ocak’ın da, Johnson’ın sonraki süreçle ilgili planlarının da gerçekçi olmadığını düşünüyor. 7-9 Ocak tarihleri arası yeniden toplanacak olan Avam Kamarası, revize etmek adına tasarıyı tartışmaya devam edecek.